Η ανάπτυξη της χιονοδρομίας, του χειμερινού τουρισμού και των δραστηριοτήτων βουνού, είναι μια από τις ευκαιρίες της χώρας για ποιοτικό τουρισμό.
Στο μοντέλο αυτό, η Φωκίδα, είναι ο τόπος που μπορεί να συνδυάσει φυσικό τοπίο, πολιτιστική και ιστορική κληρονομιά με τις δραστηριότητες βουνού.
Η αναβάθμιση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού σε Φτερόλακα και Κελάρια, πρέπει σοβαρά να λάβει υπ όψιν την κλιματική κρίση, ενώ σε συνδυασμό με την ήπια ανάπτυξη της περιοχής των Δημοτικών Ενοτήτων, Καλλίεων, Γραβιάς και Παρνασσού, μοντέλο διαφορετικό από την ισχυρή τουριστική πίεση που δέχεται η Αράχωβα, μπορούμε και σχεδιάζουμε προτάσεις ολιστικής και βιώσιμης ανάπτυξης της περιοχής.
Το Χιονοδρομικό Κέντρο είναι οι άνθρωποι του, τα στελέχη του και οι εργαζόμενοι του, οι δάσκαλοι χιονοδρόμια και για λόγους αυτούς απαιτούνται υψηλά στάνταρ επαγγελματικής και εκπαιδευτικής εμπειρίας. Για αυτό η εκπαίδευση των στελεχών του Χιονοδρομικού, πρέπει να συνεχής και σε κάθε στάδιο να προλαμβάνει ατυχήματα και να θεραπεύει κάθε στρέβλωση λειτουργίας και ασφαλείας.
Στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, αναζητούμε διαρκώς βιώσιμη, περιβαλλοντικά ορθή, διαδικασία λειτουργίας.
Χρειαζόμαστε μέτρα και πολιτικές, και από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου ΑΕ και από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που θα διαχειριστούν ορθά και σύμφωνα με τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις, θέματα εξοικονόμησης ενέργειας, αποθήκευσης και διαχείρισης νερού, διαχείρισης απορριμμάτων.
Χρειαζόμαστε σχεδιασμό, με ορθή περιβαλλοντική εκτίμηση λόγω και της κλιματικής κρίσης, για το ποιες πίστες θα πρέπει να “αναπτυχθούν” και πως θα γίνει η διαχείριση προτάσεων για τεχνητό χιόνι, χρειαζόμαστε τα υψηλότερα δυνατά διεθνή πρότυπα ασφαλείας.
Το μοντέλο ανάπτυξης της περιοχής δενεπιλέγει ξενοδοχεία και μεγάλες μονάδες πάνω στο βουνό σε ασφυκτικό κλοιό γύρω από το Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού.
Θέλουμε να διατηρηθεί το παραδοσιακό χρώμα της περιοχής των Χωριών της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική και πολιτιστική τους διαδρομή, ενώ ζητούμενο παραμένουν δράσεις συνεργασίας, όπως η διάθεση και προβολή των τοπικών προϊόντων της Φωκίδας μέσα από τις υποδομές του Χιονοδρομικού.
Θέλουμε το Χιονοδρομικό Κέντρο μέρος της ζωής μας. Στα σχολεία μας, στις επιχειρήσεις μας, στο δικαίωμα μας για αναψυχή. Δεν μπορούν να αναπτύσσονται πέρα και μακριά, ως “είδος πολυτελείας” για τους κατοίκους, αφήνοντας μόνο πίσω διαχείριση προβλημάτων.
Οι υποδομές του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού πρέπει να λειτουργούν όλο το χρόνο, για να υποδεχθούν επισκέπτες, ορειβάτες, αναρριχητές, αθλητές και ερασιτέχνες ποδηλάτου. Χρειαζόμαστε για αυτό μικρά έργα σήμανσης και μονοπάτια που η Περιφέρεια Στερεάς θα μπορούσε να στηρίξει, καθώς η σήμανσή προς και από το Χιονοδρομικό, ορειβατικών, ιστορικών και αρχαιολογικών διαδρομών, σπηλαίων, ειδικά δε για το Δήμο Δελφών, ο πλούτος των διαδρομών αυτών θα μας καταπλήξει όλους.