TAYTOTHTA

Mια ψηφιακή εφημερίδα, μια κοινότητα, όλοι εμείς!

“Δεν είναι ότι χειροτέρεψε ο κόσμος. Απλώς, η κάλυψη των γεγονότων έχει γίνει πολύ καλύτερη”, έγραψε κάποτε ο Άγγλος συγγραφέας Gilbert Chesterton. Το αν χειροτέρεψε ο κόσμος είναι υποκειμενική άποψη του καθενός, η κάλυψη των γεγονότων όμως σίγουρα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κατά πολύ καλύτερη.

Όχι όμως για όλους. Για παράδειγμα, όχι για την περιοχή του Παρνασσού, τις τοπικές κοινωνίες και τις κοινότητες ανθρώπων που ζουν, δραστηριοποιούνται σε όλα τα επίπεδα ή απλώς έλκουν την καταγωγή γύρω από αυτόν. Το έλλειμμα αυτό, που πρωτίστως είναι πολιτισμικό, φιλοδοξεί να καλύψει από εδώ και μπρος το iparnassos.gr.

To ηλεκτρονικό portal που διαβάζετε αυτή τη στιγμή είναι μια ψηφιακή εφημερίδα. Πεδίο αναφοράς της είναι, όπως αναφέρει και το όνομά της, η περιοχή -στενότερη κι ευρύτερη- του Παρνασσού. Και αν χρειαστεί να μιλήσουμε αναγκαστικά σε διοικητικό επίπεδο, ο βόρειος τομέας της Παρνασσίδας και ευρύτερα η Φωκίδα, η Φθιώτιδα με επίκεντρο την Αμφίκλεια, την Ελάτεια και την Τιθορέα, αλλά και τη Λοκρίδα και βέβαια την πρωτεύουσα του νομού και η Βοιωτία με έναυσμα την Αράχωβα, την Αντίκυρα και το Δίστομο, αλλά και τη ματιά της να απλώνεται στις υπώρειες του Ελικώνα και το κωπαϊδικό πεδίο.

Μια περιοχή που, ο στενός της πυρήνας τουλάχιστον, μέχρι σήμερα αποτελεί κάτι σαν τον παρία των εξελίξεων σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς τα “φώτα” και η προσοχή επικεντρώνονται στα διοικητικά κέντρα και τις πρωτεύουσες των νομών αναφοράς του iparnassos, θυμίζοντας το αλλοτινό και γνωστό στους παλιότερους “Ελλάδα δεν είναι μόνο η Αθήνα”. ΄

Έτσι, το Μέσο αυτό φιλοδοξεί να φέρει στο προσκήνιο το πολιτικό, οικονομικό, πολιτισμικό, αθλητικό και, κυριότατα, κοινωνικό αποτύπωμα μιας περιοχής που δηλώνει πια το δικό της δυναμικό παρών στη διαμόρφωση των καλύτερων δυνατών συνθηκών για ένα αξιοβίωτο μέλλον. Σε μια εδαφική “επικράτεια” της οποίας συνεκτικός δεσμός σε χωρικό και πολιτισμικό επίπεδο είναι ο Παρνασσός και οι ταυτότητες που αυτός περικλείει. Για να θέσουν οι τοπικές αυτές κοινωνίες σε πρώτο πλάνο τη δική τους ατζέντα σε επίπεδο νομού και περιφέρειας, σε έναν κόσμο που το τοπικό αποκτά ξανά πρωτεύουσα σημασία, σε μια εποχή που, όπως αποδεικνύει και η πανδημία του covid σε όλα τα επίπεδα, το κλειδί του αύριο βρίσκεται στην ενδυνάμωση της κοινότητας. Της κοινότητας που μαζί σας θέλει να διαμορφώσει το iparnassos!

Η ψηφιακή αυτή εφημερίδα είναι υπερτοπική, πολυμεσική και διαδραστική.

Είναι υπερτοπική γιατί, ενώ ασχολείται με τον παλμό των τοπικών κοινωνιών της Φωκίδας, της Φθιώτιδας και της Βοιωτίας, μπορεί να είναι προσβάσιμη από οποιονδήποτε από οπουδήποτε. Να αποτελέσει το βήμα έκφρασης των ανθρώπων που ζουν και δημιουργούν στα εδάφη αυτά, αλλά να διαβαστεί και από ντόπιους που ζουν σε άλλες περιοχές και ζητούν συνθήκες μεγαλύτερης σύνδεσης με τα πατρογονικά χώματα και τους εφέστιους θεούς τους. Επισκέπτες του Παρνασσού και των υποπεριοχών του, κι από όλους όσοι   ενδιαφέρονται να μάθουν τα νέα του χώρου αυτού για τον όποιο δικό τους λόγο. Και φιλοδοξούμε να δράσουμε ώστε αυτοί όσο περνάει ο καιρός να γίνονται όλο και περισσότεροι. Με άλλα λόγια, “σκέψου τοπικά, δράσε παγκόσμια”. Η τεχνολογία και το iparnassos μας το επιτρέπουν!

Είναι πολυμεσική, γιατί για να καλύψει το τι συμβαίνει γύρω μας θα χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που προσφέρει η σύγχρονη τεχνολογία. Κείμενα, φωτογραφίες, βίντεο, ήχο, υπερσυνδέσμους, social media και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Άλλοτε για να χτίσουμε την επικοινωνία μεταξύ μας ως μέλη της κοινότητας του iparnassos, άλλοτε για να επιλέξουμε δημοσιογραφικά το μέσο (ή το συνδυασμό) εκείνο που αποδίδει με πληρότητα, ακρίβεια και σφαιρικότητα τα γεγονότα.

Είναι διαδραστική, γιατί μέσα από το διαμοιρασμό, το σχολιασμό και την αμφίδρομη επικοινωνία με εμάς και όλους εσάς δίνει την δυνατότητα και την ευκαιρία συνάμα στον πολίτη να αποτινάξει το ρόλο του παθητικού δέκτη κάθε είδους πληροφορίας ή απόπειρας ποδηγέτησης της σκέψης και της βούλησής τους. Και το κυριότερο: Είναι διαδραστική γιατί ζητάει τη δική σας συνδρομή στην συν-διαμόρφωση της επικαιρότητας και της θεματολογίας. Η σύγχρονη τεχνολογία, το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επιτρέπουν πια στον καθένα από καταναλωτής ειδήσεων να γίνει ο ίδιος παραγωγός. Με τη φωτογραφική μηχανή ή την κάμερά του ή με το βίντεο του κινητού του και το πληκτρολόγιό του. Ο καθένας από σας δυνητικά είναι πλέον συντάκτης του iparnassos από σήμερα!

Μη διστάσετε να στείλετε το υλικό σας, να μας επιστήσετε την προσοχή, να θέσετε εσείς τα θέματα του διαλόγου, να δώσετε οι ίδιοι φωνή στη φωνή σας μέσα και έξω από τα καθημερινά βιoτικά πλαίσια, ώστε αυτή να ακουστεί σε ευρύτερα κέντρα αποφάσεων. Να γίνετε με άλλα λόγια η έμπρακτη ψυχή της ψηφιακής αυτής εφημερίδας. Η εμβέλεια της φωνής της κοινότητάς μας θα μεγαλώσει μόνο αν συνεισφέρουμε όλοι. Από εμάς εξαρτάται. Από τον καθένα ξεχωριστά και από την κοινότητα του iparnassos συνολικά.

“Γραμμή” αυτής της εφημερίδας είναι αποκλειστικά το τοπικό συμφέρον. Μην ψάξετε σε αυτή την ψηφιακή εφημερίδα κομματικές ή παραταξιακές προτιμήσεις και οσμώσεις ή επιλεκτικές σχέσεις “συμπαθείας”. Το iparnassos.gr δεν είναι αριστερό, δεξιό ή κεντρώο. Δεν αντιπολιτεύεται ούτε θωπεύει τους αυτοδιοικητικούς αιρετούς του τόπου, πρώτου ή δεύτερου βαθμού. Δεν πρόσκειται σε συλλόγους ή ομάδες πίεσης και θύλακες ειδικών συμφερόντων. Γιατί όλα αυτά, και πολλά άλλα παρόμοια, υποχωρούν μπροστά στο κοινό, το συλλογικό, το δημόσιο, άρα το τοπικό συμφέρον.

Η (αρχική) ομάδα του iparnassos έχει όνομα και πρόσωπο. Είμαστε ο Χρήστος Μουτσιανάς από την Πολύδροσο, δημιουργός και διαχειριστής του polydrosos parnassou blogspot, o Ηλίας Τσίγκας, δημοσιογράφος της εφημερίδας Εν Δελφοίς και του fokidanews.gr κι ο Αντώνης Ιωάννου από την Άμφισσα, στο background η Γεωργία, Graphics and Web Designer από την Πολύδροσο, ο Λουκάς και ο Γιώργος. Και λέμε αρχικά, γιατί θα ακολουθήσουν και άλλοι. Από διάφορες περιοχές και με κεντρομόλα δύναμη την κοινότητα του iparnassos.

Σκέπη μας η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) Nowtopia, που ιδρύθηκε πρόσφατα και φιλοδοξεί να απλώσει τις δράσεις της σε πεδία που θα ενισχύσουν το κοινωνικό κεφάλαιο, την συνεργασία και το συλλογικό όφελος.

Εμείς στο ξεκίνημά μας μια υπόσχεση έχουμε να δώσουμε: Ότι συν τω χρόνω θα γινόμαστε καλύτεροι. Μέρα με τη μέρα. Για τη στόχευση αυτή η συνεισφορά του καθενός, από όποιο πόστο και με όποιο τρόπο, είναι απαραίτητη.

Σήμερα για το iparnassos ένα νέο ταξίδι ξεκινά! Άντε να λύσουμε…

Like us on Facebook

iparnassos.gr

 • Τηλέφωνο Επικοινωνίας:
  6944847591 ή 6940146532
 • Email:
  info@iparnassos.gr
 • Για μικρές αγγελίες, αναγγελίες, ανακοινώσεις ή άρθρα:
  press@iparnassos.gr
 • Για προβολή διαφήμισης / banner:
  marketing@iparnassos.gr

Καλως ορισες πισω!

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας παρακάτω

Δημιουργία νέου λογαριασμού!

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για εγγραφή

*Με την εγγραφή σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τους Όρους και Προϋποθέσεις και την Πολιτική Απορρήτου.

Ανακτήστε τον κωδικό πρόσβασής σας

Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας για να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασής σας.