Το εμβόλιο που παράγει η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία Pfizer με την γερμανική BioNTech είναι αποτελεσματικό απέναντι στις παραλλαγές του κοροναϊού ανακοίνωσε την Δευτέρα η BioNTech που ανέπτυξε το εμβόλιο mRNA. Και επισημαίνει ότι μέχρι στιγμής καμία μελέτη δεν υποδεικνύει ότι υπάρχει ανάγκη για την ανάπτυξη νέας φόρμουλας.
«Μέχρι σήμερα, τίποτα δεν δείχνει ότι είναι αναγκαία μία προσαρμογή του σημερινού εμβολίου της BioNTech κατά των βασικών παραλλαγών που έχουν εντοπισθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας. Μαλιστα η φαρμακοβιομηχανία διευκρινίζει ότι «αναπτύσσει πλήρη στρατηγική για την αντιμετώπιση αυτών των παραλλαγών, εάν υπάρξει ανάγκη στο μέλλον». Την περασμένη εβδομάδα, οι δύο εταιρείεςBioNTech καιPfizer ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό και στη λεγόμενη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη. Τα επικαιροποιημένα δεδομένα των κλινικών δοκιμών αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός απέτρεψε το 100% των συμπτωματικών κρουσμάτων μεταξύ των εθελοντών στη Νότιο Αφρική, όπου κυριαρχεί το στέλεχος B1351, αν και το δείγμα της μελέτης στη χώρα ήταν σχετικά μικρό στα 800 άτομα.
Να σημειωθεί ότι πριν δυο εβδομάδες ο εκ των ιδρυτών της BioNTech Ογούρ Σαχίν εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το εμβόλιο των BioNTech/Pfizer θα είναι αποτελεσματικό και για την ινδική παραλλαγή του βασικού στελέχους του νέου κορονοϊού και εξέφρασε την εκτίμηση ότι η Ευρώπη θα έχει επιτύχει την «ανοσία της αγέλης» το αργότερο έως τον Αύγουστο. Τάχθηκε δε υπέρ της σταδιακής χαλάρωσης των περιορισμών και της ανάκτησης ελευθεριών για τους εμβολιασμένους, προειδοποίησε ωστόσο για τον κίνδυνο υπερβολικά πρώιμης χαλάρωσης και καλλιέργειας «κουλτούρας φθόνου» στην κοινωνία. «Μελετούμε ακόμη την ινδική παραλλαγή, αλλά έχει μεταλλάξεις τις οποίες έχουμε ήδη εξετάσει και για τις οποίες το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, οπότε είμαι πεπεισμένος, είχε προειδεάσει τότε. Το εμβόλιο είναι έξυπνα κατασκευασμένο και είμαι βέβαιος ότι η προστασία του θα αντέξει. Και αν χρειαστεί να την ενισχύσουμε εκ νέου, θα το κάνουμε. Δεν με ανησυχεί», είχε πει ο κ. Σαχίν κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.
Επιπροσθέτως να αναφέρουμε ότι ο κ. Σαχιν αναφερόμενος τότε στην αποτελεσματικότητα του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, εξήγησε ότι η αποτελεσματικότητα φθάνει στο ανώτατο σημείο του 95% μία εβδομάδα μετά τη χορήγηση της β’ δόσης. Έξι μήνες μετά η αποτελεσματικότητα περιορίζεται στο 91% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, έπειτα από οκτώ μήνες μειώνεται σημαντικά. Με τη γ΄ δόση, η οποία θα πρέπει να χορηγείται εννέα έως δώδεκα μήνες μετά τη β’, η προστασία θα πλησιάσει το 100%, ενώ στο μέλλον εκτιμάται ότι θα χρειάζεται μία δόση του εμβολίου ανά 12 ή 18 μήνες.