Ποιο είναι το πρόσωπο της επανάστασης; Ο Κολοκοτρώνης ή ο Καποδίστριας; Τι ρόλο έπαιξε ο Μαυροκορδάτος; Εξελίσσονται οι Έλληνες ή επαναπαύονται στις δάφνες του παρελθόντος; Πρέπει η Ελλάδα να διαλέξει μεταξύ Δύσης και Ανατολής; Ποια είναι η σημασία της παιδείας;
Σε μία ενδιαφέρουσα συζήτηση -την οποία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο κανάλι του Γιάννη Οικονόμου στο youtube-, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Φθιώτιδας , Γιάννης Οικονόμου, κι ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ, Γιώργος Στείρης, μιλούν για τη διαδρομή των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 μέχρι σήμερα.
“Μέσα σε μόλις 200 χρόνια καταφέραμε από μια μικρή επαρχία της οθωμανικής αυτοκρατορίας να γίνουμε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ανήκουμε στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια”, τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο κ. Οικονόμου επεσήμανε τη σημασία της ενότητας αλλά και της σύνθεσης προσωπικοτήτων με διαφορετικές προσλαμβάνουσες και διαφορετικές δυνατότητες για την Ελλάδα του σήμερα.
“Μόνο με τον Καποδίστρια δεν θα ξεκινούσαμε ποτέ την επανάσταση και μόνο με τον Κολοκοτρώνη δεν θα την τελειώναμε ποτέ…”, συμπλήρωσε ο καθηγητής Γιώργος Στείρης, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν. “Η Ελλάδα του 2121, θα είναι μία Ελλάδα όπου όλοι θα είναι πρωταγωνιστές και διανοούμενοι” τόνισε ο καθηγητής φιλοσοφίας.
“Υπήρξαμε ένα ισχυρό έθνος και αυτό διέπει και την αντίληψη και τη φιλοσοφία της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού σήμερα. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, πιστεύουμε στην ίδια Θρησκεία, έχουμε θρησκευτικές ευαισθησίες, λιγότερο ή περισσότερο όλοι μας. Δεν διέπει την συμπεριφορά και τη αντίληψή μας στον ίδιο βαθμό, και η προσέγγισή μας απέναντι στο κράτος. Με λίγα λόγια, ενώ ήμασταν ένα ισχυρό έθνος, που αυτό έπαιξε τον ρόλο του και στην επιτυχία της επανάστασης, δεν έχουμε καταφέρει να γίνουμε, στον ίδιο βαθμό, ένα συντεταγμένο κράτος όπως θα θέλαμε και όπως επιβάλουνε και οι σύγχρονες απαιτήσεις”, επεσήμανε ο κ. Οικονόμου.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης έγινε εκτενής αναφορά στο θέμα της Παιδείας.
“Τα παιδιά δεν διδάσκονται την σύγχρονη ιστορία. Έχει επικρατήσει μία κουλτούρα ότι θα τσακωθούμε για πράγματα πολύ πρόσφατα. Ξέρουμε καλύτερα τι ήμασταν αλλά δεν γνωρίζουμε τι είμαστε. Τελικά αυτό έχει μία διττή απόληξή. Την μία συγκρινόμαστε με κάποια ιδεατά πρότυπα του παρελθόντος και μονίμως στεκόμαστε από κάτω. Θεωρούμε δηλαδή ότι οι άνθρωποι του παρελθόντος ήταν γίγαντες και εμείς νάνοι και αυτό μας μειώνει την αυτοπεποίθηση… και δεν γνωρίζουμε επιτεύγματα δύσκολα των τελευταίων δύο, τριών τεσσάρων δεκαετιών, που θα τόνωναν την αυτοπεποίθησή μας δείχνοντάς μας ότι μπορούμε και στον κόσμο αυτό να είμαστε ανταγωνιστικοί και πρωτοπόροι”, τόνισε ο κ. Στείρης. Ενώ, ο κ, Οικονόμου αναφέρθηκε στων θέμα των ελίτ που θα διαμορφώνονται μέσα από την παιδεία. «Κοινωνίες χωρίς ελίτ δεν υπάρχουν. Το θέμα είναι εάν οι ελίτ αυτές θα είναι παρεοκρατικές, από μια παρέα δηλαδή, ή ακόμα χειρότερα κληρονομικές. Το θέμα είναι να υπάρχουν ελίτ αξιοκρατικές που θα μπορούν να διαμορφώνονται μέσω ενός μηχανισμού ανοδικού όπου η παιδεία μπορεί να διαμορφώσει ένα βασικό ρόλο» είπε χαρακτηριστικά.
Στα 45 λεπτά της συζήτησης τέθηκαν ενδιαφέροντα ερωτήματα όπως για παράδειγμα, εάν στο μιντιοκρατούμενο περιβάλλον όπου ζούμε, με την ταχύτητα της πληροφορίας και τα social media θα μπορούσε να υπάρξουν άνθρωποι που θα διαμορφώσουν μια συνείδηση όπως αυτή που διαμορφώθηκε την περίοδο των χρόνων πριν την Επανάσταση και οδήγησε στον ξεσηκωμό και στην Ελευθερία. “Θα υπάρξει κάποιος που θα έχει την επιρροή του Κοραή ή του Βελεστινλή;”
Δύση ή Ανατολή; Είναι μειονέκτημα ή πλεονέκτημα αυτός ο δυϊσμός;
Πρέπει η Ελλάδα να διαλέξει;
“Εκείνοι που δεν θα επιβιώσουν στον νέο κόσμο είναι οι δεινόσαυροι. Αυτοί που δεν είναι προσαρμοστικοί και αυτοί που είναι μονολιθικοί” λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής φιλοσοφίας.
“Δεν υπάρχει καιρός, και δεν θα έπρεπε να υπάρχει και καμία διάθεση για διχασμούς. Χρειάζονται σαφείς στόχοι και να επενδύσουμε στον Έλληνα…”, είναι ένα από τα συμπεράσματα στα οποία καταλήγει η συζήτηση μεταξύ του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Οικονόμου και του καθηγητή φιλοσοφίας, Γιώργου Στείρη με αφορμή την συμπλήρωση 200 ετών από την Επανάσταση του 1821.
Ακολουθεί το link της συζήτησης και συνοδευτικό κείμενο με τα κυριότερα σημεία: