“Στόχος να μεγαλώσει η σεζόν”, τονίζει στην Εν Δελφοίς
Α πό την εφημερίδα Εν Δελφοίς
“Ζητούμε μια διευρυμένη εποχική λειτουργία του καινοτόμου Παρνασσού”, υπογραμμίζει ο Α. Τουρκοχωρίτης και αποκαλύπτει πότε μπαίνουν τα κανόνια χιονιού. Τι αναφέρει για την τιμολογιακή πολιτική, τους πρόσφατους διεθνείς αλπικούς αγώνες, τη στροφή στις ΑΠΕ, τη μονιμότητα ή μη του προσωπικού, καθώς και για τη σύνδεση πακέτων τουρισμού και χιονοδρομικού στο παραπαρνάσσιο πεδίο
Μια δύσκολη χρονιά, χωρίς πολύ χιόνι, έλαβε τέλος τις αμέσως προηγούμενες μέρες για το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού. Η Εν Δελφοίς, με αφορμή το πέρας της χιονοδρομικής σεζόν, επισκέφθηκε το Κέντρο και μίλησε με τον Διευθυντή του. Ο Αντώνης Τουρκοχωρίτης μας ανέλυσε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν καθώς και τις προοπτικές που ανακάλυψαν συγχρονισμένοι στα νέα δεδομένα του φαινομένου του θερμοκηπίου, της αλλαγής δηλαδή των καιρικών συνθηκών και των εποχών που τις χαρακτήριζαν.
Ποιοι νέοι δρόμοι ανοίγονται για επισκέψεις, πικ νικ και γιατί θα πρέπει να επανέλθουν οι Λευκές ημέρες της χιονοδρομίας; Μια σύμπραξη ξενοδόχων και χιονοδρομικού ίσως βρίσκεται προ των πυλών για να δώσει λύσεις που θα εξυπηρετούν και τις δύο πλευρές αλλά πάνω απ’όλα τους επισκέπτες. Πώς χαρακτήρισαν οι διεθνείς αθλητές τις εγκαταστάσεις του χιονοδρομικού μας κέντρου;
Οι υποδομές και η πράσινη ενέργεια πως θα μπεί στο “παιχνίδι” και πότε; Τα λεγόμενα κανόνια πότε θα εγκατασταθούν στον Παρνασσό και γιατί; Το προσωπικό και η σχέση μονιμότητας, πόσο ωφέλιμη είναι;
Το περισσότερο πράσινο χιονοδρομικό στην Ελλάδα μας καλεί να το ανακαλύψουμε και να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις , με ήπιες μορφές και ουσιαστικές λύσεις που μπορεί να αποδειχθούν στο μέλλον πρωτοπόρες, όπως ήταν και το χιονοδρομικό όταν πρωτοάνοιξε πριν πολλές δεκαετίες στην Ελλάδα.
Για αυτά και πολλά άλλα ο Α. Τουρκοχωρίτης μιλά στην Εν Δελφοίς στη συνέντευξη που ακολουθεί
Συνέντευξη στη Χρύσα Τσεπραηλίδη
“Θεωρώ ότι το χιονοδρομικό ανήκει σε τρεις νομούς και αυτό από μόνο του δημιουργεί μια ποικιλία επισκεψιμότητας και το προϊόν διαφέρει από περιοχή σε περιοχή. Αυτό που προσπαθούμε τουλάχιστον εμείς, είναι να αντιμετωπίζουμε τους Παραπαρνάσσιους δήμους με ισότητα. Τι εννοώ: Έχουμε τρεις εισόδους στο χιονοδρομικό, μια στα Κελάρια και δύο στην Φτερόλακα, θεωρούμε ότι η διασύνδεση Φτερόλακα Κελάρια να είναι πάντα ανοιχτή καθώς και οι είσοδοι. Είναι σίγουρο ότι ο άξονας της Αράχωβας έχει και το 90% ποσοστιαία της επισκεψιμότητας των αυτοκινητων και κατ’επέκταση των επισκεπτών, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργούμε με την ίδια αξία και με τις άλλες διαδρομές”, τονίζει εισαγωγικά ο Α. Τουρκοχωρίτης, για να περάσουμε στη συνέχεια στις ερωτήσεις μας.
Η άλλη διαδρομή της Αμφίκλειας νομίζω ότι φέτος δόθηκε απόλυτα στην κυκλοφορία…
Σωστά, πέρσι λοιπόν, γίνανε κάποια έργα οδοποιίας και ασφαλτόστρωσης και κατέστησαν ασφαλή την πρόσβαση στην τρίτη είσοδο όμως, όχι στην δευτερη. Και εξηγώ ότι η Φτερόλακα διαθέτει επίσης έναν υπερσύγχρονο αναβατήρα, όπως είναι η Αφροδίτη, η λεγόμενη ΗΡΑ, που εκεί έχεις πρόσβαση από το ταμείο της κάτω Φτερόλακας μέχρι το σαλέ και από εκεί ακολουθείς τον συνδετικό δρόμο.
Εμείς αποφασίσαμε φέτος, όπως και πέρσι άλλωστε που είχαμε 127 ημέρες λειτουργίας, να εξασφαλίσουμε άνετη πρόσβαση στον οποιονδήποτε επισκέπτη. Ο Έλληνας δυστυχώς δεν έχει την ωριμότητα του ορεινού τουρισμού, τώρα αρχίζει να το εντάσσει στην κουλτούρα του.
Σε κάθε περίπτωση το χιονοδρομικό και η Περιφέρεια ανταποκρίθηκαν στα νέα δεδομένα, με αποτέλεσμα πέρσι που ήταν ΡΕΚΟΡ 20ΕΤΙΑΣ για τις χιονοπτωσεις, το οδικό δίκτυο έμεινε μόνο 15 μέρες κλειστό και αυτό για λόγους ασφαλείας και όχι για λόγους μη προσβασιμότητας. Απαγορευόταν η διέλευση από την πολιτική προστασία και κατ’επέκταση κρατούσαμε το χιονοδρομικό κλειστό, για την ευρύτερη ασφάλεια των πολιτών.
Δεν μας επηρεάζουν οι αέρηδες τόσο πολύ γιατί εκμεταλλευόμαστε το μικροκλίμα της περιοχής. Επειδή υπάρχει αρκετός αριθμός αναβατήρων μπορούμε να ανοίξουμε διαφορετικά πεδία με διαφορετικές κατευθύνσεις ανέμων που είναι στον αξονα. Αυτό όμως θα ερχόταν σε ασυμφωνία με την απαγόρευση κυκλοφορίας της Π.Π. συντονιστήκαμε για λόγους ασφαλείας με τη Π.Π.
Ο Αποχιονισμός από Αράχωβα που δέχεται και το μεγαλύτερο μέρος επισκεπτών ηταν ικανοποιητικός πέρσι;
Όλα αυτά τα χρόνια δεν υπήρχε συντονισμός του κλεισίματος του χιονοδρομικού μαζί με την Πολιτική Προστασία. Αυτό άλλαξε προσφατα και το λόγο πήρε η επίσημη ελληνική αστυνομία, αυτό μας βοήθησε αφάνταστα γιατί ό Έλληνας δεν συμμορφώνεται σε μη ένστολο προσωπικό και έτσι δεν έχουμε κανένα πρόβλημα πλέον.
Επίσης όταν κλείνει ό δρόμος από την Αράχωβα η την Πολύδροσο, ο επισκέπτης μέσα από το site μας ή από τα άλλα μέσα ενημέρωσης ή κοινωνικής δικτύωσης ενημερώνεται άμεσα για την επιλογές που διαθέτει για το ποιον δρόμο να διαλέξει .
Αυτό που θέλαμε να τονίσουμε και το καταφέραμε είναι, ότι την ίδια ομορφιά που προσφέρει ό δρόμος της Αράχωβας τον προσφέρει αντίστοιχα και ο δρόμος της Αμφίκλειας και της Πολυδρόσου.
Και αν καταφέρουμε να το φτάσουμε στο 50-50 αυτό θα είναι το ευτυχέστερο γεγονός.
Μαθαίνουμε πάντα και δεν επαναπαυόμαστε στον τρόπο λειτουργίας του χιονοδρομικού. Ένα χιονοδρομικό που σέβεται τον εαυτό του, ποτέ δεν προβάλει το προσωπικό του. Επειδή θέλουμε να είμαστε και να λεγόμαστε Ευρωπαϊκό Χιονοδρομικό, και το λέω αυτό γιατί η ιδιαιτερότητα του Παρνασσού, με όλα τα ευρωπαϊκά χιονοδρομικά ,εκτός της μεσογειακής ζώνης, είναι ότι έχει ιδιαίτερες παγοποίησεις και αυτό γιατί είναι “χτισμένο” ανάμεσά σε δύο θάλασσες. Αυτό σημαίνει ότι η ομίχλη (100% υγρασία δηλαδή και κρυσταλλοποίηση της ομίχλης, δηλαδή παγιοποίηση )είναι ένα φαινόμενο που δεν το έχουν ούτε στην Αυστρία ούτε στην Ελβετία ούτε στην Γαλλία, είναι πιο ξερά τα χιόνια εκει.
Εδώ στην Ελλάδα, λοιπόν αποκτώντας την εμπειρία και την τεχνολογία για την χρησιμοποίηση αντιπαγωτικών στο χιονοδρομικό που χρησιμοποιούν μόνο στον Καναδά. Φτάσαμε στο επίπεδο παγκοσμίων χιονοδρομικών, οπότε έχουμε την χαρά να λεγόμαστε Ευρωπαϊκό ως την ταυτότητα χιονοδρομικό, αλλά ,σε παγκόσμια κλίμακα.
Πλέον είμαστε απόλυτα συγχρονισμένοι σε αυτό, ώστε το προϊόν που δίνουμε στον εκάστοτε επισκέπτη και χιονοδρόμο να είναι απολύτως ασφαλές. Περνώντας από την περσυνή πολλή πετυχημένη και πρωτόγνωρη χρονιά. Ήταν μια συγκυρία μετα τον κονβιντ με ρεκορ επισκεψιμότητας EVER , όλων των εποχών.
Ας πάμε στο 2022-23, ωστόσο…
Η περσινή πολύ καλή χρονιά έδωσε την σκυτάλη σε μία “άνυδρη” φετινή χρονιά, εντούτοις το χιονοδρομικό ανταποκρίθηκε σε αυτή την πρόκληση με μεγάλη επιτυχία κάνοντας το εξής:
H ETAΔ μας έδωσε την άδεια να ξεκινήσουμε και να λειτουργούμε στις πρώτες μέρες του Γενάρη και προσφέραμε στους επισκέπτες καφέ, περίπατο και στα φυτώρια εκπαιδευτική χιονοδρομία. Ανοίξαμε πέντε αναβατήρες σύγχρονους για να έχει την πανοραμική βόλτα ο επισκέπτης και ταυτοχρόνως να μπορεί το παιδί του να χιονοδρομήσει σε ένα bady lift.
Αυτό κράτησε για 15 ημέρες και μόλις ήρθε η αξιόλογη χιονόπτωση ανταποκριθήκαμε και αρχίσαμε να εκμεταλλευόμαστε τα πεδία μας σε μεγάλο πλήθος. Έτσι φτάνουμε σήμερα να μιλάμε για 106 ημέρες λειτουργίας, με 85 ημέρες εκπαιδευτικής χιονοδρομίας και 75 χιονοδρομία.
Εναλλακτικούς τρόπους χρησιμοποίησης του Παρνασσού βλέπετε να αναπτύσσονται;
Στόχος θεωρώ του χειμερινού τουρισμού, ενός όρου που θεωρώ ατυχής σήμερα μιας και αντιμετωπίζουμε φαινόμενα θερμοκηπίου και επειδή η εποχή συρρικνώνεται, εγώ θα έλεγα για εποχική χρήση των χιονοδρομικών. Η Άνοιξη όπως και το Φθινόπωρο παρουσιάζουν χαρακτηριστικά Χειμώνα, ώστε ο εκάστοτε επισκέπτης να έρχεται στην εγκατάσταση του χιονοδρομικού και να κάνει τον περίπατο του, να χιονοδρομήσει στα baby lift του να κάνει το πικ νικ του να αποκτήσει δραστηριότητες τύπου mountain bike και άλλες εξειδικευμένες δραστηριότητες που υπάρχουν σε χιονοδρομικά της Ευρώπης, όπως για παράδειγμα στην Αυστρία.
Ζητούμε μια διευρυμένη εποχική λειτουργία του καινοτόμου Παρνασσού που μπορεί να λέγεται μια εποχική εγκατάσταση εκδρομής ή αναψυχής.
Στόχος μας λοιπόν η επιμήκυνση χωρίς ποτέ να την αδικούμε την χιονοδρομία μας που είναι ιδιαίτερης αξίας για εμάς.
Τα κανόνια του χιονιού έχουν πέσει στο τραπέζι; Θα τα δούμε άμεσα;
Όλα έχουν πέσει στο τραπέζι, η δυσκολία που υπάρχει σε αυτά είναι ότι ο Παρνασσός είναι άνυδρος, το παν είναι να βρεθεί η πρώτη ύλη, που σημαίνει μια λιμνοδεξαμενή – νερό και στην συνέχεια η εγκατάσταση του κανονιού να δουλέψει. Είναι σίγουρο, μιλώντας για ανάπτυξη του χειμερινού τουρισμού, ότι θα εγκατασταθούν τα κανόνια, είναι σίγουρο, είναι κάτι που βλέπουμε.
Του χρόνου αν δεν πάει καλά η χρόνια, από άποψη χιονιού, αν και στατιστικά δεν ευσταθεί, έστω σε δύο χρόνια θα αναγκαστείτε να βάλετε κανόνια;
Ναι. Ενώ ξεκινήσαμε απαισιόδοξα, η δυναμική του κόσμου αι η δυναμική του καιρού έδωσαν, και δίνουν ακόμα και σήμερα ποιοτική χιονοδρομία. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό!
Θεωρείτε ότι οι πρόσφατοι διεθνείς αλπικοί αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού προβλήθηκαν αρκετά;
Η προβολή είναι ένας χορός που χορεύεται από δύο, ο ακροατής και το μέσο προβολής. Και οι δημοσιογράφοι θα πρέπει να έχουν ένα μερίδιο ευθύνης ως προς αυτό, δηλαδή εγώ αν ήμουν δημοσιογράφος της περιοχής θα αποζητούσα τέτοια γεγονότα. Διακρίνουμε ότι ενώ προσπαθούμε να ενημερώσουμε τα μέσα, αυτά ή τυγχάνουν υστέρησης ώς προς τους χρόνους προβολής η τυγχάνουν μερικές φορές, θεωρώ καλόπιστα, αδιαφορίας.
Και απαιτείται και αθλητική ωριμότητα, τώρα που αποκτήσαμε και πρωταθλητή επι της χιονοδρομίας άρχισαν να ενδιαφέρονται και μην ξεχνάμε επίσης ότι ο Γκίνης είχε ξεκινήσει από εδώ, είναι γηγενής αθλητής της περιοχής, που αυτό είναι μια σημαντική λεπτομέρεια, εγω αντιστοίχως δεν το βλέπω να προβάλλεται ανάλογα.
Ποια ήταν η γνώμη αυτών των αθλητών για το χιονοδρομικό του Παρνασσού;
Η γνώμη και η άποψη των αθλητών παγκοσμίου επιπέδου που τους ζητήσαμε επιμόνως να μας κρίνουν αυστηρά, μας απάντησαν ότι δεν πίστευαν ότι υπάρχει στην Νότιο Ελλάδα ένα χιονοδρομικό που να καλύπτει Ευρωπαϊκών προδιαγραφών δεδομένα. Αυτή η διαπίστωση, και ο θαυμασμός για τις εγκαταστάσεις από τους συγκεκριμένους αθλητές μας χαροποίησε ιδιαίτερα.
Η χιονοδρομία με τα φυτώρια θα πρέπει να βοηθηθεί περισσότερο; Θεωρώ ότι τα παιδιά, για παράδειγμα της Λιβαδειάς, δεν γνωρίζουν το άθλημα και ας βρίσκονται κάτω από τον Παρνασσό και τον βλέπουν σχεδόν κάθε μέρα…
Θεωρώ ότι αδίκως δεν ενδιαφέρεται όσο θα έπρεπε η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση και δεν συστήνει εκδρομές σε χιονοδρομικά, ενώ θα πρέπει να θεσπιστούν και να επανέλθουν οι λευκές ημέρες χιονοδρομίας στο πρόγραμμα τους. Το πιο σημαντικό ο φοιτητής ή ο σπουδαστής ή το νήπιο που θα αρχίσει να γνωρίζει αυτή την εγκατάσταση και θα έρθει σε επαφή με την φύση, την μοναξιά και το απόλυτο τοπίο και αυτό θα τον ανδρώσει στο να γίνει πολύ καλός χιονοδρόμος. Είναι ένα από τα καλύτερα σπορ γιατί ας μην ξεχνάμε ότι κάποιος που είναι λάτρης της ταχύτητας, θα μπορέσει να ξεπεράσει το 20 χλμ/ωρα.
Πόσο καιρό έχουν να πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικές εκδρομές;
Έρχονται σχολεία, ιδιωτικά, καθόλου τυχαίο αυτό και αντιλαμβανόμαστε όλοι το γιατί και αν η ιδιωτική εκπαίδευση το συστήνει γιατί να μην το συστήνει και η δημόσια;
Δημόσια σχολεία, πόσα σας έχουν επισκεφθεί φέτος;
Ξεκινούν σιγά σιγά, και αν δεν κάνω λάθος περίπου 10 δημόσια σχολεία μας επισκέφθηκαν φέτος.
Η ΕΤΑΔ προτίθεται να μειώσει το εισιτήριο για να διευκολύνει την κατάσταση;
Η τιμολογιακή πολιτική έχει δύο συνισταμένες, ενεργειακό κόστος και μη ιση αντιμετώπιση όλων των πολιτών και δεν το αναφέρω αρνητικά. Είναι σίγουρο ότι το σχολείο και ο μαθητής θα πρέπει να τυγχάνει ιδιαίτερης αντιμετώπισης και αυτό γίνεται, γι αυτό έχουμε παιδικά μαθητικά πακέτα. Το δεύτερο είναι ότι η ΕΤΑΔ δεν αύξησε ποτέ παράλογα τα εισιτήρια της σαν κάρτα. Δηλαδή την ίδια στιγμή που βλέπετε πληθωριστικές τάσεις να ξεπερνάνε σε τιμολόγια τα 10% και 20%,η ΕΤΑΔ δεν έκανε τέτοιες αυξήσεις.
Τρίτο και το πιο σοβαρό, εμείς στοχεύουμε ο επισκέπτης και ο χιονοδρόμος το αντίτιμο που θα δώσει να το εισπράξει πολλαπλό. Και απαντάω στο ερώτημα σας με το εξης ερώτημα: 37€ ,17 αναβατήρες,23 χλμ πίστες, που μπορεί να αγοράσει στην Ελλάδα; Η εξίσωση είναι απλή και το αποτέλεσμα μηδενικό.
Ας πάμε στα ενεργειακά κόστη, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα ενταχθούνε στο Χιονοδρομικό, είναι στα σχέδιά σας ως λύση;
Περιβαλλοντολογικά είμαστε ευαισθητοποιημένοι και αυτό φαίνεται από τον εξ χρονισμό των αναβατήρων, έχουμε τους πιο πράσινους αναβατήρες από οποιοδήποτε άλλο χιονοδρομικό στην Ελλαδα. Ειναι σίγουρο ότι υπάρχουν επενδυτικά πλάνα ως προς τις ΑΠΕ, με απόλυτο στόχο να μειώσουμε το αποτύπωμα μας στον πλανήτη.
Με χρονικό ορίζοντα;
Στην τρέχουσα πενταετία.
Με επιλογή φωτοβολταϊκών η ανεμογεννητριών;
Το φωτοβολταϊκό είναι δύσκολο να λειτουργήσει στο βουνό που θα είναι καλυμμένο τις εποχές που το χρειαζόμαστε με χιόνι, καλύτερα νομίζω θα αντιμετωπιστεί το θέμα των ΑΠΕ με ανεμογεννήτρια λόγω αέρα και προσανατολιζόμαστε προς αυτό.
Ένα μεγάλο κόστος είναι και η συντήρηση του χιονοδρομικού και των εγκαταστάσεων του…
Ασυζητητί, δεν θέλουμε κι δεν μπορούμε να κάνουμε “εκπτώσεις”!
Υπάρχουν κάποιες εγκαταστάσεις ή σημεία που θέλουν βελτιώσεις;
Πάντα υπάρχουν, όταν επαναπαυθείς οι εγκαταστάσεις σου αρχίζουν και απαξιώνονται, εμείς προσπαθούμε και εργαζόμαστε σταδιακά, αλλά έχουμε καταφέρει να παρέχουμε σήμερα ποιοτικές υπηρεσίες. Έχουμε το μοναδικό βουνό που έχει δίκτυο 5G, να έχει ποιοτικά χαρακτηριστικά ρεύματος αδιάλειπτης λειτουργίας.
Επίσης, αντικεραυνική προστασία και κατ’επέκταση και «ομπρέλα προστασία» έναντι των δυσμενών καιρικών συνθηκών, δηλαδή ακολουθούμε προδιαγραφές πολύ αυστηρές και τέλος να έχουμε ένα υγιέστατο δίκτυο πρόσβασης, με σημάνσεις, χιονοδείκτες, διαγραμμίσεις, αυτά που πολύ δύσκολα τα συναντάς στην Ελλάδα.
Πόσο προσωπικό απασχολεί το χιονοδρομικό;
Χωρίζεται σε τρεις κλίμακες: Είναι η περίοδος συντήρησης που είναι η καλοκαιρινή, εκει μπορεί να φτάσουμε και τα 26 άτομα. Υπάρχει η περίοδος των πιστοποιήσεων – αδειοδότησης και κλεισίματος του χιονοδρομικού, όπου πέφτουμε σε αριθμό περίπου στα 40 άτομα. Και στην κορύφωση που περιλαμβάνει την λειτουργία της εγκατάστασης που μπορούμε να φτάσουμε και τα 110 εως και τα 120 άτομα. Οι βαθμίδες έχουν σχέση πάντα με τις καιρικές συνθήκες και τις ανάγκες που απαιτούν στο χιονοδρομικό.
Η έννοια του μόνιμου προσωπικού, αφού και οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι από την γύρω περιοχή μπορεί να ισχύει; Τι μας έχει δείξει το παρελθόν;
Η έννοια του μόνιμου προσωπικού είναι κάπως ιδιαίτερη και μου συγκρίνεται μια εποχή πριν του 2000, που υπήρχαν μόνιμοι υπάλληλοι εδώ πάνω με το σήμερα. ‘Έχουν αλλάξει και οι εγκαταστάσεις και οι αναβατήρες και η τεχνολογία α και οι απαιτήσεις του προσωπικού.
Το χιονοδρομικό, αυτό που μπορώ να σας πω με σιγουριά είναι ότι χρειάζεται πλέον εξειδικευμένο προσωπικό που θα δουλεύει σε μόνιμη βάση, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι θα πρέπει να είναι μόνιμό και ως προς την λειτουργία. Όταν εποχικά, οι απαιτήσεις αυξάνονται τότε λοιπόν θα πρέπει να αυξηθεί ως προς τον αριθμό και ταυτόχρονα να περιοριστεί στις συντηρήσεις.
Αυτό που μπορώ να σας πω λοιπόν με σιγουριά είναι ότι, η συντήρηση του απαιτεί ένα μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό αυτό και μόνο. Τώρα στην λειτουργία οι ειδικότητες, επειδή είναι πέντε τον αριθμό για να στελεχωθούν, είναι εποχιακή δουλειά και δεν απαιτείται να είναι μόνιμη. Μακάρι να μπορούσαμε να φτιάξουμε μια σεζόν 12 μηνών και να ήταν και οι υπάλληλοι μόνιμοι, αλλα δεν γίνεται.
Τώρα θα πάω σε ένα άλλο θέμα και σας ευχαριστώ που απαντάτε άμεσα και με ειλικρίνεια. Υπήρχε μια πρόταση από τους ξενοδόχους για σύνδεση πακέτων τουρισμού και χιονοδρομικού, τι λέτε γι αυτό;
Θα το ξεκινήσω λίγο από πιο μακριά. Θεωρώ αδιανόητο κάποιος που επισκέπτεται το χιονοδρομικό του Παρνασσού να μην επισκεφθεί Αράχωβα, Δελφούς, Πολύδροσο, Αγόριανη ή Αμφίκλεια, είναι αδιανόητο για μένα. Αν επικεντρωθούμε τώρα στο ξενοδοχειακό προϊόν, αυτό κάθε αυτό.
Για μένα θα ήταν ευτυχής η σύνδεση των πελατών με ξενοδοχεία, ευτυχέστατη, αρκεί οι ξενοδόχοι να τους προσανατολίζουν προς το χιονοδρομικό και εμείς προς τους ξενοδόχους. Τώρα αυτό ως πρόταση για να μετουσιωθεί σε πράξη θα πρέπει αυτή την στιγμή να υπάρχει μια επαφή.
Δεν έχουμε λάβει κάποιο τέτοιου είδους κάλεσμα που να στοχεύει και να προσφέρει πολυήμερη επίσκεψη. Επιζητούμε ως χιονοδρομικό κάτι τέτοιο και θα ήμασταν θετικοί γιατι θα μας κάλυπτε και την αδυναμία των ημερών που δεν έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα, ενώ ταυτόχρονα θα αποφεύγαμε και τον συνωστισμό του Σαββατοκύριακου. Και για εμάς εάν ένα ποσοστό των επισκέψεων γινόντουσαν μεσοβδόμαδα θα μας διευκόλυνε πάρα πολύ.
Τελειώνει λοιπόν την Πέμπτη, δεν ξέρω αν θα αλλάξει κάτι;
Θα έχουμε εκπλήξεις, ίσως αλλά δεν μπορώ να σας ανακοινώσω αυτή την στιγμή κάτι επίσημα, αλλα ο καιρός μας βοηθά. (Σ.σ: Και πράγματι, αν και η συνέντευξη πραγματοποιήθηκε το Σάββατο που μας πέρασε, πήρε παράταση λειτουργίας το χιονοδρομικό ως και το Μ.Σάββατο).
Βάζοντας την Τελεία της φετινής σεζόν, τι έχετε να μας τονίσετε για την χρονιά που πέρασε;
Θα αναφερθώ σε τέσσερα πράγματα:
Ως προϊστάμενος θα ήθελα να ευχαριστήσω το προσωπικό, γιατί ανταπεξήλθε στην δύσκολη φετινή καιρική συνθήκη. Να ευχαριστήσω τους επισκέπτες και τους χιονοδρόμους που μας τίμησαν πραγματικά, βάζοντας το χέρι στην τσέπη με το να έρθουν στις εγκαταστάσεις μας.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω την κεντρική ΕΤΑΔ για την υποστήριξη, ας μην ξεχνάμε έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλή δύσκολες καιρικές συνθήκες μέσα στον Χειμώνα και κάποιες από τις αποφάσεις ήταν αστραπιαίες και είμαστε αναγκασμένοι να λάβουμε αστραπιαίες αποφάσεις .
Και τέλος θα ήθελα να πω σε όλους που προανέφερα ότι τελικά κάτι που δεν ξεκινάει με τους καλύτερους οιωνούς καταλήγει με τους καλύτερους.
Ας μην ξεχνούμε ότι φέτος θεωρούταν σαν μια χαμένη χρονιά ενώ δεν ήταν τελικά. Αυτό είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς που προσφέραμε φέτος για να ανταπεξέλθουμε σε αυτή την έλλειψη χιονιού και να καλύψουμε τα κενά μας. Έτσι καταφέραμε να δείξουμε την μαγική εικόνα του βουνού!