Της Αφροδίτης Παπαθανάση
1. Μόλις 25 εκατ., έως στιγμής, διαθέτει η Περιφέρεια Στερεάς για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω covid 19. Τα χρήματα αυτά αντικειμενικά είναι λίγα και υπολείπονται από άλλες περιφερειακές ενότητες, πχ. Ανατολική Μακεδονία Θράκη, με 45 εκατ. ευρώ για ανάλογο πρόγραμμα.
2. Έχει δίκαιο και η αντιπολίτευση του Περιφερειακού Συμβουλίου και ο κ. Περιφερειάρχης, όταν γράφουν και ζητούν ενίσχυση του προγράμματος, από κάθε πηγή, λόγω των συνεχών lockdown και την παράταση και ένταση της κρίσης.
3. Πριν λίγες μέρες, μετά και τον κοινοβουλευτικό έλεγχο με ερώτηση του κ. Μουλκιώτη, Βουλευτή ΚΙΝΑΛ Βοιωτίας, για το θέμα της ενίσχυσης του προϋπολογισμού του προγράμματος που για χρηματοδότηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από covid 19 και ο κ. Περιφερειάρχης κ. Σπανός, με επιστολή του, από 23/02/2021, προς το Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αναζητεί ενίσχυση για «Νέο Πρόγραμμα Ενίσχυσης Κεφαλαίου Επιχειρήσεων που επλήγησαν από covid 19».
4. Ακόμη, 17/03/2021, δεν έχουν ανακοινωθεί αποτελέσματα για το πρόγραμμα που έχουν υποβληθεί αιτήσεις. Ελπίζουμε αυτό να γίνει άμεσα.
5. Θα ήταν περισσότερο λειτουργικό και αποτελεσματικό το κάθε αίτημα και η κάθε κίνηση ενίσχυσης των μικρών επιχειρήσεων, εν μέσω κρίσης και lockdown, να γίνεται σε συνεχείς κύκλους χωρίς να μεσολαβούν μήνες. Γιατί αν για παράδειγμα, ακόμη και τώρα να βγει νέο πρόγραμμα, θα χρειαστεί χρόνος – προκήρυξη – κατάθεση αιτήσεων – αξιολογήσεις – εγκρίσεις – δικαιολογητικά – εκταμιεύσεις, δηλαδή μήνες που δεν έχουμε. Γιατί υπάρχουν καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης.
6. Εναλλακτικά η Περιφέρεια, αν υποθέσουμε πως έβρισκε τους αναγκαίους πόρους, θα μπορούσε να ενισχύσει σταθμικά και οικονομικά τον πρώτο κύκλο που τώρα βρίσκεται στην αξιολόγηση των προτάσεων , αρά υποτίθεται περισσότερες μονάδες σε ενίσχυση από τις περίπου 1100 που έχουν ως μέγεθος ανακοινωθεί, δηλ να μοιράσει χρηματοδότηση , μεταξύ 1ου και 2ου κύκλου. Ας το σκεφτούν τα στελέχη της Περιφέρειας.
7. Η επιστολή, 23/02/2021, του Περιφερειάρχη κ. Σπανού προς το Υπ. Ανάπτυξης, για επιπλέον ενίσχυση, έρχεται με μήνες καθυστέρηση, αυτό όμως δεν αναιρεί την μεγάλη και πραγματική ανάγκη ενίσχυσης προγράμματος της Περιφέρειας για να βοηθήσει επιχειρήσεις.
8. Είναι κρίμα αν η απάντηση του Υφυπουργού κ. Τσακίρη, προς τον Περιφερειάρχη, όπως διαβάσαμε σε ρεπορτάζ της καθημερινής εφημερίδας, «Ώρα της Φωκίδας» , φύλο της 6ης κ 7ης Μαρτίου, εμμείνει σε “τυπικές τεχνικές οδηγίες” και σε παράθεση αριθμών για το ΤΕΠΙΧ, διαβάζουμε την απάντηση του κ. Υφυπουργού : …«Η παροχή ρευστότητας προς την αγορά είναι γίνεται συντεταγμένα και με λεπτομερές σχέδιο από το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών. Μόνο από την επιστρεπτέα προκαταβολή, το ΤΕΠΙΧ και το εγγυοδοτικό, 27,800 επιχειρήσεις έχουν ενισχυθεί έως σήμερα με ποσό 384 εκ ευρώ στην περιφέρεια Στερεάς Σε ότι αφορά το αίτημα της περιφέρειας όπως και άλλων περιφερειών, οι πόροι των ΠΕΠ είναι ήδη σε μεγάλη υπερδέσμευση όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις. Εάν προκύψουν πόροι στην πορεία θα το μελετήσουμε. Προτεραιότητα είναι η απορρόφηση των ΠΕΠ σε επίπεδο δαπανών από τα ήδη ενταγμένα έργα που έχουν νομικές δεσμεύσεις»…
9. Σε σχέση με τα στοιχεία για ΤΕΠΙΧ – Τράπεζες και ενίσχυση ρευστότητας μικρομεσαίων, αυτό επίσημα αμφισβητείται ως επιχείρημα από τον Υποδιοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
10. Αυτό, το πρόβλημα ρευστότητας, σήμερα είναι κομβικό για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως και “λάθη” στον αλγόριθμο για επιστρεπτέα, με αποτέλεσμα πολύ μικρές οικογενειακές μονάδες να είναι σε μεγάλο πρόβλημα.
1. 10.1.Εποχικές επιχειρήσεις, πχ μικρά καφενεία σε χωρία, μικροί ξενώνες, εύκολα λόγω προϋποθέσεων αποκλείονται από χρηματοδότηση. Πιθανά το Υπ. Οικονομικών να μην έτρεξε μοντέλα προσομοίωσης στις χρηματοδοτήσεις για να δει και ποιοτικά, γεωγραφικά χαρακτηριστικά, πχ ορεινότητα,
2. 10.2.Λάθος είναι ότι δεν έγινε διασταύρωση καταθέσεων ΑΑΔΕ και Τραπεζών (υπάρχει η πληροφορία στα έντυπα Ε1) για να δει ύψος καταθέσεων με δραστηριότητές επιχειρήσεων (κέρδη, επενδύσεις σε πάγια ή παράδοξά με συνεχείς ζημίες και υψηλές καταθέσεις) και να συμπεριλάβει την παράμετρο αυτή στον αλγόριθμό για επιστρεπτέα.
3. 10.3.Σε κάθε Περιφέρεια η ΕΛΣΤΑΤ, όπως και η ΑΑΔΕ, έχουν μεθοδολογία να μετρήσουν, γεωγραφικά, κλαδικά, την μείωση του τζίρου. Έχουν επιστημονική μεθοδολογία να εκτιμήσουν καταστροφή ή απαξίωση εμπορευμάτων κλπ.
11. ΔΕΝ είναι τυπική «εσωκομματική αντιπαράθεση» ή θέμα ποιος φορέας θα έχει την πρώτη κίνηση και τα «ευχαριστώ» για το ΑΝ και ΠΩΣ και ΠΟΤΕ θα ενισχυθούν επιχειρήσεις και θα σωθούν οικογένειες.
1. 11.1.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προτρέπει και προειδοποιεί από τον Μάρτιο του 2020, για μέτρα σωτηρίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, δεν μπορεί ένα χρόνο μετά Περιφέρεια Στερεάς και Υπ. Ανάπτυξης να ανταλλάσσουν οδηγίες μέσω επιστολών…
2. 11.2.Είναι τουλάχιστον απογοητευτική αυτή κατάσταση, το παιχνίδι μετάθεσης ευθυνών, “φταίει η Περιφέρεια, φταίει το Υπουργείο” όταν η κατάσταση είναι στο κόκκινο, ΕΚΤΟΣ αν δημόσια βγει και πει Κυβέρνηση και ΕΛΣΤΑΤ ότι η Στερεά ΔΕΝ έχει πρόβλημα.
3. 11.3.Το Υπουργείο Ανάπτυξης έχει εικόνα, όπως και το Οικονομικών για υπόλοιπα σε προγράμματα του ΕΣΠΑ που λήγει ή σε προκαταβολές από το νέο Πρόγραμμα ή από προκαταβολές από Ταμείο Ανάπτυξης, συχνά πυκνά παρακολουθούμε ανακοινώσεις για «υπέρ δεσμεύσεις» σε προγράμματα, πότε για να ενισχυθούν δράσεις, πότε για να γίνουν οι εκκαθαρίσεις μη ενεργών έργων.
12. Σε κάθε περίπτωση, Κυβέρνηση και Περιφέρεια, ΟΦΕΙΛΟΥΝ, ΟΦΕΙΛΟΥΝ να βρουν άμεσα λύσεις χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ΣΤΕΡΕΑ.
1. 12.1.Τεχνικά θα βρουν τις λύσεις αν και όταν με επιμέλεια ασχοληθούν,
2. 12.2.Πολιτικά, αν θεωρούν ότι η ενίσχυση των μικρομεσαίων στην Στερεά, είναι πραγματικά αναγκαία, διαφορετικά να βγουν να πουν ότι δεν είναι,
3. 12.3.Πολιτικά αν ιεραρχήσουν ορθά ανάγκες και υποχρεώσεις την τρέχουσα περίοδο με τα τόσο ειδικά χαρακτηριστικά. Είναι για αυτούς προτεραιότητα η Υγεία, η Πρόνοια, η Ενίσχυση Μικρομεσαίων να μην έχουμε λουκέτα και επιπλέον ανεργία, κόσμου με χρέη, χωρίς ασφάλιση ή είναι ειδικές εκλογικές εξυπηρετήσεις για δρόμους προς Μοναστήρια κλπ; Και οι δύο, κ.κ. Υφυπουργός και Περιφερειάρχης ξέρουν για το τι λέμε, ας μας πουν επιτέλους, πέρα από επικοινωνιακά τεχνάσματα και μεταφορά της μεταξύ των ευθύνης, πως αντιμετωπίζουν τις ανάγκες του σήμερα.
13. Αρκετά με τις μικροπολιτικές. Αρκετά με το φόβο μας για το ποιοι θα επιβιώσουν. Αρκετά με τις καθυστερήσεις και την μετάθεση ευθυνών.