Μ ε ομόφωνη απόφαση ενέκρινε η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας το το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό “Αμφικτιονίες” για την εκπόνηση της μελέτης «Κατασκευή Κλίμακας πρόσβασης στο σπήλαιο του Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Τιθορέα».
Το δίκτυο “Αμφικτιονίες” συστάθηκε πριν από ένα περίπου χρόνο με τη συμμετοχή δήμων της Φθιώτιδας (Λαμιέων, Αμφίκλειας-Ελάτειας, Μακρακώμης, Στυλίδας και Δομοκού) και αποτελεί τη βάση τόσο για τη μελέτη, την ωρίμανση και τη διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι τοπικές κοινωνίες, όσο και για την αξιοποίηση αναπτυξιακών και χρηματοδοτικών εργαλείων. Η Αθανασία Στιβακτή είναι ΄Β Αντιπροόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού.
Στην εισήγησή της στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε σήμερα με τηλεδιάσκεψη, η Αθανασία Στιβακτή ανέφερε τα εξής:
Στην Τιθορέα και στην ορθοπλαγιά της χαράδρας της Βελίτσας σχηματίζεται σπήλαιο πάνω στον απόκρημνο βράχο το οποίο αποτέλεσε καταφύγιο, αλλά και κατοικία στα χρόνια της τουρκοκρατίας. Το 1822 κατέφυγαν στη σπηλιά 2.000 κάτοικοι της Τιθορέας για να γλιτώσουν από τον ερχομό του Κιοσέ Μεχμέτ Ρεσίτ. Την ίδια χρονιά ο Οδυσσέας Ανδρούτσος την έκανε μόνιμη κατοικία του, αφού λόγω της θέσης της αποτελούσε απόρθητο φρούριο και παρατηρητήριο με θέα σε ολόκληρο τον κάμπο της Λοκρίδας. Το σπήλαιο και η ιστορία που το συνοδεύει αποτελεί μέρος της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας ενώ η διαδρομή προς αυτό αποτελεί μια φυσιολατρική εξόρμηση ιδιαίτερου ενδιαφέροντος.
Μέχρι σήμερα υπάρχει μονοπάτι που οδηγεί στο εμβληματικό σπήλαιο. Στο τέλος του μονοπατιού υπάρχουν σιδερένιες σκάλες τοποθετημένες στον κατακόρυφο βράχο που οδηγούν στο άνοιγμα της σπηλιάς και απαιτούν μεγάλη προσοχή στο ανέβασμα και στο κατέβασμα. Η πρόσβαση αυτή κρίνεται απολύτως ακατάλληλη για το ευρύ κοινό.
Σε αυτό το πλαίσιο η Δημοτική Αρχή του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας και έχοντας σαν στόχο την γενικότερη ανάδειξη του τόπου, έχει αποφασίσει να κατασκευάσει νέα ασφαλή και φιλική με το περιβάλλον, πρόσβαση στο σπήλαιο. Θα κατασκευαστεί κλίμακα πρόσβασης στο σπήλαιο του Οδυσσέα Ανδρούτσου που θα εξασφαλίζει το βέλτιστο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα με μέριμνα την άμεση και έμμεση ασφάλεια των χρηστών και της κατασκευής. Το έργο αυτό αποτελεί μια διαχρονική επέμβαση.
Το τμήμα Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας, διαθέτει τεχνική επάρκεια, αλλά δεν διαθέτει ανάλογη επάρκεια προσωπικού για την εκπόνηση και ωρίμανση της ανωτέρω πράξης και επιπλέον είναι επιφορτισμένη με τη μελέτη, εκτέλεση, επίβλεψη, παραλαβή και συντήρηση πλειάδας τεχνικών έργων που εκτελούνται ή αναμένεται να ξεκινήσουν πολύ σύντομα σε όλο το Δήμο, αλλά και με άλλες κρίσιμες αρμοδιότητες που προκύπτουν από τα συνήθη καθήκοντά της. Έτσι, προκύπτει η αδυναμία του τμήματος Τεχνικών Υπηρεσιών να εκπονήσει την εν λόγω μελέτη.
Μετά από τα παραπάνω προτείνω τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με την επωνυμία «ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΕΣ Α.Ε.» για την εκπόνηση της μελέτης «Κατασκευή Κλίμακας πρόσβασης στο σπήλαιο του Οδυσσέα Ανδρούτσου στην Τιθορέα» (κατά τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 44 του Ν. 4412/2016 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει) προκειμένου να υποβληθεί στο ΥΠΕΣ στο πλαίσιο της Πρόσκλησης ΑΤ 014 του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης».
Όπως προαναφέραμε, η εισήγηση έγινα ομόφωνα δεκτή και η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Αμφίκλειας-Ελάτειας εξουσιοδότησε τη Δήμαρχο να υπογράψει την προγραμματική σύμβαση.