Ελληνική βότκα στην …Ρωσία? Ναι γίνεται! Μια ελληνική επιχείρηση ποτοποιίας -Οινοποιίας, που έχει έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό, παράγει και βότκα, την οποία σύστησε επιτυχώς και στην Ρωσική αγορά!
Πρόκειται για την <<Ποτοποιία – Οινοποιία Θράκης>> η οποία είχε κατα το 2020 αύξηση εξαγωγών κατά 10,4% με το σύνολο των εξαγωγών της να ανέρχεται στο 90% του κύκλου εργασιών της εταιρείας, όπως αναφέρει στο FOODReporter ο διευθύνων σύμβουλός της Βάιος Κουδουμάκης. Οι δύο κυριότερες εξαγωγικές αγορές είναι αυτές της Γερμανίας, στην οποία διαθέτει ούζο και αλκοολούχο ποτό τύπου brandy και ακολουθεί το Ιράκ όπου εξάγει ούζο. Η εταιρεία ακολουθεί εξαγωγική πορεία από το 1984, με τη στροφή στις διεθνείς πωλήσεις να αποτελεί στρατηγικό προσανατολισμό της δραστηριότητά της.
Το ενδιαφέρον είναι ότι εντός του 2020 η επιχείρηση άνοιξε και την αγορά της Ρωσίας, στην οποία διαθέτει τζιν και βότκα. «Αυτό που μας διαφοροποιεί σε μία αγορά όπως η Ρωσία, η οποία αποτελεί κατεξοχήν χώρα της βότκας, είναι η ποιότητα. Η διαδικασία παραγωγής υλοποιείται με καθαρισμό της αιθυλικής αλκοόλης για να μην αφήνει καμία οσμή στο τελικό προϊόν, με τη χρήση ενεργού άνθρακα. Πλεονέκτημα για εμάς αποτελεί αυτή καθεαυτή και η ποιότητα της αιθυλικής αλκοόλης», εξηγεί ο κ. Κουδουμάκης στον δημοσιογράφο Γιώργο Λαµπίρης .
Στη διάρκεια του 2020 η εταιρεία σε καθαρές πωλήσεις – απαλλαγμένες από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης – κατέγραψε αύξηση κατά περίπου 1%. Η αύξηση των πωλήσεων αποδίδεται από τον κ. Κουδουμάκη στην ανοδική πορεία των εξαγωγών, δεδομένου ότι η εσωτερική αγορά κινήθηκε πτωτικά λόγω της πανδημίας. Ο διευθύνων σύμβουλος της Ποτοποιίας επισημαίνει ότι η εταιρεία δεν ενδιαφέρεται να αναπτύξει περαιτέρω την παρουσία της στην ελληνική αγορά. «Επί παραδείγματι στην τουριστική αγορά οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές και το προϊόν ιδιαίτερα υποβαθμισμένο. Σε ό,τι αφορά τα σούπερ μάρκετ βρίσκόμαστε στο σύνολο των ελληνικών αλυσίδων είτε με επώνυμα προϊόντα, είτε με προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας».
Η επιχείρηση ολοκληρώνει φέτος επενδυτικό πρόγραμμα ύψους περίπου 700 χιλ. ευρώ, που αφορά στην αναβάθμιση των κτιριακών εγκαταστάσεων και στην προσθήκη μηχανολογικού εξοπλισμού με στόχο να ενισχύσει περαιτέρω την παραγωγική της δυναμική. Ταυτόχρονα έχει ξεκινήσει να παράγει πειραματικά ένα ποτό τύπου brandy με μέλι με την ετικέτα Ορφέας. «Το συγκεκριμένο ποτό που παλαιώνεται σε δρύινα βαρέλια έχει κυκλοφορήσει σε λίγες φιάλες και θέλουμε να δούμε την απήχηση που θα έχει στην αγορά», προσθέτει ο Βάιος Κουδουμάκης. Για το 2021 επισημαίνει ότι οι εξαγωγές συνεχίζουν να κινούνται στα ίδια επίπεδα με το 2020, καθώς η εταιρεία ανανέωσε τα συμβόλαια με τους πελάτες της.