Άμεση εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων με χαμηλό επιδημιολογικό αποτύπωμα στην εξέλιξη της πανδημίας ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τη πορεία της πανδημίας του κορονοϊού.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκε:
Η απαγόρευση της κυκλοφορίας να ισχύει, από αύριο, ενιαία σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί και καθ’ όλη την διάρκεια της εβδομάδας. Παράλληλα από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου θα επαναλειτουργήσουν τα κομμωτήρια και τα κέντρα περιποίησης άκρων τηρουμένων όλων των ήδη υφιστάμενων αυστηρών πρωτοκόλλων.
Επίσης, ανακοινώθηκε η επαναλειτουργία των υπαίθριων αρχαιολογικών χώρων έως 3 άτομα, εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος, καθώς επίσης και η λειτουργία των δημοσίων πάρκων έως 3 άτομα ,εκτός αν αφορά σε οικογένειες, με υποχρεωτική χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων και πάλι με χρήση sms 6 και χωρίς τη χρήση οχήματος.
Επομένως, όπως υπογράμμισε, ο κ. Χαρδαλιάς, επιτρέπονται οι επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους και σε πάρκα χωρίς χρήση αυτοκινήτου ή μηχανής αλλά μόνο ή με τα πόδια ή με ποδήλατο, ό,τι ισχύει δηλαδή έως σήμερα για το sms 6. Ακόμη, αποφασίστηκε η τέλεση λειτουργίας στον καθεδρικό ναό εκάστου δήμου με αναλογία ενός πιστού ανά 25 τμ και με όριο τους 20 πιστούς και με υποχρεωτική χρήση της μάσκας καθώς και υποχρεωτικό testing με ευθύνη της οικείας ιεράς μητροπόλεως σε ιερείς και ψάλτες για τις ακόλουθες τρεις θρησκευτικές τελετές: την Κυριακή της Ορθοδοξίας 21 Μαρτίου, τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου 25 Μαρτίου, και τους δεύτερους χαιρετισμούς της Θεοτόκου 26 Μαρτίου. Η έναρξη ισχύος για την τέλεση των λειτουργιών είναι από 21 Μαρτίου.
Ακόμη αποφασίστηκε να επιτραπεί η ερασιτεχνική αλιεία είτε από πλωτό μέσο μήκους έως 8 μέτρων είτε από την παραλία για τους διαμένοντες σε παραθαλάσσιους και μόνο δήμους και με τη χρήση του κωδικού 6 προσεγγίζοντας δηλαδή πεζή ή με ποδήλατα και με τα απαραίτητα βέβαια συνοδευτικά έγγραφα στην περίπτωση ιδιοκτητών σκαφών, το Ε9 που αποδεικνύει την ιδιοκτησία του σκάφους.
Όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς, στόχος των αποφάσεων είναι ένας και αφορά στην διευκόλυνση της τήρησης των υφιστάμενων μέτρων. «Κατανοούμε και αντιλαμβανόμαστε την κούραση που η υφιστάμενη κατάσταση έχει προκαλέσει γι αυτό καθώς ο καιρός σταδιακά βελτιώνεται σκοπός είναι να εκμεταλλευτούμε τους εξωτερικούς χώρους οι οποίοι όπως όλοι γνωρίζουμε ευνοούν λιγότερο τη μετάδοση του ιού απ’ ότι οι κλειστοί. Ιδιαίτερα δε όταν στους ανοιχτούς χώρους κρατάμε αποστάσεις και φοράμε μάσκα», υπογράμμισε.
Όσον αφορά την επιδημιολογική εικόνα της χώρας ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) παραμένουν οι εξής περιοχές:
– η Περιφέρεια Αττικής
– οι Π.Ε Αιτωλοακαρνανίας και Αχαΐας της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας
– οι Π.Ε Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας και Ευρυτανίας της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος εξαιρουμένου του δήμου Σκύρου
– οι Π.Ε Αργολίδας, Αρκαδίας και Κορινθίας της περιφέρειας Πελοποννήσου
– οι Π.Ε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας
– η Π.Ε Θεσπρωτίας της περιφέρειας Ηπείρου
– η Π.Ε Ηρακλείου της περιφέρειας Κρήτης
– η Π.Ε Λέσβου της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου
– ο δήμος Καλυμνίων της Π.Ε Καλύμνου
– ο δήμος Χίου της Π.Ε Χίου
– ο δήμος Ανωγείων της Π.Ε Ρεθύμνου
– ο δήμος Χανίων της Π.Ε Χανίων
– οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου της Π.Ε Ιωαννίνων
– ο δήμος Κατερίνης της Π.Ε Πιερίας
– ο δήμος Σκιάθου της Π.Ε Σποράδων
Τέλος, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο), με ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, «βγαίνουν» οι εξής περιοχές:
– η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας όπου παρατηρείται μείωση του επιδημιολογικού φορτίου κατά 49%
– η Περιφερειακή Ενότητα Σάμου όπου το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 58,3%
– Επιπλέον, από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βγαίνει και η Περιφερειακή Ενότητα ‘Αρτας όπου το ιικό φορτίο έχει υποχωρήσει 24,4%
– Επίσης, η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας «βγαίνει» από το βαθύ κόκκινο καθώς το επιδημιολογικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 44,2%
– Τέλος, από το βαθύ κόκκινο βγαίνει και ο Δήμος Ρόδου όπου το ιικό φορτίο έχει μειωθεί κατά 58,5%
Οι περιοχές αυτές εντάσσονται από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 6 το πρωί στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου(κόκκινο) καθώς παρατηρείται αισθητή μείωση του επιδημιολογικού φορτίου.
Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε ότι το νέο πλαίσιο δεν αποτελεί άνοιγμα αλλά είναι ένας τρόπος να διευκολυνθεί η τήρηση των υφιστάμενων μέτρων με δεδομένη την κούραση που έχει προκαλέσει η πολύμηνη εφαρμογή τους. «Δεν είναι το τέλος της προσπάθειάς μας γιατί μπορεί οι πιθανότητες μετάδοσης του ιού να είναι μικρότερες όταν βρισκόμαστε σε εξωτερικό χώρο όμως αυτές δεν μηδενίζονται, για αυτό και είναι απαραίτητο να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί, να κρατάμε αποστάσεις και να φοράμε μάσκα για να παραμείνουμε ασφαλείς μέχρι να αφήσουμε οριστικά πίσω μας αυτή την πανδημία. Μέχρι ο εμβολιασμός να μας επιτρέψει σταδιακά να επιστρέψουμε στην προ κορονοϊού καθημερινότητα με απόλυτη ασφάλεια για εμάς και τους οικείους μας», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.
Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεικτικός αριθμός κρουσμάτων για το φετινό Πάσχα σχετικά με τις μετακινήσεις από νομό σε νομό ο κ. Χαρδαλιάς είπε: «Δεν υφίσταται θέμα αυτή τη στιγμή ενός αριθμού κρουσμάτων. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένα δεδομένα, έχουμε τις μεταλλάξεις που επιβαρύνουν αυτή τη στιγμή τη διασπορά του ιού κι αντιλαμβάνεστε ότι βήμα- βήμα, πιστοί στη στρατηγική μας που θέλει κάθε μέρα αλλά και κάθε εβδομάδα να μπορούμε να σταθμίζουμε τα δεδομένα και ταυτόχρονα σε συνεννόηση με τους επιδημιολόγους μας να προχωράμε στα επόμενά μας βήματα κι έτσι ακριβώς θα αντιμετωπίσουμε και αυτή την κατάσταση».
Ερωτηθείς πότε θα γίνει το επόμενο βήμα για την τέλεση γάμων και βαπτίσεων με περισσότερα άτομα ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι βήμα- βήμα σταθμίζουν τα δεδομένα και προχωρούν στην επόμενή τους κίνηση. «Είναι πολύ πρόχειρο να αρχίσουμε να βάζουμε χρονοδιαγράμματα πότε θα ανοίξει ένα μυστήριο πότε θα ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες. Μένουμε πιστοί στη βασική μας στρατηγική που αφορά στην επί εβδομαδιαίας βάση αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων και τη λήψη των σχετικών αποφάσεων», σημείωσε.