Μπορεί να είμαστε ακόμα στην σκιά της κρίσης που ξεκίνησε το 2008 και μέσα στις επιπτώσεις της μπήκε και η Ελλάδα, ωστόσο μια σειρά λόγοι – κοινωνικοί, οργάνωσης, νοοτροπίας, ”ωχαδελφισμού κλπ κλπ – δεν μας αφήνουν να ξεκόψουμε από κακές συνήθειες. Αυτό, ακόμα και σε τομείς όπως το φαγητό, η σπατάλη του οποίου είναι μεγάλη – την ώρα που πολλές χιλιάδες συμπατριωτών μας το ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ!
Έτσι στοιχεία που είδαμε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας η Ελλαδα <<στέφθηκε>>Πρωταθλήτρια Ευρώπης στη σπατάλη τροφίμων και κατέχει μία από τις χειρότερες επιδόσεις στον κόσμο, σύμφωνα με νέα έκθεση του ΟΗΕ.
Συγκεκριμένα η Ελλάδα καταγράφει μία αρνητική πρωτιά στην έκθεση του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τη σπατάλη τροφίμων, καθώς παρουσιάζει την υψηλότερη κατά κεφαλήν σπατάλη τροφίμων από νοικοκυριά σε όλη την Ευρώπη και μία από τις χειρότερες επιδόσεις ανά τον κόσμο.
Η επεξεργασία των στοιχείων που προέκυψαν από το πρόγραμμα του ΟΗΕ, στην Ελλάδα εκτιμάται ότι κάθε νοικοκυριό πετάει στα σκουπίδια κάθε χρόνο 142 κιλά τροφίμων κατά κεφαλή, δηλαδή καταλήγουν στα σκουπίδια ετησίως 1.483.996 τόνοι τροφίμων, με την ποσότητα αυτή να αφορά μόνο στα νοικοκυριά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ποσότητα αυτή δυστυχώς ξεπερνά τις αντίστοιχες που καταγράφονται σε χώρες με μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα, όπως η Ρουμανία και η Ολλανδία…
Τη 2η χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη έχει η Μάλτα, της οποίας τα νοικοκυριά σπαταλούν 129 κιλά τροφίμων κατά κεφαλή, και ακολουθούν η Γεωργία (101) και η Κύπρος (95).
Σε όλο τον κόσμο, οι μοναδικές χώρες που ξεπερνούν την Ελλάδα είναι η Νιγηρία (189 κιλά κατά κεφαλή) και η Ρουάντα (164 κιλά κατά κεφαλή), ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος διαμορφώνεται στα 74 κιλά κατά κεφαλή. –