Αλλαγές στις Ενοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσε στην εισήγησή του στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων για τη «Δομή των Ενόπλων Δυνάμεων 2024-2035».
Ο Νίκος Δένδιας, μεταξύ άλλων, επισήμανε ότι αλλάζει ο στρατός με ευέλικτες μονάδες μεγάλης πληρότητας. Σημείωσε, μάλιστα, πως η Ελλάδα έχει αυτή τη στιγμή 800 στρατόπεδα, δηλαδή περισσότερα από τις ΗΠΑ, ανακοινώνοντας κλείσιμο στρατοπέδων, όπως από χθες είχε αποκαλύψει η «Κ».
«Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων, και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα ώστε να μεγαλώσουν τα άλλα και να κλείσουμε άλλα 250», είπε χαρακτηριστικά εξηγώντας πως «πάμε σε ευέλικτες μονάδες μεγάλης πληρότητας. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Εβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%».
«Παράλληλα, θα καταργήσουμε πάνω από 30 σχηματισμούς, θα ενοποιήσουμε σχηματισμούς», είπε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας τονίζοντας, επίσης, ότι «πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones, κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone».
Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπογράμμισε πως «απαιτείται να μπούμε στον 21ο αιώνα γρήγορα» και αναφέρθηκε στο ΕΛΚΑΚ. Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο ελληνικό σύστημα αντι-drone «Κένταυρος», το οποίο χαρακτήρισε ως πρώτη επιτυχία, και σημείωσε ότι θα αποτελέσει ένα από τα 4 αντι-drone συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων
Εκανε επίσης λόγο για τεράστια ισχυροποίηση στο Ναυτικό. «Θα αποκτήσει τη δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος και δυνατότητα αντιεροπορικής Αμυνας της περιοχής. Θα προβάλει την ισχύ του, όχι απλώς να υπερασπίζεται το Αιγαίο», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ενώ για την Πολεμική Αεροπορία, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων, για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4,5 και 5ης Γενιάς και αναφέρομαι στα εκσυγχρονισμένα Viper, τα Rafale και τα F-35».
Τόνισε επίσης ότι θα υπάρξουν μεταρρυθμίσεις σε θητεία, εθνοφυλακή και εφεδρεία, προκειμένου να υπηρετούν αποτελεσματικά το αμυντικό δόγμα, ενώ στάθηκε και στην ανάγκη μεταρρύθμισης στη στρατωτική δικαιοσύνη.
Επιπλέον, για τα στρατιωτικά νοσοκομεία είπε ότι «πρέπει να εξυγιάνουμε το σύστημα» αλλά και να προχωρήσουμε σε καινοτόμες προσεγγίσεις ως προς την καλύτερη μονάδα αντιμετώπισης τραύματος.
«Πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές» και σε ελληνικό δορυφόρο, σημείωσε ακόμη ο κ. Δένδιας.
Η συνεδρίαση, μετά την εισήγηση του υπουργού Αμυνας, συνεχίστηκε χωρίς τηλεοπτική κάλυψη.