Στη Βουλή και στη συζήτηση για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων αναφορικά με τις δημόσιες συμβάσεις, τις ειδικότερες ρυθμίσεις προμηθειών στους τομείς της άμυνας και της ασφάλειας και άλλες διατάξεις για την ανάπτυξη και τις υποδομές, τοποθετήθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Γιάννης Σαρακιώτης. Αρχικά, ο κ. Σαρακιώτης ανέδειξε ορισμένες από τις αρνητικές πτυχές του νομοσχεδίου επικαλούμενος τα όσα αναφέρει η ίδια η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ.), λέγοντας μεταξύ άλλων, τα εξής:
«Τη μεγάλη και πολυδιαφημισμένη καινοτομία του νομοσχεδίου κριτικάρει η ίδια η Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Αναφέρομαι βεβαίως στην περιβόητη ανάθεση σε ιδιώτες της εξουσίας επίβλεψης της μελέτης. Ας δούμε λοιπόν τι λέει για το σχετικό άρθρο: “Διαπιστώνεται ότι το άρθρο αυτό χρήζει επανεκτίμησης με κύριο γνώμονα να αποτελέσει ένα συνεκτικό και σαφές πλαίσιο με τις ρυθμίσεις του ν. 4412/2016, για την αποτελεσματική επίβλεψη της εκπόνησης της μελέτης, χωρίς να θίγονται οι αρχές της ίσης μεταχείρισης, της διαφάνειας και της προστασίας του ανταγωνισμού ως προς την ανάθεση των εν λόγω υπηρεσιών”», σχολιάζοντας παράλληλα, ότι:
«Μα υποτίθεται ότι για αυτό νομοθετείτε σήμερα! Για να κάνετε τον υφιστάμενο νόμο του 2016 καλύτερο και πιο αποτελεσματικό, όχι για να σας λέει το πλέον αρμόδιο όργανο στην επικράτεια ότι αυτά που εισάγετε προς ψήφιση χρήζουν επανεκτίμησης!»
Διερωτώμενος για τον τρόπο που νομοθετεί η Κυβέρνηση, ο κ. Σαρακιώτης έκλεισε την πρώτη του τοποθέτηση αναφέροντας:
«Συνιστούν αυτά καλή νομοθέτηση; Είναι αυτό δουλεμένο νομοσχέδιο σε ένα εξαιρετικά τεχνικό πεδίο; Είναι αυτή καλή εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου; Εξασφαλίζεται η ίση μεταχείριση, η διαφάνεια και η προστασία του ανταγωνισμού; Έχει η ανάμειξη των ιδιωτών στην επίβλεψη της μελέτης τα αναγκαία εχέγγυα αμεροληψίας; Δυστυχώς για όλους μας, δυστυχώς για το κράτος δικαίου, δυστυχώς για τους υποψήφιους αναδόχους, η απάντηση σε όλα τα παραπάνω είναι: Όχι.»
Συνεχίζοντας, ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε και στην τροπολογία που έφερε την τελευταία στιγμή και χωρίς καμία διαβούλευση, όπως χαρακτηριστικά επεσήμανε, το αρμόδιο Υπουργείο, η οποία αφορά το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.), λέγοντας:
«Το 2016, επί Κυβέρνησης ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δημιουργήθηκε το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας με συγχρηματοδότηση από το Ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Δημιουργήθηκε ένας αυτόνομος θεσμός, η επιτυχία του οποίου αναγνωρίζεται από όλους. Κι έρχεστε πάλι σήμερα, εντελώς ξαφνικά και χωρίς καμία διαβούλευση και υποβιβάζετε την ανεξαρτησία του. Υποβιβάζετε την ανεξαρτησία ενός φορέα για την αξία του οποίου μιλούν οι νέοι επιστήμονες, οι νέοι ερευνητές, οι οποίοι είτε ζούσαν στη χώρα μας, είτε επέστρεψαν από το εξωτερικό, είτε δεν έφυγαν προς αυτό, χάρη στη δημιουργία του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.»
Ενώ αναφερόμενος στις ανακατατάξεις ως προς τη διοικητική διάρθρωση του φορέα, τις οποίες εισάγει η εν λόγω τροπολογία, δήλωσε:
«Την ώρα που έχετε ξεπεράσει κάθε ρεκόρ στους μετακλητούς υπαλλήλους, σας πειράζουν οι δύο θέσεις των Αναπληρωτών Διευθυντών, τις οποίες έρχεστε να καταργήσετε. Ενός ιδρύματος, που για να σας το θυμίσω, και θα επικαλεστώ το Special Report του Φεβρουαρίου του 2020, του Σ.Ε.Β. για το brain – drain, το οποίο και αναφέρει ότι: “στην αντιμετώπιση του brain – drain, τόσο για την ανάσχεση των εκροών του επιστημονικού δυναμικού, όσο και για την επιστροφή των επιστημόνων του εξωτερικού συμβάλλει το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας”
Καταλήγοντας, ο κ. Σαρακιώτης, επεσήμανε τον προβληματικό χαρακτήρα της τροπολογίας, υπογραμμίζοντας ότι:
«Έρχεστε να βάλετε χέρι και σε αυτόν τον επιτυχημένο φορέα, καταργώντας την αυτονομία του και θέλετε και να το βαφτίσετε εξορθολογισμό. Και ήθελα να σας κάνω και μία ερώτηση. Όπως θα γνωρίζετε η σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων αναφέρει ότι, για οποιαδήποτε θεσμική αλλαγή στο ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. απαιτείται προηγουμένως η σύμφωνη γνώμη της. Υπάρχει αυτή η σύμφωνη γνώμη κε Υπουργέ;»