Μαρία Σκουρολιάκου
Στον μυστηριακό χώρο των Δελφών, όπου το ελληνικό πνεύμα βρήκε την θεία Απολλώνια έκφρασή του, Έλληνες ποιητές απ’ όλα τα μήκη της Υφηλίου ένωσαν τη φωνή τους, σε μια μοναδική ποιητική μυσταγωγία!
Το Σάββατο και την Κυριακή 25 και 26 Σεπτεμβρίου, η «Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών» Π.Ε.Λ. υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, τέλεσε τους 36ους Πανελλήνιους Ποιητικούς Αγώνες, στους οποίους συμμετείχαν ελληνόφωνοι ποιητές από την Ελλάδα, την Κύπρο και χώρες του εξωτερικού.
Οι Ποιητικοί αγώνες, διεξήχθησαν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών και τελούν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού. Εφέτος στις παράλληλες εκδηλώσεις της διοργάνωσης, περιλαμβάνονταν, μικρό αφιέρωμα στο 1821, με συνοπτική παράθεση των σημαντικότερων στοιχείων του Αγώνα καθώς και μουσική εκδήλωση με το Κουαρτέτο εγχόρδων Αθηνών, υπό τη διεύθυνση του Παντελή Δεσποτίδη, με μουσικούς της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το οποίο μάγεψε το πλήθος, σε μια ειδυλλιακή ατμόσφαιρα, το απόγευμα του Σαββάτου!
Τις εκδηλώσεις τίμησε με την παρουσία του ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού κύριος Νικόλαος Κούκης, ο οποίος μίλησε με ενθουσιασμό για τους ποιητικούς αγώνες και για την Πανελλήνια Ένωση, καθώς και για την θερμή υποδοχή που του επεφύλαξαν η Διοίκηση αλλά και οι διαγωνιζόμενοι. Δήλωσε δε ότι το Ίδρυμα θα στηρίζει τις δραστηριότητες του Σωματείου.
Το πρωί της Κυριακής απαγγέλθηκαν από τους ίδιους τους διαγωνιζόμενους ποιητές τα προκριθέντα ποιήματα, και ακολούθησε το απόγευμα η τελετή απονομής των βραβείων, τα οποία είναι δίπλωμα και ένα κλωνάρι δάφνης κατά το αρχαίο έπαθλο.
Η πρόεδρος της ΠΕΛ κυρία Αγγελική Ψακή-Κωβαίου, τόνισε στην ομιλία της τη σημασία των Δελφικών αγώνων και της συμμετοχής πέρα από κάθε διάκριση, πράγμα που επιβεβαιώθηκε από το ζεστό και βαθιά ανθρώπινο κλίμα των εκδηλώσεων. Η κριτική επιτροπή εφέτος, τιμής ένεκεν αποτελούταν από τον κύριο Δημοσθένη Δέπο, δικηγόρο και συγγραφέα, γιο του ιδρυτή της Π.Ε.Λ Γεώργιο Δέπο, τον κύριο Βασίλη Παπαδόπουλο, στιχουργό, τη κυρία Βίβιαν Γιαννούδη Αυγερινού, επίτιμη πρόεδρο της Π.Ε.Λ., την κυρία Πόπη Σπιτά, πρώην γενική γραμματέα της Π.Ε.Λ. και τον τέως πρόεδρο της Π.Ε.Λ. και Ακαδημαϊκό κύριο Τάσο Λέρτα.
Το Α΄ βραβείο έλαβε ο κύριος Αντώνης Μικέλης, το Β΄ η Ειρήνη Χιώτη, Ευτυχία Σταματοπούλου, Ευθύμιος Φαλτάκας και Ειράνα Βιδάλη, το Γ΄ ο Γιάννης Γερογιάννης. Έπαινο έλαβαν οι: Τσικαρδάνη Ολυμπία, Χλόη Βερίτη, Αντώνης Ευθυμίου, Ραφαέλα Γρηγορίου, Χιόνης Διονύσης, Αγγελική Αβραμογλου, Βαρδαβάς Δημήτρης. Όλοι οι διαγωνιζόμενοι των οποίων τα ποιήματα προκρίθηκαν για τους Δελφούς, έλαβαν τιμητική διάκριση.
Οι Ποιητικοί Αγώνες των Δελφών, σημαντικό ποιητικό γεγονός στα λογοτεχνικά δρώμενα της χώρας, δίνουν κάθε χρόνο τη δυνατότητα στους Έλληνες ποιητές, να αναβιώσουν τους αρχαίους πνευματικούς αγώνες και να συμβάλουν στην εξύψωση του ελληνικού πνεύματος, σε μια κοινωνία που τόσο πολύ ταλανίζεται από κίβδηλα πνευματικά είδωλα.
Η ποίηση διεκδικεί το μερίδιο της φωνής της.
Κοιτάζεται στον δικό μας καθρέφτη, δακρύζοντας με το αχειροποίητο θαύμα μιας γέννησης, το ανέκκλητο μιας φυγής, το μυστήριο ενός έρωτα.
Σπαράζει με τον ακατάσχετο πόνο όπου γης.
Κοινωνείται στην Αισχύλεια σιωπή της ανισότητας.
Εγείρει τις ανεπίδοτες κραυγές προς την ύβρη.
Ικετεύει ένα ναι που παραμυθεί, ένα όχι που σώζει.
Ελπίζει να μιληθούν οι πολύτιμες λέξεις, όταν ματώνουν οι βεβαιότητες και θριαμβολογεί η απάτη.
Σ΄ έναν κόσμο, γεμάτο πληγωμένες προσδοκίες που τον διαχειρίζονται παγκόσμια, πρόσωπα δίχως του Λόγου το Φως.
Η ποίηση, στο διαχρονικό της προορισμό, μας καλεί να συναντηθούμε σ’ αυτό ακριβώς το φως.
Το φως, που για να φωτίσει τα πράγματα χρειάζεται ν’ ανάψουμε τις ψυχές μας!