Α ρνητικά γνωμοδότησε το Τοπικό Συμβούλιο Τιθορέας στο ενδεχόμενο κατασκευής Μικρού Υδροηλεκτρικού Σταθμού (ΜΥΗΕ) στη θέση “Ξεριές” σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου.
Ο λόγος που λήφθηκε η απόφαση αυτή είναι ότι δεν έχουν ικανοποιηθεί από την εταιρεία συγκριμένη δέσμη όρων που είχε προτάξει το συμβούλιο της Κοινότητας, προκειμένου να παράσχει τη συναίνεσή του.
Παράλληλα, τη γνωμοδότησή του θα εκφράσει και το δημοτικό συμβούλιο Αμφίκλειας-Ελάτειας, που συνεδριάζει σχετικά το απόγευμα της Δευτέρας.
“Το Τοπικό Συμβούλιο Τιθορέας προασπίζοντας τα συμφέροντα όλων των κατοίκων και της κοινότητας, οφείλει να έχει αντικειμενική και σφαιρική προσέγγιση στα θέματα που τίθενται για την τοπική κοινωνία. Να αξιοποιεί κάθε περίπτωση που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητα και τη ζωή των κατοίκων του ορεινού και αποδεκατισμένου χωριού μας”, τόνισε εισαγωγικά ο Πρόεδρος της Κοινότητας, που έκανε και την εισήγηση προς το Σώμα.
“Εν προκειμένω, το σχεδιαζόμενο υδροηλεκτρικό έργο ΜΥΗΕ αποτελεί ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (ΑΠΕ) για την παραγωγή καθαρής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση του νερού, το οποίο θα επιστρέφει στη φυσική ροή του μετά το σταθμό παραγωγής του έργου. Πρέπει συνεπώς, να ελεγχθεί η τήρηση της περιβαλλοντικής προστασίας, τυχόν ενεργειακό, οικονομικό ή άλλο όφελος για την κοινότητα και τους κατοίκους, όπως μείωση στην κατανάλωση ρεύματος των κατοίκων, έργα υποδομής στην κοινότητα, εξασφάλιση οικονομικών πόρων για εκτέλεση έργων κλπ, καθώς και η σχέση κόστους-ωφέλειας για την τοπική κοινωνία”, υπογράμμισε ο Γιώργος Τσαρούχας, για να προσθέσει στην εισήγησή του:
“Η Μελέτη Περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχει καταθέσει ο φορέας του έργου στις αρμόδιες Αρχές, δεν είναι επαρκής, και έχουμε εκθέσει τα σχετικά σχόλιά μας. Στο παραπάνω έργο, η τήρηση των περιβαλλοντικών όρων είναι αδιαπραγμάτευτη για μας. Οι προϋποθέσεις εγκατάστασης και λειτουργίας του έργου που θέσαμε, έχουν ήδη διατυπωθεί στο φορέα του έργου και στην Περιφέρεια, θα διατυπωθούν αρμοδίως, όπου προβλέπεται και δεν αναιρούνται. Συγκεκριμένα, η Τοπική αρχή συνολικά για το εν λόγω υδροηλεκτρικό έργο παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ στην αναφερόμενη περιοχή «Ξεριές» του ρέματος Τιθορέας, θέτει συγκεκριμένους κατ ́ελάχιστον όρους και προϋποθέσεις”.
Το πλαίσιο των όρων, σύμφωνα με την επίσημη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου, είναι το εξής:
-Επιτόπιος ακριβής προσδιορισμός του «Σημείου Υδροληψίας», παρουσία Μηχανικού και του Τοπικού Συμβουλίου Τιθορέας.
-Μελέτη Ειδικής Οικολογικής Αξιολόγησης για το μέρος του έργου που βρίσκεται εντός NATURA (Σημείο Υδροληψίας και μέρος του Αγωγού Προσαγωγής) και γνωμοδότηση σχετική του «Φορέα Διαχείρισης Παρνασσού».
-Φυτοτεχνική μελέτη για την αποκατάσταση βλάστησης και εδάφους, όπου πληγεί.
-Οπτική όχληση (το κτίριο του σταθμού 11⁄2 μ. εντός εδάφους και εν μέρει, υπέργειο κτίσμα πετρόχτιστο, κεραμοσκεπές, εναρμονισμένο με το περιβάλλον, να μην βρίσκεται στο οπτικό πεδίο του θεατή από το όριο του χωριού).
-Οικολογική όχληση (ο τρόπος και υλικά κατασκευής του σταθμού να προσιδιάζουν εξωτερικά στο φυσικό περιβάλλον (όχι αλουμίνιο, πλαστικό, μπετόν…).
-Ακουστική όχληση (μη υπέρβαση του ορίου 50 dB του εκπεμπόμενου θορύβου εκτός σταθμού) και κατάλληλη ισχυρή μόνωση του κτίσματος, ώστε να μην είναι αντιληπτός πέραν των 50 μ από το γήπεδο κατά τη λειτουργία του σταθμού. Ηχοπετάσματα κατά την κατασκευή του έργου.
-Η σύνδεση σε μήκος 865 μέτρα του σταθμού με το δίκτυο μέσης τάσης της ΔΕΗ να είναι υπόγεια. -Ανακατασκευή του υπάρχοντα υδραύλακα άρδευσης από το φορέα του έργου.
-Λειτουργία του σταθμού σε ετήσια βάση (12μηνη), ώστε το έργο να είναι αποτελεσματικό.
-Εξασφάλιση της συνεχούς παροχέτευσης του συνόλου της ποσότητας του νερού κατάντη προς άρδευση των αγροτών και τροφοδοσίας του «Καταρράκτη».
-Διάθεση των υλικών εκσκαφής σε έργα υποδομής στην περιοχή της κοινότητας.
-Ορθή διαχείριση (ανακύκλωση) των αποβλήτων προϊόντων και υλικών του έργου κατά την κατασκευή.
-Αποφυγή διασκορπισμού υλικών από τις εκσκαφές στην κοίτη του ρέματος και μη εκτέλεση εργασιών στις περιόδους υψηλών βροχοπτώσεων.
-Καμία παρέμβαση/αλλοίωση στη θέση «Διπόταμα» του ρέματος, καθώς και στο Ορειβατικό μονοπάτι «Αγ. Γιάννης-Διπόταμα».
-Εξασφάλιση μέρους της κατανάλωσης ρεύματος/ικανής μείωσης λογαριασμών ρεύματος για τους κατοίκους της κοινότητας Τιθορέας.
-Με την έναρξη κατασκευής του έργου, πραγματοποίηση από τον φορέα, έργου ή έργων αξίας 100.000 ευρώ, που θα υποδείξει η Κοινότητα Τιθορέας, για την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του χωριού. -Ανταποδοτικό ποσοστό προς την τοπική κοινότητα 4%, επιπλέον του νομίμου προβλεπομένου (3%), επί του προ ΦΠΑ ετήσιου τζίρου του υδροηλεκτρικού σταθμού.
-Δημιουργία μικρού καλαίσθητου υπόστεγου ή χώρου κατάλληλου, που θα υποδείξει ο Δήμος σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής, για την επίσκεψη, ξενάγηση επισκεπτών, σχολείων κλπ στο χώρο του υδροηλεκτρικού έργου.
“Προς το παρόν δεν έχουμε λάβει ανταπόκριση από τον φορέα του έργου ΜΥΗΕ επί των θεμάτων και όρων που έχουμε γνωστοποιήσει σ ́αυτόν.
Κατόπιν των ανωτέρω και με βάση το πλαίσιο αυτό, θεωρούμε ότι το παραπάνω έργο δεν μπορεί να υλοποιηθεί χωρίς την εκπλήρωση των παραπάνω προϋποθέσεων και όρων, καθώς και με την αποδοχή και συναίνεση της τοπικής κοινωνίας”, ανέφερε καταληκτικά ο Γ. Τσαρούχας.
Η αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου ήταν ομόφωνη, πλην του Η. Κοπανάκη, ο οποίος ήταν αρνητικός στην κατασκευή του υδροηλεκτρικού από ιδιώτη, εάν όμως το κατασκευάσει ο Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας είναι θετικός.