Ξεδιπλώνοντας την Ιστορία της #Φθιώτιδας
Με αφετηρία το σήμερα, οδηγό το χθες και με την πυξίδα στραμμένη στο αύριο καλούμαστε να γιορτάσουμε και να τιμήσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.
Το 2021 είναι ένα πολύ ιδιαίτερο έτος, όχι μόνο για τη χώρα μας, αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Οι εορτασμοί για την επέτειο των 200 χρόνων χρειάζεται να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα και να σηματοδοτήσουν παράλληλα το όραμα της επόμενης μέρας.
Η μνήμη, όμως και η περηφάνια δε γνωρίζουν από στεγανά και βρίσκουν πάντα διεξόδους απόδοσης τιμής σε όλους εκείνους, που εδώ και 200 χρόνια μας κάνουν να αισθανόμαστε ρίγος κάθε φορά που ακούμε τον Εθνικό μας Ύμνο.
Στο πλαίσιο αυτό και θέλοντας να τιμήσουμε με τη σειρά μας και με κάθε δυνατό μέσο την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, από σήμερα και έως τις 28 Μαρτίου πραγματοποιούμε μία σειρά από δράσεις υπό τον τίτλο: «1821 -2021: 200 περήφανα ελληνικά χρόνια» και με μήνυμα «Ξεδιπλώνοντας την Ιστορία της #Φθιώτιδας».
Η πρώτη δράση «10 Facts Επανάστασης» ξεκινά σήμερα, Πέμπτη 18 Μαρτίου και αφορά την παράθεση 10 ιστορικών γεγονότων και προσώπων, που σχετίζονται με την ιστορία της Φθιώτιδας. Καθημερινά θα αναρτάται στα Social Media και θα αποστέλλεται στα τοπικά ΜΜΕ ένα εικαστικό, που θα παρουσιάζει μία λιγότερο γνωστή, αλλά άκρως ενδιαφέρουσα πτυχή γεγονότων και προσώπων άρρηκτα συνδεδεμένων με την ιστορία του τόπου μας.
Τα «10 Facts Επανάστασης» εστιάζουν σε μερικές από τις πιο σπουδαίες μάχες της Ελληνικής Επανάστασης, που έλαβαν χώρα στα εδάφη της Φθιώτιδας, αλλά αναδεικνύουν και σημαντικά γεγονότα και επιτεύγματα των 200 χρόνων που ακολούθησαν, θέλοντας να συμβολίσουμε τη δυναμική πορεία της Ελλάδας ανά τα χρόνια.
Εκτός των «10 Facts Επανάστασης» θα ακολουθήσουν τις προσεχείς ημέρες και άλλες δράσεις, όπως διαδικτυακή συζήτηση, που θα εστιάζουν, τόσο στην ιστορία της Φθιώτιδας, όσο και στο δυναμικό αφήγημα της επόμενης μέρας της Ελλάδας και θα έχουν σκοπό, έστω και από απόσταση να γιορτάσουμε όλοι μαζί τα «200 περήφανα ελληνικά χρόνια».
Ακολουθούν ενδεικτικά οι ιστορικές πηγές από όπου αντλήθηκαν πληροφορίες:
1. Τρικούπης Σπυρίδων, Ιστορία της Ελληνικής Επαναστάσεως
2. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους της Εκδοτικής Αθηνών
3. Λάμπρος Κουτσονίκας, Γενική ιστορία της ελληνικής επαναστάσεως
4. Γεώργιος Κρέμος, Νεωτάτη Γενική Ιστορία ως τέταρτος τόμος συμπληρωματικός της Γενικής Ιστορίας του Α.Πολυζωϊδου
5. Περιοδικό “Στρατιωτική Ιστορία”
6. Θέμη Μαρίνου, Αποστολή Harling 1942: Η επιχείρηση Γοργοπόταμου, εκδ. Παπαζήσης
Ακολουθούν ενδεικτικά τα έργα τέχνης σχετικά με την Ελληνική Επανάσταση, που θα περιλαμβάνονται στα «10 Facts Επανάστασης»:
• F.P. Stephanoff, O αποχαιρετισμός του πολεμιστή
• Αλέξανδρος Ησαΐας, Η μάχη της Αλαμάνας
• Άρι Σέφερ, Πολεμιστής φυγαδεύει αμάχους
• Εμίλ ντε Λασάνκ, Η αυτοθυσία
• Ερρίκος Λεοπόλδος Λεβύ, Σκηνή από την ελληνική Επανάσταση
• Ευγένιος Ντελακρουά, Ο γκιαούρης πολεμά τον πασά
• Θεόδωρος Βρυζάκης, Δύο πολεμιστές
• Θεόδωρος Βρυζάκης, Η Ελλάς ευγνωμονούσα
• Θεόδωρος Βρυζάκης, Καραούλι
• Θεόδωρος Βρυζάκης, Μάχη
• Λουδοβίκος Λιπαρίνι, Έλληνας αγωνιστής