Σπήλιος Λιβανός :
– Διατήρηση του καθεστώτος συνδεδεμένων και για το ’22, με παράλληλη ενίσχυση ζωοτροφών & κτηνοτροφίας
- Αυστηρή προειδοποίηση για ενίσχυση των ελέγχων: «Οι καιροί άλλαξαν. Θα μας βρουν μπροστά τους όσοι παρανομούν»
Σταϊκούρας: Στηρίξαμε τους αγρότες με 900 εκατ. ευρώ εκτός Προϋπολογισμού
Στύλιος: Προωθούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων
Οικονόμου: Ο πρωτογενής τομέας κεντρικός πυλώνας της αναπτυξιακής μας στρατηγικής
Τη διατήρηση του καθεστώτος των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως έχουν, προτείνει ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός σε παρέμβασή του (μέσω τηλεδιάσκεψης) στην 13η Συνδιάσκεψη για την ΚΑΠ στη Λαμία. Παράλληλα, απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση σε όσους επιχειρήσουν εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων, να παραπλανήσουν τους καταναλωτές και την αγορά, επισημαίνοντας ότι οι καιροί έχουν αλλάξει και θα βρουν μπροστά τους τις υπηρεσίες ελέγχου του ΥπΑΑΤ.
Με την 13η ΚΑΠ της Στερεάς Ελλάδας που έγινε υπό την προεδρία του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργου Στύλιου, ολοκληρώθηκε ο κύκλος των περιφερειακών διαβουλεύσεων. Στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα παρουσιαστούν τα συμπεράσματα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και στις 15 Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση.
Ολοκληρώνοντας τη διαβούλευση για το «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τη νέα ΚΑΠ» το ΥπΑΑΤ έχει καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις και σε επιπλέον μεταρρυθμιστικές εξειδικεύσεις. Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι στο ίδιο πλαίσιο το ΥΠΑΑΤ έχει υιοθετήσει σειρά εμβληματικών μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα ιστορικά δικαιώματα, τους ορισμούς του αγρότη και του νέου γεωργού, την αναδιανεμητική ενίσχυση και τα οικολογικά σχήματα. Στην ίδια λογική υπάγονται και η αναδιοργάνωση των τρόπων κατανομής των επιδοτήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και οι σαρωτικοί έλεγχοι στην αγορά, στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.
Όπως τόνισε ο κ. Λιβανός «ο πρωτογενής τομέας επανέρχεται δυναμικά στο προσκήνιο» και πρόσθεσε: «Είναι αναντίρρητο ότι ο πρωτογενής τομέας δοκιμάζεται πρώτος από την κλιματική κρίση. Η αύξηση των ζωοτροφών, η πίεση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, επιβαρύνουν ιδιαίτερα τους Έλληνες παραγωγούς. Προς τον σκοπό αυτό και παρά την τεχνοκρατική πρόταση των τεχνικών μας συμβούλων, το ΥΠΑΑΤ προτείνει τη διατήρηση των συνδεδεμένων ενισχύσεων ως έχουν, στηρίζοντας – όπως ήδη έχουμε αναφέρει- τα ψυχανθή, τις ζωοτροφές και την κτηνοτροφία. Με γνώμονά μας τον υποστηρικτικό ρόλο που επιτελούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις στη διατήρηση της οικονομικής και κοινωνικής συνοχής, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες περιόδους που περνάμε. Είμαστε βέβαια ανοιχτοί να ακούσουμε προτάσεις φορέων και κομμάτων αν κάπου διαφωνούν με αυτήν την προσέγγιση».
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Λιβανός στην ενίσχυση των ελέγχων στην αγορά. Μάλιστα εν όψει των εορτών των Χριστουγέννων έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιχειρούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές.
«Με τους ελέγχους μας και τον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου που τους διέπουν, διαφυλάσσουμε όλα τα προϊόντα μας που ταυτίζονται με τη χώρα μας και τις προοπτικές της. Τα προϊόντα – πρεσβευτές για τη χώρα μας, όπως η φέτα, το λάδι. Δεν υπάρχει πλέον καμία ανοχή στα φαινόμενα ελληνοποιήσεων. Τα αποτελέσματα των ελέγχων μας είναι πλέον απτά. Μέσα σε ένα εξάμηνο σχεδόν διπλασιάστηκε η τιμή του γάλακτος για τον παραγωγό. Από 0,75 ευρώ που επωλείτο το πρόβειο γάλα, έχει φτάσει στα 1,35 ευρώ, μία αύξηση που καρπώνεται ο παραγωγός. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Οι έλεγχοι θα ενταθούν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων. Όπως αυξήσαμε τους ελέγχους το περασμένο Πάσχα στις 6.500 από 650 το 2019, έτσι και εν όψει Χριστουγέννων οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν. Στέλνω ξεκάθαρο μήνυμα σε όσους επιχειρούν να παραπλανήσουν, να κοροϊδέψουν. Όπως έχει πει ο Πρωθυπουργός, θα μας βρείτε μπροστά σας. Οι καιροί έχουν αλλάξει. Προστατεύουμε τα προϊόντα μας, τους παραγωγούς μας και τους καταναλωτές μας».
Όπως εξήγησε ο κ. Λιβανός, στο ΥπΑΑΤ υλοποιείται ένα συνεκτικό και ολοκληρωμένο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα με στόχο τον εξορθολογισμό, τη δικαιοσύνη, την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στον πρωτογενή τομέα. Στάθηκε δε, ιδιαίτερα στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει για εντατικοποίηση και εξορθολογισμό των ελέγχων. «Στο πλαίσιο αυτό με διάταξη που περάσαμε στον νόμο για τις Σταβλικές Εγκαταστάσεις, ο οποίος ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, θωρακίζουμε τα ελεγκτικά όργανα της Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων και Συνεργατισμού του ΥπΑΑΤ. Προβλέπουμε την απονομή καθηκόντων και εξουσιών ανακριτικού υπαλλήλου, καθώς και αυξημένες εξουσίας κατά την διενέργεια ΕΔΕ, ώστε να καταστεί αποτελεσματικότερη και πιο αξιόπιστη η εκτέλεση των καθηκόντων των αρμόδιων ελεγκτικών οργάνων του Υπουργείου μας», επισήμανε ο κ. Λιβανός.
Τέλος ανέφερε ότι με τη διαμόρφωση της Εθνικής Στρατηγικής, επιδιώκεται «η στήριξη των πραγματικών αγροτών, η ενίσχυση των νεοεισερχόμενων, των νέων ανθρώπων που θα εισέλθουν στον πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να αυξήσουμε την παραγωγή των προϊόντων μας, να τα συνδέσουμε με την καινοτομία, με την καθετοποίηση , με τη γαστρονομία, με τον τουρισμό, με τις εξαγωγές. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε ως κεντρικό πρόσωπο της νέας Ελλάδας, της νέας ανάπτυξης που θα έρθει στην Ελλάδα τα επόμενα 10 χρόνια τον Έλληνα γεωργό»
Χρ. Σταϊκούρας: Στηρίξαμε τους αγρότες με 900 εκατ. ευρώ εκτός Προϋπολογισμού
Ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας χαρακτήρισε τη νέα ΚΑΠ «μεγάλη ευκαιρία, τόσο για την αντιμετώπιση των χρόνιων παθογενειών, όσο και για την ανασύνταξη του αγροτικού τομέα, ώστε – τα επόμενα έτη – να λειτουργήσει ως ένας πραγματικά βασικός πυλώνας ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».
Όπως επισήμανε, «η Κυβέρνηση διαθέτει συγκροτημένο σχέδιο, σύμφωνο με τις προτεραιότητες της νέας ΚΑΠ, με το οποίο ο πρωτογενής τομέας θα καταστεί – και πάλι – συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα». Πρόσθεσε δε ότι «μέσα από τη νέα στρατηγική μας για την ΚΑΠ, μας δίνεται η δυνατότητα να καταστήσουμε την ελληνική γεωργία ανταγωνιστική, και παράλληλα να θέσουμε τις αγροτικές μας περιοχές, και την ελληνική Περιφέρεια, στο επίκεντρο των εξελίξεων».
Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε ότι η Κυβέρνηση έχει αποδείξει εμπράκτως ότι στηρίζει τον πρωτογενή τομέα, μέσω παρεμβάσεων που – εκτός Προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων – αγγίζουν πλέον τα 900 εκατ. ευρώ.
Ανέφερε επίσης ότι, εκτός της νέας ΚΑΠ, σημαντικό μέρος από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα διατεθεί στον πρωτογενή τομέα, καθώς και νέοι πόροι που θα αντληθούν από το νέο ΕΣΠΑ. Ενδεικτικά, όπως είπε, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάζεται η υλοποίηση ενός τεράστιου προγράμματος επενδύσεων εγγειοβελτιωτικών έργων, που περιλαμβάνει έργα φραγμάτων νερού και δικτύων άρδευσης, όπως αυτά που ανακοίνωσε πρόσφατα ο Πρωθυπουργός, και για την περιοχή της Φθιώτιδας, ενώ, ταυτόχρονα, προχωρά ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ελληνικού αγροτικού τομέα.
Γ. Στύλιος: Προωθούμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων
Μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Στύλιος, δήλωσε: «Η Εθνική Στρατηγική Αγροτικής Ανάπτυξης της χώρας περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να περάσει ο ελληνικός αγροδιατροφικός τομέας στη σύγχρονη εποχή. Πρόκειται για ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για την εγχώρια αγροτική οικονομία, με έμφαση σε γεωργικές πρακτικές που είναι ωφέλιμες για το κλίμα και το περιβάλλον. Στη νέα ΚΑΠ ενδυναμώνεται, με σημαντικούς κοινοτικούς πόρους, η εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, μέσω στοχευμένων δράσεων. Δίνουμε έμφαση στα υγιή και ασφαλή τρόφιμα, ενώ στηρίζουμε τις βιολογικές καλλιέργειες, με βάση τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο» με στόχο να δώσουμε προστιθέμενη αξία στα προϊόντα μας, να αυξήσουμε περαιτέρω τις εξαγωγές μας και να κάνουμε πιο προσιτές τις τιμές για τον Έλληνα καταναλωτή. Επιδίωξή μας αποτελεί ακόμη και η ενδυνάμωση της αγροτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, δημιουργώντας ένα σύγχρονο σύστημα που καλύπτει πραγματικά τις ανάγκες των παραγωγών μας και λειτουργεί σε τρία επίπεδα: εκπαίδευση-κατάρτιση, παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών και έρευνα. Τέλος, η στρατηγική μας εστιάζει στη χρήση των νέων τεχνολογιών, αξιοποιώντας λύσεις που προσφέρει η ευφυής γεωργία».
Γιαν. Οικονόμου: Για την Κυβέρνηση, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της χώρας
Στην ομιλία του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Γιάννης οικονόμου, μεταξύ άλλων είπε: «Σήμερα στη Λαμία πραγματοποιείται η τελευταία περιφερειακή ημερίδα, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για τη Νέα ΚΑΠ. Ο σχεδιασμός που ξεκινήσαμε μαζί με τον Υπουργό, Σπήλιο Λιβανό, στις αρχές του καλοκαιριού και συνεχίστηκε η υλοποίηση του μετά από την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ σε όλη την ελληνική επικράτεια, με την παρουσία μάλιστα και του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τρίπολη, αντανακλά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημασία που αποδίδουμε στην ελληνική γη, κτηνοτροφία και αλιεία. Όχι μόνο σήμερα ή όσο διαρκεί μία προγραμματική περίοδο, αλλά για έναν ορίζοντα με πολύ μεγαλύτερη προοπτική και φυσικά με διαχρονικό αποτύπωμα. Για την Κυβέρνηση, ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής της ώρας. Συνδέεται άμεσα με το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών, την εξωστρέφεια της οικονομίας και το εμπορικό μας ισοζύγιο.
Αποτελεί την πιο αξιόπιστη επιλογή ενίσχυσης του κοινωνικοοικονομικού ιστού της ελληνικής περιφέρειας, συμβάλλοντας έτσι στην ισόρροπη ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή. Το momentum σήμερα εκτός από κατάλληλο, είναι και καθοριστικό. Ο μετασχηματισμός του πρωτογενή τομέα είναι επιβεβλημένος. Με τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στις καλλιεργητικές μεθόδους και την ορθολογική αξιοποίηση φυσικών πόρων, η αγροδιατροφή μπορεί να συμβάλει στην προστασία του φυσικού μας οικοσυστήματος και τον μετριασμό των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής.
Όλα αυτά αποδεικνύουν γιατί είναι τόσο σημαντική η Νέα ΚΑΠ, γιατί είναι τόσο σημαντικά τα 19,3 δισ. ευρώ μέχρι το 2027 σε ενισχύσεις και επενδύσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας. Πρέπει να αξιοποιήσουμε την ΚΑΠ ως το πλαίσιο και το εργαλείο για μια ολοκληρωμένη αγροτική πολιτική, που θα αντιλαμβάνεται τον πρωτογενή τομέα σαν μια ενιαία αλυσίδα αξίας.
Η Νέα ΚΑΠ αποτελεί από τη μια πλευρά το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα υλοποιήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και από την άλλη -μαζί με το Ταμείο Ανάκαμψης- τα χρηματοδοτικά εργαλεία υποστήριξης αυτών των παρεμβάσεων».
Κ. Μπαγινέτας: Διαμορφώνουμε από κοινού το νέο παραγωγικό συμβόλαιο
Ο ΓΓ Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μπαγινέτας, αναφέρθηκε στην εθνική σημασία της νέας ΚΑΠ και έδωσε έμφαση στις πολιτικές που αναφέρονται στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.
Όπως είπε ο κ. Μπαγινέτας «σε αυτή την κατεύθυνση το ΥπΑΑΤ προχωρεί στη διαμόρφωση του Εθνικού Στρατηγικού μας Σχεδίου, το οποίο θέτει στο επίκεντρο ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο για την αγροτική μας οικονομία και τις αγροτικές μας περιοχές. Καλούμαστε να σχεδιάσουμε την πρότασή μας με γνώμονα ότι οι κοινοτικοί πόροι είναι πεπερασμένοι και θα πρέπει να τους κατευθύνουμε παραγωγικά και αναπτυξιακά, ώστε κάθε ευρώ να πιάσει τόπο και να στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα του αγροτικού μας τομέα».
Το νέο παραγωγικό πρότυπο που, όπως σημείωσε, εστιάζει μεταξύ άλλων:
• στη στήριξη των μικρών και μεσαίων γεωργικών εκμεταλλεύσεων,
• στην ενθάρρυνση και στήριξη του συνεργατισμού,
• στη στήριξη των νέων,
• στην ανάπτυξη ενός ισχυρού και βιώσιμου αγροδιατροφικού μοντέλου και
• στην προώθηση της καινοτομίας μέσα από την κατάρτιση, την συμβουλευτική υποστήριξη, την συνεργασία και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και εφαρμογών.
Και κατέληξε: «Διαμορφώνουμε από κοινού το νέο παραγωγικό συμβόλαιο, με όρους που θα διασφαλίζουν πρώτα και κύρια την διατήρηση της γεωργικής δραστηριότητας στις αγροτικές μας περιοχές, την στήριξη του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενή μας τομέα».
Φάνης Σπανός: Το μέλλον της Στερεάς Ελλάδας περνάει από τον πρωτογενή τομέα
Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός τόνισε μεταξύ άλλων: «Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι από τις πλέον αγροτικές περιοχές της χώρας και οφείλω να ευχαριστήσω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, γιατί είχαμε σήμερα την ευκαιρία να ενημερωθούμε, αλλά και να καταθέσουμε τις προτάσεις μας, τόσο εμείς, όσο και οι άμεσα ωφελούμενοι, οι αγρότες μας, για την νέα ΚΑΠ.
Το σύνολο των πολιτικών που εφαρμόζουμε περνάει μέσα από την νέα ΚΑΠ. Με σημαντικότερες βεβαίως τις υποδομές, από τα αρδευτικά φράγματα και τα δίκτυα ως τα έργα συνολικού προϋπολογισμού 12 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουμε εντάξει τον τελευταίο χρόνο για αλιευτικά καταφύγια.
Περιλαμβάνονται επίσης, τα σχέδια αναδασμών, αλλά και τα σχέδια βόσκησης, όπως και τα προγράμματα εκπαίδευσης και ενίσχυσης των αγροτών, τα κίνητρα για νέους γεωργούς και οι δράσεις για την εξωστρέφεια, την οποία εμείς επιδιώκουμε μέσω της «Αγροδιατροφικής Σύμπραξης», για να γεφυρώσουμε την απόσταση από το χωράφι σε ένα καλό ράφι!
Το μέλλον αυτού του τόπου περνάει από τον πρωτογενή τομέα και για αυτό θα πρέπει όλοι να μεριμνήσουμε για την ορθή αξιοποίηση όλων αυτών των σημαντικών εργαλείων, που μας παρουσίασε σήμερα ο Υφυπουργός κ. Στύλιος και οι συνεργάτες του».