Πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 27 Μαρτίου 2021, διαδικτυακά, η Ετήσια Γενική Συνέλευση του «Δικτύου Πόλεων με Λίμνες», με θέμα «Προσαρμογή σ’ έναν κόσμο που αλλάζει». Παρουσία δεκάδων συνέδρων από όλη την Ελλάδα, τη Συνέλευση χαιρέτησε με παρέμβασή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστας Σκρέκας, ο οποίος μεταξύ άλλων παρουσίασε τα έργα και τις δράσεις που προωθεί το Υπουργείο για την ορθή διαχείριση των υδάτων.
Κηρύσσοντας την έναρξη των Εργασιών της Συνέλευσης, ο πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος Δωρίδος κ. Γεώργιος Καπεντζώνης σημείωσε ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής βρισκόμαστε σε μεταβατική περίοδο που δημιουργεί νέα δεδομένα, αλλά και την ανάγκη νέου στρατηγικού σχεδιασμού. Με αφορμή την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου για τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, τόνισε πως σε συνδυασμό με τους πόρους του Πράσινου Ταμείου θα παρουσιαστούν νέες ευκαιρίες παρεμβάσεων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εστιάζοντας στην περίπτωση της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, που καλύπτει τις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες ύδρευσης της Αττικής, ο Δήμαρχος Δωρίδος έθεσε για μία ακόμα φορά το θέμα της οικονομικής, κοινωνικής και κυρίως περιβαλλοντικής αναπλήρωσης του νερού, το οποίο όταν φεύγει από το φυσικό του χώρο αφήνει πίσω του πολλά περιβαλλοντικά και όχι μόνο προβλήματα. Μάλιστα, επ’ αυτής της συνθήκης και ως ισχυρό χαρτί διεκδίκησης των όσων οι Δήμοι αξιώνουν παρέπεμψε στις επιταγές του εθνικού και ευρωπαϊκού νομικού πλαισίου.
Ένα ακόμη σημείο στο οποίο εστίασε ο Πρόεδρος ήταν η χωροθέτηση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στις διάφορες περιοχές της Ελλάδας, για την οποία όπως είπε θα πρέπει να υπάρξει σαφές χωροταξικό πλαίσιο καθώς και να τεθούν κανόνες για την ισόρροπη ανάπτυξη τους χωρίς να δημιουργούν προβλήματα, τόσο στις περιοχές που τοποθετούνται όσο και στη ζωή των ανθρώπων.
Αναφορικά με ζητήματα που αφορούν στη Δωρίδα, αξίζει να αναφερθεί η τοποθέτηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα σχετικά με τη χρηματοδότηση σειράς παρεμβάσεων, μεταξύ αυτών και για τη δημιουργία υποδομών για τη διαχείριση λυμάτων σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, καθώς και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Φάνη Σπανού ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρύπανσης του Μόρνου.
Οι συγκεκριμένες αναφορές, σε συνδυασμό με την πρόσφατη αναγνώριση από την πλευρά του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κωνσταντίνου Καραμανλή, σε συνάντηση που είχε με το Βουλευτή Φωκίδας κ. Ιωάννη Μπούγα, ότι το έργο του παραλίμνιου αγωγού είναι έργο εθνικής σημασίας το τοποθετούν πλέον πιο δυναμικά εντός της ατζέντας που η πολιτεία πραγματεύεται σε συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Το Δίκτυο, στο οποίο συμμετέχουν 45 Δήμοι από την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, έχει βασικό στόχο την προώθηση πολιτικών ποιοτικής και ποσοτικής προστασίας του υδατικού στοιχείου των λιμνών, των ποταμών και των λιμνοθαλασσών, οι οποίες συνάδουν με την Ευρωπαϊκή στρατηγική για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προστασία του περιβάλλοντος.