Σε συνέχεια της ανακοίνωσης (9 Μαρτίου 2023) της Δημάρχου Αμφίκλειας-Ελάτειας σχετικά με την απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού που ενέταξε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΅Στερεά Ελλάδα΅ 2014-2020 μελέτη με σκοπό την ωρίμανση του έργου “Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Κάρκαρη Ζελίου” με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και ΕΣΠΑ .
Η Οικονομική Επιτροπή συνεδρίασε την 15η Ιουνίου 2022, το 3ο Θέμα της ημερήσιας διάταξης είχε ως ακολούθως:
ΘΕΜΑ: Έγκριση σχεδίου προγραμματικής σύμβασης του Δήμου Αμφίκλειας Ελάτειας με το Υπουργείο Πολιτισμού και την Ιερά Μητρόπολη Φθιώτιδας σύμφωνα με την πρόσκληση με κωδικό 86 άξονα 6 και με την Περιφέρεια Στερεά Ελλάδα.
Η ίδια απόφαση είχε ληφθεί στην συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής της 6ης Απριλίου 2022, ήταν το 4ο θέμα της ημερήσιας διάταξης με ακριβώς την ίδια διατύπωση και έλαβε αριθμό 76/2022 ΑΔΑ: 6ΙΦΣΩΨΚ-Υ9Χ και αυτή πήρε τον δρόμο της ακύρωσης και αντικαταστάθηκε με υπ.αρθ. 117/15.06.2022.
Ο προϋπολογισμός μελέτης του έργου ΅Αποκατάσταση Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Κάρκαρη Ζελίου΅εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο δια περιφοράς με προϋπολογισμό 1.303.000.00 ευρώ με Φ.Π.Α. , (με διαπιστωμένο λάθος).
Έχουμε τρεις (3) αποφάσεις οι οποίες ακυρώνονται και αντικαθίστανται με νέες που αφορά το πρόγραμμα 2021-2027 για το ίδιο ίδιο έργο και γεννάται το εύλογο ερώτημα ποτέ ελήφθησαν οι νέες αποφάσεις, πιο είναι το κόστος της μελέτης, υπεγράφη κάποια σύμβαση, το σχέδιο που είχε εισαχθεί για προγραμματική σύμβαση πολιτιστικής Ανάπτυξης προς ψήφιση στα επίμαχο άρθρο 4 ήταν με τελίτσες, ενώ γνώριζαν τον προϋπολογισμό, τους φορείς που θα συνυπέγραφαν και τον τρόπο χρηματοδοτησης.
Αναζητούμε τις αποφάσεις που σύμφωνα με αυτές προτείνατε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την ένταξη του προαναφερόμενου έργου στο επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι μια ή περισσότερες αποφάσεις, που δημιουργούν απορίες, ερωτήματα που απαιτούν διευκρινίσεις τις οποίες δεν γνωρίζουμε για αυτό οφείλεται, έχετε την υποχρέωση να μας ενημερώσετε με ακρίβεια, σαφήνεια, τεκμηριωμένα καθώς επίσης να πληροφορηθούν και οι συμπολίτες μας για μια τόση μεγάλη επένδυση, προς αποφυγή της ερείπωσης και της εγκατάλειψης Ιεράς Μονής Προφήτη Ηλία Κάρκαρη Ζελίου.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να υπενθυμίσουμε στην Δήμαρχο για τις προσπάθειες της, στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε την 12η Δεκεμβρίου 2022, το 7ο θεμα της ημερήσιας διάταξης ήταν ΅Ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος οικονομικού έτους 2023΅ με εισηγήτρια την ίδια, το οποίο ψηφίσθηκε, αλλά, αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι λησμόνησε να το συμπεριλάβει στον προγραμματισμό των έργων 2023, μολονότι είχαν προηγηθεί όλες οι προβλεπόμενες αποφάσεις τόσο στο Δημοτικό Συμβούλιο όσο και στην Οικονομική Επιτροπή.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως είμαστε υπεύθυνοι στην ισότητα του δικαίου, στην ισότητα των δικαιωμάτων, κοινωνικών υποχρεώσεων και της πολιτικής συμμετοχής.
Ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
“ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ”
ΠΑΝΤΕΛΗΣ Δ. ΜΑΓΚΛΑΡΑΣ