Τ ης Δέσπονας Σπανούδη
Τους τελευταίους μήνες φαίνεται ότι υπάρχει γενική αναταραχή που έχει οδηγήσει τους αιρετούς της Στερεάς να έχουν αναθεωρήσει τη στάση τους, που μέχρι σήμερα στην συντριπτική τους πλειοψηφία, ήταν αναφανδόν υπέρ των ΒΑΠΕ.
– Στο παρελθόν, υπήρξαν πολύ περιορισμένες αρνητικές γνωμοδοτήσεις (και τίποτε παραπέρα) όταν υπήρξε ισχυρή τοπική αντίδραση. Σε γενικές γραμμές όμως, τόσο τα Δημοτικά Συμβούλια όσο και η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Στερεάς, έδωσαν τη σύμφωνη γνώμη τους για το μεγαλύτερο μέρος αυτών που έχουν εγκατασταθεί και αυτών που είναι στο στάδιο της εγκατάστασης. Πόσα είναι αυτά; Πάνω από το 40% των εγκατεστημένων ΒΑΠΕ (αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά Υδροηλεκτρικά) είναι στη Στερεά: σε ένα πολύ μικρό τμήμα της, την Νότια Καρυστία, είναι εγκατεστημένο το 20% (1 στα 5 της χώρας) και το 12% στη Βοιωτία (1 στα 8 της χώρας).
Γιατί; όχι προφανώς γιατί έχει πιο πολύ ήλιο και αέρα ή γιατί υπήρξε κάποιος σχεδιασμός που επέλεξε να καταστραφούν δύο περιοχές για να γλιτώσουν οι υπόλοιπες αλλά γιατί έτσι βόλεψε τις εταιρείες που τα εγκαθιστούν.
Στην Βοιωτία έχουν εγκατασταθεί μέχρι στιγμής ΒΑΠΕ συνολικής ισχύος 800 MW, έχουν αδειοδοτηθεί πάνω από 3000 MW και έχουν γίνει αιτήσεις για άλλα τόσα. Δηλαδή για 8 φορές περισσότερα από αυτά που ήδη υπάρχουν. Σχεδόν όλες οι λοφοσειρές, οι ακτές και οι βουνοκορφές καταλαμβάνονται πλήρως. Εκτός από τα αιολικά πλέον εμφανίζονται αιτήσεις και για τεράστια φωτοβολταϊκά σε δημόσιες δασικές εκτάσεις.
– Μπροστά σε αυτή την ξέφρενη επέλαση, ο κόσμος αρχίζει να τρομάζει και να διαμαρτύρεται. Μελισσοκόμοι, κτηνοτρόφοι, αγρότες βλέπουν τις δουλειές τους να καταστρέφονται. Οι άνθρωποι βλέπουν τα βουνά και τα δάση που απαγορευόταν να κόψεις και ένα πουρνάρι, να καταλαμβάνονται δωρεάν για αρπαχτές εταιρειών και να μετατρέπονται σε εργοτάξια. Οι εκπρόσωποι του Δικτύου Βοιωτών που ήταν μέλη συλλόγων και ομάδων, παρουσίασαν στοιχεία, δήλωσαν την αγωνία τους, ζήτησαν δεσμεύσεις και πρωτοβουλίες.
– Παρά το τεράστιο πρόβλημα και παρά τη δυσφορία του κόσμου, η συζήτηση δεν στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων. Η αντιπεριφερειάρχης (πάλι) δεν εμφανίστηκε γιατί είχε άλλες υποχρεώσεις αλλά έστειλε την σκέψη της και την διαβεβαίωση ότι μαζί με τον περιφερειάρχη θα αγωνιστούν για το καλό του τόπου. Ο Δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι κουράζεται πολύ για το θέμα, τόνισε και ξανατόνισε ότι ο Δήμος θα ξοδέψει το υπέρογκο ποσό των 7000 (ολογράφως επτά χιλιάδων) για την δικαστική προσφυγή στη Μεγάλη Λούτσα και ότι δεν μπορεί να αναλάβει οικονομικά άλλες προσφυγές από τα λεφτά των δημοτών για τα οποία προφανώς έχει άλλες προτεραιότητες, παρέπεμψε στην συνεδρίαση της περιφερειακής ένωσης Δήμων Στερεάς και μάλωσε όσους του είπαν ότι τα προηγούμενα χρόνια υπερθεμάτιζε για τις ΒΑΠΕ. Περίπου το αυτό έκαναν και οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, μαζί με επικεφαλείς άλλων παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους αντιπολίτευσης, αφού διατράνωσαν την πίστη τους στην πράσινη ανάπτυξη και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, είπαν ότι παρόλαυτά ζητούν να μη γίνει τίποτε άλλο στην περιοχή μας γιατί γεμίσαμε αλλά όχι και τόσο σίγουρα. Με την εξαίρεση των συμβούλων της Λαϊκής Συσπείρωσης, που διατύπωσαν την αντίθεσή τους στο μοντέλο ανάπτυξης, στην ιδιωτικοποίηση της ενέργειας και την βλάβη στο περιβάλλον και διαβεβαίωσαν ότι (θα;) συμμετέχουν στα κινήματα των πολιτών.
– Εν κατακλείδι, δεν λήφθηκε κάποια απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που να αναλαμβάνει οποιαδήποτε εκτίμηση για το θέμα, οποιαδήποτε ανάλυση των επιπτώσεων, οποιοδήποτε αίτημα προς την Πολιτεία, οποιοδήποτε σχέδιο αντίδρασης ή ανάληψης πρωτοβουλίας. Μια ειδική συνεδρίαση χωρίς εισήγηση από την πλευρά της δημοτικής αρχής και χωρίς ούτε καν ένα ψήφισμα, έτσι για τα μάτια.
– Συμπέρασμα. Δεκαπέντε χρόνια αφότου καταλάβαμε ότι η Βοιωτία προορίζεται για ενεργειακό κέντρο και ότι αυτό θα είχε τεράστιες επιπτώσεις, Δήμαρχοι, Βουλευτές, Περιφέρεια ακόμη ψάχνονται αν συμφωνούν ή διαφωνούν. Είμαστε ακόμη στην αρχή, αλλά δεν απογοητευόμαστε. Για να γυρίσει ο ήλιος θέλει δουλειά πολύ. Αρκεί να έχει μείνει και τίποτε όρθιο.