Α ρνητικά γνωμοδότησε με ομοφωνία το δημοτικό συμβούλιο Λεβαδέων στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τον ΑΣΠΗΣ ισχύος 21 MW στη θέση Ράχης Λούτσες-Ζέλιτσα, της Δ.Ε. Κορώνειας στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε δια περιφοράς τη Δευτέρα 17 Μαίου.
Ο Γιάννης Ταγκαλέγκας στην έγγραφη τοποθέτησή του ανέφερε ότι είναι υπέρ της παραγωγής πράσινης ενέργειας, όμως η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Λεβαδέων έχει πια κορεστεί και θα πρέπει να διακοπεί η άναρχη χωροθέτηση ανεμογεννητριών και να προχωρήσει ο εξορθολογισμός του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης.
Ο Δήμαρχος Λεβαδέων τόνισε επίσης ότι την ίδια άποψη εξέφρασε και στο Δ.Σ της Π.Ε.Δ Στερεάς Ελλάδος , το οποίο συνεδρίασε για αυτό το θέμα μετά από παρότρυνση του Δήμου Λεβαδέων και ανέφερε ότι θα συμμετέχει στην συνάντηση που θα προγραμματιστεί από αντιπροσωπία της Π.Ε.Δ και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, με τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Τέλος σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής αφουγκραζόμενοι την απόφαση της κοινότητας Αγίας Αννας εισηγούνται αρνητικά γι’ αυτή την επένδυση. Έχει, τέλος, δεσμευτεί και θα κινηθεί έτσι, πάνω στη βούληση της τοπικής κοινωνίας που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αρνητική, στηριζόμενη σε θέσεις που αναφέρονται στο έγγραφο του Προέδρου της Κοινότητας.
“Οι Δημοτικοί σύμβουλοι της Δημοτικής παράταξης «Δυναμική Αυτοδιοικητική Συνεργασία», τοποθετούμαστε και ψηφίζουμε αρνητικά, σύμφωνα με τις απόψεις που έχουμε εκθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο σχετικά με την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στο βουνό του Ελικώνα”, σημείωσε αρχικά στη δική της τοποθέτηση η Γιώτα Πούλου.
“Είμαστε υπέρ της πράσινης ανάπτυξης, υπέρ της πράσινης συμφωνίας και της συμφωνίας του Παρισιού. Σεβόμαστε ότι μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχει μειωθεί στο 50% η χρήση λιγνίτη και μέχρι το 2050 να μην υπάρχει το αποτύπωμα του άνθρακα, δηλαδή το 100% της ηλεκτροπαραγωγής θα πρέπει να είναι από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Συμφωνούμε να υπάρχουν για την εγκατάσταση ΑΠΕ, κανόνες, κριτήρια, χωροθέτηση και να τηρείται η αρχή της αναλογικότητας.
Είμαστε κατά της τοποθέτησης ΑΠΕ σε δάση, κατά της τοποθέτησης φωτοβολαϊκών σε εκτάσεις γης υψηλής παραγωγικότητας, κατά της τοποθέτησης και των δύο μορφών ενέργειας σε αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς χώρους”, πρόσθεσε η επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Λεβαδέων, για να καταλήξει επισημαίνοντας:
“Η υπερσυγκέντρωση ΑΣΠΗΕ στον Ελικώνα, η καταστροφή ελατοδάσους, με τις διανοίξεις δασικών δρόμων για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών αλλά και των δικτύων μεταφοράς της παραγόμενης ενέργειας, η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, η μείωση των παραγωγικών δραστηριοτήτων (κτηνοτροφίας, μελισσοκομίας, τουρισμός κ.ά.), δεν συμβάλλουν σε μια αειφόρου ανάπτυξη της περιοχής μας προς όφελος των κατοίκων της”.
Απορριπτικός ήταν και ο Δημήτρης Καραμάνης. “Στο σημερινό μοναδικό θέμα της δια περιφοράς συνεδρίασης του Δ. Σ. η παράταξή μας ψηφίζει αρνητικά, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αλλά και κάθε μελλοντική ανάλογη εγκατάσταση στα όρια του Δήμου μας, παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας εγκατάστασης Α. Π. Ε. και λόγω της αρνητικής γνωμοδότησης της Τοπικής Κοινότητας στην οποία επίκειται να γίνει η εγκατάσταση”, δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης “Αλλάζουμε σελίδα”.
“Όπως κατ’ επανάληψη έχουμε επισημάνει, είναι δρομολογημένες οι εξελίξεις της τοποθέτησης αμέτρητων ανεμογεννητριών στον Ελικώνα, στα πλαίσια της λεγόμενης «πράσινης ανάπτυξης» και με όχημα την απελευθέρωση της παραγωγής και διάθεσης της ενέργειας, που κατ’ εντολή των επιχειρηματικών συμφερόντων, υιοθέτησαν και υλοποιούν ομόθυμα όλες οι κυβερνήσεις, με τη σημερινή της ΝΔ να δίνει και τα «ρέστα» της. Οι σχεδιασμοί αυτοί είναι απέναντι από τις λαϊκές ανάγκες, την προστασία του περιβάλλοντος και τη δημόσια υγεία”, επεσήμανε από την πλευρά του ο Επαμεινώνδας Κοτσικώνας.
“Οι πολίτες πρέπει να αφυπνιστούν, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Μέσα από συλλόγους, σωματεία, φορείς, να οργανωθεί ένα πιο ισχυρό κίνημα, ικανό να αγωνιστεί μαζικά, για να ανατρέψει τις αρνητικές εξελίξεις στην περιοχή μας και να αποτρέψει την παράδοση του φυσικού πλούτου στους επιχειρηματικούς ομίλους, που λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος με τα «πράσινα» τέλη ΑΠΕ. Να σώσει από την καταστροφή το φυσικό περιβάλλον του τόπου, την πολιτιστική του κληρονομιά, την υγεία και την ίδια τη ζωή των ανθρώπων.
Η χώρα μας έχει ανάγκη από μια άλλη ενεργειακή πολιτική, από ένα ενιαίο αποκλειστικά δημόσιο φορέα ενέργειας για την παραγωγή, τη μεταφορά, τη διανομή και την εμπορία της ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία προς όφελος του λαού μας και όχι των μονοπωλιακών ομίλων. Είμαστε απέναντι στη πολιτική που ξεπουλά και δεν αξιοποιεί όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές ενέργειας, στην πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της τιμής του ρεύματος.
Διεκδικούμε:
∙ Να μπει φραγμός στην εγκατάσταση του αιολικών πάρκων στον Ελικώνα, καθώς και γιγαντιαίων φωτοβολταϊκών μονάδων.
∙ Φθηνό ρεύμα για το λαό, χωρίς καμιά διακοπή ρεύματος.
∙ Ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών.
∙ Παλεύουμε ενάντια στο νέο νόμο-έκτρωμα και τις διατάξεις που προβλέπει, για την αποτροπή νέων περιβαλλοντικών εγκλημάτων στην περιοχή μας.
Βάσει των παραπάνω και όλων όσων κατά καιρούς έχουμε αναπτύξει στο δημοτικό συμβούλιο, καταψηφίζουμε την συγκεκριμένη Μελέτη”, πρόσθεσε ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης”