Οι “τελευταίες πινελιές” μένουν για να παρουσιάσει ο Δημήτρης Μαραμής το λαϊκό λαϊκό ορατόριο «Παλιγγενεσία», που αποτελεί το κεντρικό δρώμενο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τον εορτασμό των 200 χρόνων από το 1821.
Το έργο ερμηνεύουν ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γρηγόρης Βαλτινός και και το φωνητικό σύνολο «8tetto», με τη συμμετοχή μουσικού συνόλου υπό τη διεύθυνση του συνθέτη.
Τα γυρίσματα του δρώμενου θα γίνουν τον Ιούνιο στην Ιερά Μονή Οσίου Λουκά. Το δρώμενο θα παρουσιαστεί σε ανοιχτούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας την περίοδο Ιουλίου – Σεπτεμβρίου 2021 και συγκεκριμένα οι συναυλίες θα δοθούν στο Δημοτικό Θέατρο Λαμίας, στο Κάστρο Χαλκίδας, στην Μονή Προφήτη Ηλία Παρνασσίδας και στο Θέατρο Κρύας στην Λιβαδειά.
Το έργο
Επί σκηνής εξελίσσεται ένα σύγχρονο μουσικό δράμα. Ο τραγουδιστής ως λαϊκός αοιδός, ο ηθοποιός ως τραγικός ήρωας, οκτώ φωνές όπως ο «χορός» της αρχαίας τραγωδίας, μεταφέρουν την αισθηματική περιπέτεια και το οικουμενικό πάθος για την ελευθερία. Στη νέα, πρωτότυπη μελοποίηση του συνθέτη θα ερμηνευθούν εμβληματικά ποιητικά έργα εμπνευσμένα από την Επανάσταση όπως ο «Θούριος» του Ρήγα, μέρη από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία» του Διονύσιου Σολωμού, την «Ωδή στον Ιερό Λόχο» του Ανδρέα Κάλβου, ποιητικά κείμενα των Αρ. Βαλαωρίτη, Κ.Γ. Καρυωτάκη και ποιητών της γενιάς του ’70 και του ’80.
Ανάμεσα στα μέρη του μελοποιημένου λόγου θα παρεμβαίνει, με κινηματογραφικό τρόπο, ροή κινούμενων γραφικών (graphic motion), τα οποία θα συμπληρώνουν το μουσικό δρώμενο ως ένα επιγραμματικού χαρακτήρα ιστορικό ντοκιμαντέρ των σημαντικότερων γεγονότων της Επανάστασης στη Ρούμελη. Το φωνητικό σύνολο 8tetto θα σηκώσει όλο το μουσικο-ποιητικό δράμα του αγώνα του ανθρώπου για ελευθερία, δικαιώματα, δίκιο, ευδαιμονία.Ο ίδιος ο δημιουργός κ. Δημήτρη Μαραμής, παρουσίασε στη σελίδα του στα social media τους συνεργάτες του: Ρούλα Λιανού (make up artist), Κων/νο Κολιούση (hair stylist) και φωτό G.Spanos.
Οι ερμηνευτές του έργου πλαισιώνονται δημιουργικά από σημαντικούς συντελεστές, όπως: Μαργαρίτα Τρίκκα (κινησιολογία), Χριστόφορο Μπρέλλη (graphic motion), Μάτα Κατσούλη (μουσική διδασκαλία), Μαριέττα Παυλάκη (φωτισμοί).