Μ ε ομοφωνία το δημοτικό συμβούλιο Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας γνωμοδότησε αρνητικά στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού στη θέση “Γραμμένη Πλάκα-Ράχη”, που βρίσκεται πλησίον της κοινότητας του Διστόμου κατά τη συνεδρίαση που πραγματοοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στις 17 Μαρτίου.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με την ανάρτησή της στη Διαύγεια, βασίζεται στους εξής δύο λόγους:
“Με την κατασκευή και λειτουργία του ΑΣΠΗΕ από κοινού με άλλους ΑΣΠΗΕ που θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή, θα υπάρξουν αθροιστικές δράσεις και συνολικές επιπτώσεις οι οποίες αφορούν στον θόρυβο, στην οπτική όχληση και στη κατασκευή έργων υποδομής μετατρέποντας το συγκεκριμένο ορεινό όγκο σε βιομηχανική ζώνη.
Επίσης, το προτεινόμενο έργο παραβιάζει ευθέως το Παράρτημα ΙΙ του Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας καθώς χωροθετείται σε απόσταση μικρότερη των 3 χλμ. από τον Ιστορικό Τόπο του Διστόμου και προκαλεί ανεπανόρθωτη βλάβη και βεβήλωση στο Ιστορικό Τόπο αυτό και στο Μαυσωλείο Διστόμου”
“Η Επιτροπή Περιβάλλοντος & Ανάπτυξης Στερεάς Ελλάδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με το από 24/02/2021 μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ζητά την γνωμοδότησή μας επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ΜΠΕ αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 12MW της εταιρείας ̈ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΜΕΠΕ ̈ στην θέση Γραμμένη Πλάκα – Ράχη του δήμου ΔΙΣΤΟΜΟΥ- ΑΡΑΧΩΒΑΣ-ΑΝΤΙΚΥΡΑΣ του Ν. Βοιωτίας.
Ο ΑΣΠΗΕ ισχύος 12 MW της εταιρείας «ΕΝΕΡΚΟΠΛΑΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ M.ΕΠΕ» στη θέση «ΓΡΑΜΜΕΝΗ-ΠΛΑΚΑ-ΡΑΧΗ» του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας 4 τεραστίων διαστάσεων ανεμογεννητριών ισχύος 3 MW έκαστη (ύψος 82 μ. και διάμετρος δρομέα 136 μ.) χωροθετείται στη θέση «ΓΡΑΜΜΕΝΗ-ΠΛΑΚΑ-ΡΑΧΗ» νότια-νοτιοδυτικά του οικισμού του Διστόμου”, σημείωσε ξεκινώντας την εισήγησή του ο Δήμαρχος.
“Στον ίδιο ορεινό όγκο έχουν λάβει άδεια παραγωγής οι ΑΣΠΗΕ Τυριά (15,9 MW), Τρία Ρέμματα (8,4 MW), Γαϊδουροράχη (4 MW) μετατρέποντάς τον, αν υλοποιηθούν, σε βιομηχανική ζώνη. Η δε αξιολόγηση των αθροιστικών επιπτώσεων του έργου, από κοινού με αυτά τα ομοειδή έργα που περιλαμβάνεται στη Μ.Π.Ε. (σελ. 119 κεφ. 9.1.7) είναι πρόδηλα ανεπαρκής καθώς – αφού αναγνωρίζει ρητά ότι «[μ]ε την κατασκευή και λειτουργία κάποιων Α/Π (ενν. ΑΣΠΗΕ) που θα γίνουν στην ευρύτερη περιοχή, θα υπάρξουν αθροιστικές δράσεις και συνολικές επιπτώσεις οι οποίες αφορούν στον θόρυβο, στην οπτική όχληση και στη κατασκευή έργων υποδομής» δεν μελετά ή/και εκτιμά το πώς αυτές οι συγκεκριμένες επιπτώσεις θα περιοριστούν αλλά – γενικόλογα – τις ‘υποτιμά’ σε σχέση με «[τ]η συνολική λειτουργία των έργων [που] [θ]α συμβάλει στην καλυτέρευση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής μέσω της μείωσης των εκπομπών ρύπων, αφήνοντας ένα απόλυτα θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Αυτό το συμπέρασμα είναι παντελώς αυθαίρετο και ανυποστήρικτο καθώς η όποια βελτίωση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος δεν έχει σχέση με το πού εγκαθίστανται τέτοια έργα, αλλά πού σταματούν να λειτουργούν ρυπογόνα έργα. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει όμως στην ευρύτερη περιοχή μας η οποία ‘γεμίζει’ ΑΣΠΗΕ σε ρυθμό δυσανάλογο με τη φέρουσα ικανότητά της”, συνέχισε ο Γιάννης Σταθάς, για να προσθέσει στη συνέχεια τα εξής:
“Το μεγαλύτερο τμήμα του οικισμού του Διστόμου του Δήμου μας χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος «διότι είναι άμεσα συνδεδεμένος με την ιστορική μνήμη σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο, καθώς αποτελεί τόπο θυσίας και μαρτυρίου των αμάχων κατοίκων του Διστόμου κατά τη διάρκεια του Β ́ Παγκοσμίου Πολέμου. Πέραν της ιστορικής παραμέτρου, ο οικισμός παρουσιάζει ενδιαφέρον από άποψη αρχιτεκτονικών και πολεοδομικών χαρακτηριστικών και διασώζει τη διάρθρωση και λειτουργία του οικισμού και κατά συνέπεια τεκμηριώνει τη διαχρονική πολιτιστική και πολιτισμική εξέλιξή του.
Ο ΑΣΠΗΕ, είναι επίσης ορατός από το Μαυσωλείο Διστόμου, το κέντρο των ετήσιων εκδηλώσεων που τιμούν τη μνήμη των 230 κατοίκων από την ευρύτερη περιοχή που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς Ναζί σε αντίποινα, λίγο πριν την λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κατόπιν των ανωτέρω οι ανεμογεννήτριες αυτές δεν μπορούν να χωροθετηθούν στα αντίστοιχα σημεία”.