Μ ε ομόφωνο τρόπο το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκιρας γνωμοδότησε αρνητικά στην τελευταία του συνεδρίαση την Τετάρτη για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 16,8MW της εταιρείας “ΝΙΑΤΑ AIOLOS” στη θέση “ΣΚΑΡΙΤΣΕΣ”.
Ο λόγος της απόρριψης από πλευράς της δημοτικής αντιπροσωπείας ήταν ότι το το προτεινόμενο έργο δεν είναι σύννομο, καθώς καθώς χωροθετείται σε απόσταση μικρότερη από 3.000 μ. τόσο από τα όρια της Ζώνης Α1 Προστασίας της Ι.Μ. Οσίου Λουκά όσο και από το ίδιο το μνημείο, είναι δε εντός της Ζώνης Β Προστασίας του μνημείου και προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη και βεβήλωση στο μνημείο αυτό το οποίο είναι εγγεγραμμένο στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
“Σύμφωνα με το Παράρτημα ΙΙ του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΦΕΚ Β 2464/ 3-12-2008) (Κεφ. Γ σελ. 35224) που ορίζει τις ελάχιστες αποστάσεις αιολικών εγκαταστάσεων από γειτνιάζουσες χρήσεις γης, δραστηριότητες και δίκτυα τεχνικής υποδομής ορίζεται ότι η ελάχιστη απόσταση εγκατάστασης από την ασύμβατη χρήση των μνημείων εγγεγραμμένων στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς είναι 3.000 μ. με την προϋπόθεση η άτρακτος των Α/Γ να είναι ορατή από την ασύμβατη χρήση.
Εν προκειμένω, το 1921 (ΦΕΚ 68/Α/26-4-1921) κηρύχθηκε η Ι.Μ. Οσίου Λουκά ως προέχοντος βυζαντινό μνημείο. Στη συνέχεια το 1981 χαρακτηρίστηκε το περιβάλλον της Μονής ως «τοπίο εξαίρετου φυσικού κάλλους και τόπου που χρειάζεται ειδική κρατική προστασία» (ΦΕΚ124/Β/2-3- 1981), το 1990 ενεγράφη η Ι.Μ. Οσίου Λουκά στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και το 2012 καθορίστηκαν Ζώνες Προστασίας του ως άνω μνημείου (ΦΕΚ 287/τ.ΑΑΠ/13-09-2012)”, ανέφερε μεταξύ άλλων στην εισήγησή του ο Δήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκιρας.
“Από την Ι.Μ. Οσίου Λουκά είναι ορατές οι ανεμογεννήτριες του επίδικου έργου η οποίες απέχουν απόσταση μικρότερη από 3.000 μ. τόσο από τα όρια της Ζώνης Α1 Προστασίας της Ι.Μ. Οσίου Λουκά όσο και από το ίδιο το μνημείο, είναι δε εντός της Ζώνης Β Προστασίας του μνημείου. (η οποία αποτελεί και buffer zone του εγγεγραμμένου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μνημείου) προκαλώντας έμμεση βλάβη στο αλώβητο περιβάλλον του.
Κατόπιν των ανωτέρω ο ανωτέρω αιολικός σταθμός δεν μπορεί να χωροθετηθεί στην επιλεγείσα θέση”, πρόσθεσε ο Γιάννης Σταθάς.