Ανακοίνωση του συνδικάτου συγκολλητών εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων μετάλλου Νομού Φθιώτιδας
Απαιτούμε, η Κυβέρνηση, η ΛΑΡΚΟ, όλοι οι εργοδότες στην Λοκρίδα, η Δημοτική Αρχή και η Περιφέρεια να αναλάβουν τις ευθύνες τους, οι οποίες είναι:
– Ειδική τακτική και επαναλαμβανόμενη απολύμανση σε όλα τα τμήματα της ΛΑΡΚΟ, σε όλα τα καμαράκια, στα καταστήματα και στα σημεία συνάθροισης.
– Αναβάθμιση και κάλυψη όλων των κενών σε προσωπικό και υγειονομικά υλικά στο Ιατρείο της ΛΑΡΚΟ.
– Επαρκή ατομικά μέτρα προστασίας (αντισηπτικά, μάσκες κτλπ) σε όλα τα τμήματα, σε όλα τα καταστήματα, σε όλα τα καμαράκια στους χώρους συνάθροισης.
– Επαναλαμβανόμενα rapid και μοριακά τεστ σε όλους τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ και των καταστημάτων.
– Όσοι είναι θετικοί στο covid 19 ή έχουν έρθει σε επαφή με θετικά κρούσματα με ευθύνη και έλεγχο του Κράτους να μπαίνουν σε υποχρεωτική καραντίνα.
– Καταβολή όλων των μεροκάματων για όσο διάστημα είναι σε καραντίνα με πλήρεις αποδοχές, χωρίς να τους χρεώνεται καμία άλλη άδεια. Το ίδιο να ισχύσει και για όλους τους εργαζόμενους που είναι κάτοικοι Μαλεσίνας όπου με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και του Κράτος είναι στο σύνολό τους σε καραντίνα.
– Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στο ύψος ενός μισθού για να αποφύγουν οι εργαζόμενοι την οικονομική χρεοκοπία. Για ανταπεξέλθουν στις έκτακτες οικονομικές απαιτήσεις της Υγειονομικής κατάστασης που ήρθε και επιβάρυνε την ήδη επιβαρυμένη οικονομική και μη διαχειρίσιμη θέση που έχουν δημιουργήσει οι περικοπές στους μισθούς, η κατάργηση των δώρων και των επιδομάτων.
– Γενική επαναλαμβανόμενη απολύμανση σε όλα τα χωριά. Υποχρεωτικά επαναλαμβανόμενα μοριακά τεστ σε όλους τους κατοίκους, σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο.
– Επάνδρωση με γιατρούς και Υγειονομικό προσωπικό στο νοσοκομείο Λαμίας, στο Κέντρο Υγείας Αταλάντης, στα αγροτικά ιατρεία των χωριών.
– Προμήθεια εμβολίων από πολλές πήγες αμφισβητώντας τα συμφέροντα που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και οδηγεί την προμήθεια τους με το «σταγονόμετρο».
– Εμβολιασμός όλου του πληθυσμού. Το κέντρο υγείας Αταλάντης να γίνει εμβολιαστικό κέντρο «από χθες». Καθημερινή λειτουργία των αγροτικών ιατρείων στα Χωριά. Επίταξη όλου του ιδιωτικού τομέα στην υγεία σε όλη την επικράτεια και δημιουργία νέων ΜΕΘ. Στην Φθιώτιδα μείναμε από ΜΕΘ, εξαντλούντε οι κλίνες νοσηλείας.
– Έκτακτο εισόδημα χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όσους έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους, δεν πηγαίνουν στα γιαπιά, στα χωράφια κτλπ.
– Δωρεάν ηλεκτρικό ρεύμα για το διάστημα που είμαστε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Απαλλαγή από ασφάλιστρα, από φόρους, από δημοτικά και κρατικά τέλη, λογαριασμούς, δάνεια και υποχρεώσεις.
Απαιτούμε να παρθούν όλα τα παραπάνω αποτελεσματικά μέτρα που είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, της ΛΑΡΚΟ, όλων των εργοδοτών στην Λοκρίδα, της Δημοτικής Αρχής και της Περιφέρειας. Παράλληλα καλούμε τους εργαζόμενους, με ατομική ευθύνη να τα συνδυάσουν ακούγοντας την επιστημονική κοινότητα με ευλάβεια, κάνοντας χρήση μάσκας και όλων των ατομικών μέτρων προστασίας.
Δεν περνάει πλέον το παραμύθι της «ατομικής ευθύνης». Δεν έκαναν τίποτα από τα παραπάνω. Είναι υπεύθυνοι που ξέφυγε η κατάσταση στη Λοκρίδα. Επί της ουσίας, σε όλη τη Λοκρίδα ο μόνος χώρος που γινόντουσαν επαναλαμβανόμενα τεστ ήταν η ΛΑΡΚΟ και αυτό με πολλές ελλείψεις (όχι όπως ζητούν οι εργαζόμενοι), τσιγκουνιά και κάτω από τη μεγάλη πίεση που αναπτύξαμε τα σωματεία. Η ειδική διαχείριση της ΛΑΡΚΟ μας έλεγε ότι «δεν φτάνουν τα λεφτά για την προμήθεια περισσότερων τεστ, θα κάνω ότι μπορώ».
Οι υπόλοιποι χώροι δουλειάς στην Λοκρίδα, με τις ευλογίες των υπευθύνων αφέθηκαν στο «έλεος των κερδών». Τοπικοί και κεντρικοί παράγοντες, μέσα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, με fake news, «πουλούσαν παραμύθια» . Γράφοντας στα «παλιά τους τα παπούτσια» τις κραυγές αγωνίας και τα τεκμηριωμένα αιτήματα των Σωματείων, μας έλεγαν ότι «τα πάντα είναι ατομική ευθύνη και ελεγχόμενα».
Ως κάτοικοι στο Δήμο Λοκρών έπρεπε να φτάσουμε στο σημείο γενικού λοκνταουν όλου του Δήμου και ολικού αποκλεισμού της πόλης Μαλεσίνας . Έπρεπε να γίνουμε μάρτυρες εκατοντάδων επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και δεκάδων νοσηλευόμενων συντοπιτών μας για να δούμε στα χωριά μας να πραγματοποιούνται με το «σταγονόμετρο» μαζικά τεστ. Ακόμη και σημέρα «χτυπάμε συναγερμό». Προϋδοποιούμε ότι η κατάσταση θα γίνει μη διαχειρίσιμη από όλες τις έννοιες αν τα Lock Down και οι αποκλεισμοί ολόκληρων περιοχών δεν συνοδευτούν με υγειονομικά και οικονομικά μετρά στην βάση των παραπάνω αιτημάτων.
Από αυτήν την άποψη, Κυβέρνηση, Δημοτική και Περιφερειακή αρχή έχουν την κύρια ευθύνη για την υγειονομική κατάσταση στον τόπο μας. Να «αφήσουν τα σάπια και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Γνώριζαν, τους τα είχαμε κοινοποιήσει, τα είχαν συζητήσει στις συνεδριάσεις τους, στις οποίες καταψήφιζαν προτάσεις για επιπλέον μέτρα. Επί της ουσίας «σφυρούσαν αδιάφορα». Ακόμη και την «χαλαρότητα» που επικρατούσε γνώριζαν, αλλά δεν πήραν ουσιαστικά μέτρα για να την «σφίξουν». Με την στάση τους την επικροτούσαν, είτε συμμετέχοντας οι ίδιοι, είτε κάνοντας τα «στραβά μάτια». Κατά την γνώμη μας, μέτρα δεν παίρνεις με πρόστιμα και παράλογες απαγορεύσεις. Δεν παίρνεις δημιουργώντας «νόμιμους και παράνομους» πολίτες σε μια κοινωνία. Παίρνεις όταν ενημερώνεις σωστά, με ειλικρίνεια και πάνω απο όλα, απο την πλευρά σου έχεις εξαντλήσει όλα τα περιθώρια της ευθύνης σου, χωρίς ταξικές διακρίσεις.
Συναδέλφισσες και συνάδελφοι
Οι τιμές του νικελίου έχουν φτάσει τις 20.000 ευρώ τον τόνο. Η ΛΑΡΚΟ μέσα από τις θέσεις των εργαζομένων θα μπορούσε να είναι κερδοφόρα. Η κυβέρνηση, μέσα από την πολιτική της, για να την απαξίωση τελείως και να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των «μνηστήρων» που προωθεί, την κατάντησε ερείπιο.
Κρατούν καθηλωμένη την παραγωγή και παράλληλα την αφήνουν να γκρεμίζεται καθημερινά, από μόνη της και όποιον πάρει ο χάρος (χωρίς «»). Αυτή τη στιγμή η ΛΑΡΚΟ για να πράξει με ασφάλεια σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει χρειάζεται χρήματα για επισκευές, εξόρυξη μεταλλείων, ανταλλακτικών κλπ. Η κυβέρνηση, αξιοποιώντας όλα τα μέσα, ακόμη και την Πανδημία, την οδηγεί στην παύση λειτουργίας.
Αυτό ήταν και το συμπέρασμα που βγήκε από την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ Υπουργού Οικονομικών – ειδικής διαχείρισης και εκπροσώπων των εργαζομένων. Η Ειδική διαχείριση, με πρόσχημα ότι «το κόστος παραγωγής είναι μεγάλο, 19.700 ευρώ/ton» όπως είπε, «ζήτα χρήματα για να συνεχίσει τη λειτουργία μέχρι να την αναλάβει ο ανάδοχος». Οι εργαζόμενοι, με απορία στα ποσά «κόστους» που παρουσιάστηκαν, αναρωτηθήκαμε, ρωτήσαμε αλλά δεν πήραμε απαντήσεις. Σύμφωνα με τα λεγόμενα τους, από τότε που ανέλαβε η ειδική διαχείριση, το «κόστος παραγωγής», παρά τις μεγάλες περικοπές που υπεστήκαμε σε μισθούς και δικαίωμα, εκτινάχθηκε (;). Παράλληλα αποκαλύψαμε πως μέσα από την κατεύθυνση που έδωσε η κυβέρνηση για συρρίκνωση της παραγωγής, η ΛΑΡΚΟ μέσα σε ένα χρόνο μετατράπηκε σε κουφάρι. Ο Υπουργός Οικονομικών, για να αθωώσει τη πολιτική της Κυβέρνησης και να «θολώσει τα νερά», για να αποφύγει χρηματοδότηση που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η ΛΑΡΚΟ έτσι ώστε να επαναλειτουργήσει σύμφωνα με τις δυνατότητες που έχει, «παίζοντας τον κάλο χωροφύλακα» στους εργαζόμενους, ζήτησε «εξηγήσεις από την διαχείριση, γιατί ανέβηκε το κόστος παραγωγής». Δηλαδή, σαν να αναρωτιόμαστε «τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια».
Σε κάθε περίπτωση. Κυβέρνηση, Ειδική Διαχείριση, Δημοτική Αρχή και Περιφέρεια είναι υποχρεωμένοι να πάρουν όλα τα μέτρα έτσι ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ με υγειονομική ασφάλεια για τους εργαζόμενους. Αν αυτό, εδώ που μας φτάσανε σήμερα με την πολιτική τους, δεν είναι εφικτό, να «κόψουν το σβέρκο τους» και να μας διαβεβαιώσουν γραπτώς και επισήμως ότι μετά το πέρασμα της Υγειονομικής κατάστασης στον τόπο μας η ΛΑΡΚΟ θα επαναλειτουργήσει, θα υλοποιηθεί σχέδιο επισκευών και πλήρης επαναλειτουργίας. Μέχρι τότε να «κόψουν το σβέρκο τους» και να καλύψουν και το τελευταίο ευρώ που χάνουμε μέσα από την πολιτική τους.
Είναι υπεύθυνοι και υπόλογοι. Να αναλάβουν τις ευθύνες τώρα.
Εμείς με ενότητα θα συνεχίσουμε να δίνουμε τη μάχη κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Θα γράφουμε, θα ενημερώνουμε, θα απαντάμε, θα διαμαρτυρόμαστε.
Δεν θα κάτσουμε με «σταυρωμένα χέρια». Οι μάσκες δεν είναι φίμωτρο.