• Ταυτότητα
  • Διαφήμιση
  • Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης
  • Δήλωση Συμμόρφωσης
  • Επικοινωνία
8 °c
Parnassos
10 ° Δε
10 ° Τρ
12 ° Τε
15 ° Πε
Πέμπτη, 12 Ιουνίου, 2025
  • Σύνδεση
  • Εγγραφή
iparnassos
media
  • Βοιωτία
    • Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας
    • Δήμος Λεβαδέων
  • Φθιώτιδα
    • Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας
    • Δήμος Λαμιέων
    • Δήμος Λοκρών
  • Φωκίδα
    • Δήμος Δελφών
    • Δήμος Δωρίδας
  • Παρνασσός
  • Στερεά
  • Ελλάδα
  • Αθλητισμός
    • Ποδόσφαιρο
    • Μπάσκετ
    • Άλλα Σπορ
  • Πολιτισμός
  • Εκδηλώσεις
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Βοιωτία
    • Δήμος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας
    • Δήμος Λεβαδέων
  • Φθιώτιδα
    • Δήμος Αμφίκλειας-Ελάτειας
    • Δήμος Λαμιέων
    • Δήμος Λοκρών
  • Φωκίδα
    • Δήμος Δελφών
    • Δήμος Δωρίδας
  • Παρνασσός
  • Στερεά
  • Ελλάδα
  • Αθλητισμός
    • Ποδόσφαιρο
    • Μπάσκετ
    • Άλλα Σπορ
  • Πολιτισμός
  • Εκδηλώσεις
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
iparnassos
Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
Αρχική Φωκίδα Δήμος Δωρίδας

“Μεγάλα λόγια και “μάχες” για τα μάτια του κόσμου”…

Τοποθέτηση από τη Λαϊκή Συσπείρωση Δωρίδας

4 Ιουλίου, 2021
σε Δήμος Δωρίδας
0 0
0
Ζητούν τη διατήρηση του δυναμικού των ΕΛΤΑ στη Λοκρίδα
0
SHARES
10
VIEWS
Share on FacebookShare on Twitter

Μ ια συζήτηση χρήσιμη για τα ΕΛΤΑ έγινε, στις 18-6-21, στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας, για όποιον ενδιαφέρεται να καταλάβει γιατί χάνονται η μία μετά την άλλη οι κοινωνικές καταχτήσεις, γιατί δυσκολεύεται η ζωή μας, γιατί είναι δυσοίωνο το μέλλον των παιδιών μας.

Εδώ και καιρό πληροφορηθήκαμε λοιπόν, ότι υποβαθμίζονται τα γραφεία των ΕΛΤΑ στο Λιδωρίκι και στο Ευπάλιο. Δηλαδή, με απλά λόγια, θα περιοριστεί το προσωπικό – ήδη έγινε – δεν θα καλύπτονται οι καθολικές υπηρεσίες που ως τώρα κάλυπταν τις ανάγκες μας και θα λειτουργούν λίγες μέρες, για λίγες ώρες. Πιθανή είναι η προοπτική – όπως δείχνουν άλλες περιπτώσεις, π.χ. Γαλαξείδι – να κλείσουν.

Το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΕΛΤΑ, που προωθεί η κυβέρνηση, συνδέεται με τις υποδείξεις του Υπερταμείου, το οποίο και ελέγχει το 100% της εταιρείας. Προβλέπει μείωση των λειτουργικών εξόδων, με κλείσιμο 215 καταστημάτων σε όλη τη χώρα και ταυτόχρονα απόλυση περισσότερων από 2.000 εργαζομένων.

Η ΕΛΤΑ Α.Ε., πλέον, είναι μια μεγάλη επιχείρηση που πρώτο στόχο έχει το κέρδος. Θα εξυπηρετεί τους πελάτες με το μικρότερο κόστος και το μεγαλύτερο κέρδος. Έτσι έκαναν και οι τράπεζες. 

Κάτω από τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας – ένας οι πρώην οργανισμοί “κοινής ωφέλειας” που ιδιωτικοποιήθηκαν βάζουν στο ζύγι κόστους – οφέλους τις υπηρεσίες τους και τις λειτουργούν όπου κερδίζουν περισσότερα με το μικρότερο κόστος. Στην ίδια λογική το κράτος διαχειρίζεται και βασικές κρατικές υπηρεσίες (Εφορίες, Νοσοκομεία, Κ. Υγείας, σχολεία κλπ).

Αυτό ονομάζεται “ανάπτυξη”. Βροχή τα νομοσχέδια που ανοίγουν τομείς για επιχειρηματικές δραστηριότητες στην υγεία, στην παιδεία, στην πρόνοια, στην ενέργεια, στις τηλεπικοινωνίες, στο νερό, στις εθνικές οδούς, στο περιβάλλον, σε κάθε ανάγκη. Όλα αυτά συνοδεύονται με τη διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων. Οι συντάξεις τζογάρονται. Οι φυσικοί πόροι που ανήκουν σε όλη την κοινωνία (δάση, βουνά, παραλίες, νερά, αέρας, λίμνες), μετατρέπονται σε εμπορεύσιμο είδος. Όλα για την κερδοσκοπία των αετονύχηδων.

Γρανάζια της ιδιωτικοποίησης γίνονται και οι Δήμοι, που υπερασπίζονται και προωθούν αυτούς τους “μονόδρομους” των κυβερνήσεων. Αυτούς, που απογείωσαν την ασύδοτη κερδοσκοπία των 622 δισεκατομμυριούχων της Ευρώπης, που το 2020, μέσα στην πανδημία και το θανατικό, αύξησαν τα κέρδη τους κατά ένα τρισεκατομμύριο δολάρια (Λίστα Forbes)! Αυτή η ανάπτυξη έρχεται καθημερινά, με νέα πλήγματα στα χωριά μας. Υποβαθμίζει τις συνθήκες δουλειάς και ζωής, για τους νέους, τους συνταξιούχους, τους μικροεπαγγελματίες, τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους.

Τώρα τι να πουν στους δημότες οι οπαδοί της “ανάπτυξης μέσω ιδιωτικοποιήσεων”, δήμαρχοι, βουλευτές, τοπικοί παράγοντες; Πως το όραμά τους δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο;

Ξεκινάει λοιπόν “αγώνας”. Πρέπει να μας πείσουν πως γίνονται θυσία. Κι αρχίζει το θέατρο του παραλόγου. Απευθύνονται για να διαμαρτυρηθούν στην ΕΛΤΑ Α.Ε., στο Υπουργείο και αναθέτουν ρόλο μεσάζοντα στον τοπικό βουλευτή της κυβέρνησης (που ψηφίζει σταθερά όλα τα νομοσχέδια των ιδιωτικοποιήσεων), ακόμα και στο γραμματέα της ΟΝΝΕΔ, που ήρθε βόλτα στην περιοχή.

Τί αποτέλεσμα είχαν όλα αυτά;

Κατ’ αρχάς δέχτηκε πολλά ευχαριστήρια ο βουλευτής για το “ενδιαφέρον του”.

Ο κ. Δήμαρχος μας είπε πως κερδίσαμε την πρώτη μάχη και είμαστε διατεθειμένοι να ενισχύσουμε την ΕΛΤΑ Α.Ε. και να παραχωρήσουμε δωρεάν στέγη!

Τί κερδίσαμε; Το ωράριο θα παραμείνει ως έχει! Οι μόνιμοι υπάλληλοι έφυγαν, παίρνοντας κι ένα ρεγάλο, για να αδειάσουν μια ώρα αρχύτερα τον τόπο από την ανάμνηση των μόνιμων θέσεων εργασίας. Μένει ένας ενοικιασμένος υπάλληλος από εργολαβική εταιρεία με άγνωστη προοπτική! Καθολικές υπηρεσίες δε βγαίνουν.

Η ΕΛΤΑ Α.Ε. δεν άλλαξε την απόφαση της. Ο βουλευτής υποσχέθηκε πως θα παρακολουθεί άγρυπνα. Εμείς δεν χρειάζεται να κουνήσουμε ούτε το δαχτυλάκι μας.

Αυτός ο “αγώνας” είναι ναρκοθετημένος: Αν θέλεις να νικήσεις, απέναντι στην οργανωμένη επίθεση δεν πας με παρακάλια.

Με τέτοιους “αγώνες” η ήδη υποβαθμισμένη περιοχή μας θα μείνει χωρίς τράπεζες, ταχυδρομεία, με υποτυπώδεις συγκοινωνίες, υποστελεχωμένα Κ. Υγείας και νοσοκομεία. Τώρα η υπουργός παιδείας σχεδιάζει συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολείων, για να εξοικονομήσει 8.000 εκπαιδευτικούς. Απειλούνται με κλείσιμο, γράφουν σχετικά δημοσιεύματα, Δημοτικά με λιγότερους από 70 μαθητές, Γυμνάσια με λιγότερους από 150 και Λύκεια με λιγότερους από 250. Αν το αναθέσουμε κι αυτό στους “σωτήρες” των αναγκών μας, να το αντιμετωπίσουν με παρακάλια, στα χωριά της όμορφης περιοχής μας θα μείνουν οι ανεμογεννήτριες και τα νεκροταφεία.

Όπως λέει και το τραγούδι «ρημάξαν τα χωριά μας, μανούλα μου καλή, σκορπίσαν τα παιδιά μας, σε δύση κι ανατολή».

ShareTweetSend
Παρακαλώ συνδεθείτε για να συμμετάσχετε στη συζήτηση
  • Ταυτότητα
  • Διαφήμιση
  • Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης
  • Δήλωση Συμμόρφωσης
  • Επικοινωνία
iparnassos_mainlogo

nowtopia_mainlogo © 2020 - 2021 | Designed with 💗 by ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ

Κανένα αποτέλεσμα
Προβολή όλων των αποτελεσμάτων
  • Βοιωτία
  • Φθιώτιδα
  • Φωκίδα
  • Παρνασσός
  • Αθλητισμός
  • Πολιτισμός
  • Εκδηλώσεις
  • Οικο-περιβάλλον
  • Ελλάδα
  • Κόσμος
  • Άρθρα και απόψεις
  • Εκλογές ΟΤΑ 2023

nowtopia_mainlogo © 2020 - 2021 | Designed with 💗 by ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ

Καλως ορισες πισω!

Συνδεθείτε στον λογαριασμό σας παρακάτω

Ξέχασες τον κωδικό σου? Εγγραφείτε

Δημιουργία νέου λογαριασμού!

Συμπληρώστε την παρακάτω φόρμα για εγγραφή

*Με την εγγραφή σας στον ιστότοπό μας, αποδέχεστε τους Όρους και Προϋποθέσεις και την Πολιτική Απορρήτου.
Ολα τα πεδία είναι υποχρεωτικά. Σύνδεση

Ανακτήστε τον κωδικό πρόσβασής σας

Εισαγάγετε το όνομα χρήστη ή τη διεύθυνση email σας για να επαναφέρετε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Σύνδεση