Η ανοιχτή επιστολή του Φοιτητικού Συλλόγου αναφέρει τα εξής
Πληροφορηθήκαμε από φορείς του υπουργείο παιδείας, και τη ΕΘΑΑΕ ότι ζήτησαν να αξιολογηθούν και να επανεξετάσουν μελέτες των τριών νέων τμημάτων του ΓΠΑ. εάν πραγματικά πληρούν κριτήρια βιωσιμότητας και σκοπιμότητας, έτσι ώστε να λειτουργήσουν στο νέο ακαδημαϊκό έτος. Όμως για το τμήμα Πολιτισμού και Αγροτικού Τουρισμού δεν ζητήθηκε να γίνουν όπως τα παραπάνω αν και ήταν και αυτό μέσα στο νόμο 4589/2019. Σε επικοινωνία μας με τις Πρυτανικές Αρχές του ΓΠΑ, μας ενημέρωσαν πως επιθυμούν την δημιουργία δεύτερου τμήματος στην Άμφισσα και μάλιστα την μετεξέλιξη του πρώην ΤΕΙ ΔΟΕΠΤΜ σε πανεπιστημιακό, το οποίο έχει την σχετική συνάφεια γνωστικού αντικειμένου.
Ως Φοιτητικός Σύλλογος ζητάμε επίσημα από την Πρυτανικές Αρχές του ΓΠΑ να επανεξετάσουν με την σειρά τους την δημιουργία του παραπάνω τμήματος, να πραγματοποιήσουν όλες τις διαδικασίες (μελέτη βιωσιμότητας) και να συμπεριλάβουν στα τρία τμήματα που θέλουν να δημιουργήσουν και αυτό της Άμφισσας.
Ζητούμε την μετεξέλιξη του πρώην ΤΕΙ τμήμα ΔΟΕΠΤΜ σε Πανεπιστημιακό Τμήμα με την ονομασία ” Διοίκηση Πολιτιστικών, Τουριστικών και Αγροτουριστικών Μονάδων ” ή με την ονομασία ” Διοίκηση Μονάδων Τουρισμού
Ζητάμε και υπενθυμίζουμε για πολλοστή φορά στον Βουλευτή Φωκίδας κ. Μπούγα ότι πρέπει ενεργοποιηθεί εδώ και τώρα, μαζί με τους υπόλοιπους φορείς, τον περιφερειάρχη κ. Σπανό, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Δελμούζο και τους δημάρχους Δήμων Δελφών και Δωρίδας κ, Ταγκαλή και κ. Καπαεντζώνη αντίστοιχα, να συνδράμουν από κοινού και να ζητήσουν από την υπουργό Παιδείας κα. Κεραμέως την δημιουργία του τμήματος, αφού υπάρχει ήδη στον νόμο Γαβρόγλου.
Επιπλέον. η τοπική κοινωνία, οι διάφοροι φορείς και σύλλογοι της Άμφισσας και ολόκληρου του Νομού τάσσονται υπέρ της δημιουργίας του δεύτερου τμήματος και θα συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια καθώς όλοι γνωρίζουμε ότι το τμήμα είναι ταυτίσιμο με την τουριστική ταυτότητα της Φωκίδας.
Οι προτάσεις των Φοιτητών έχουν ως εξής
Ως Φοιτητικός Σύλλογος έπειτα από την Γενική Συνέλευση των φοιτητών του Δ.Ο.Ε.Π.Τ.Μ. που πραγματοποιήθηκε στις 30/10/2019 και σε συνέχεια της συνάντησης που έλαβε χώρα την Παρασκευή 06/12/2019 στο μικρό Αμφιθέατρο του ΤΕΙ, στα πλαίσια εξεύρεσης λύσης όσον αφορά την ουσιαστική αναβάθμιση του απονεμομένου από την Σχολή μας πτυχίου, αποφασίστηκε η διεκδίκηση των παρακάτω εναλλακτικών προτάσεων, που σας εγχειρούμε και οι οποίες θα αποσταλούν παράλληλα στο Υπουργείο Παιδείας, στην Πρυτανεία και στην Σύγκλητο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και σε όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς.
Η ευόδωση ενός εξ αυτών θα έχει ως αποτέλεσμα να μετεξελιχθεί το δικό μας Τμήμα (Δ.Ο.Ε.Π.Τ.Μ.) σε συναφές Πανεπιστημιακό ή να συνεχίσουμε τις σπουδές μας σε ένα άλλο Πανεπιστημιακό Τμήμα – όπως και η πλειονότητα των αντίστοιχων συγχωνευθέντων ΤΕΙ – έτσι ώστε αυτό να οδηγήσει τελικά στην απόκτηση Πανεπιστημιακού Πτυχίου.
Οι προτάσεις μας αναλυτικά :
1) Ως πρώτη λύση προκρίνεται :
η αναβάθμιση του πτυχίου μας η οποία θα εξασφαλισθεί με τη μετεξέλιξη του υπάρχοντος Τμήματος Διοίκησης, Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (Δ.Ο.Ε.Π.Τ.Μ.) του πρώην Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας που φοιτούμε, σε Πανεπιστημιακό Τμήμα.
Προτείνεται η ίδρυση Τμήματος με ονομασία :
«Διοίκηση Πολιτιστικών, Τουριστικών και Αγροτουριστικών Μονάδων», με τρεις κατευθύνσεις:
1. Διοίκηση Μονάδων Φιλοξενίας,
2. Διοίκηση Αγροτουριστικών Μονάδων και
3. Διοίκηση Πολιτιστικών Μονάδων,
σε αντικατάσταση του “Τμήματος Αγροτικού Πολιτισμού και Τουρισμού”, που έχει ήδη αποφασιστεί να λειτουργήσει, σύμφωνα με το Νόμο 4589/29.01.2019.
Θεωρούμε ότι η ίδρυση του Τμήματος που προτείνεται είναι η φυσική μετεξέλιξη του Τμήματος Δ.Ο.Ε.Π.Τ.Μ. που θεωρητικά και πρακτικά μπορεί εύκολα και σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα να δημιουργηθεί το πρόγραμμα σπουδών του και να λειτουργήσει στην ακαδημαϊκή χρονιά 2020-2021.
2) Δεύτερη πρότασή μας είναι μετεγγραφή όλων των φοιτητών του Τμήματος Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων (Άμφισσας) του πρώην ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας, που έχει πλέον ενταχθεί στο ΓΠΑ, σε συναφή Τμήματα άλλων ΑΕΙ της χώρας δηλαδή Τμήματα που έχουν παρεμφερές γνωστικό αντικείμενο με αυτό που σπουδάζουμε τώρα. Αυτή οι δυνατότητα θα δοθεί όπως πληροφορηθήκαμε στους Φοιτητές του ΤΕΙ Ηγουμενίτσας, η οποία μάλιστα θα ισχύσει από την επόμενο ακαδημαϊκό έτος, ανεξαρτήτως εξαμήνου.
3) Τέλος, η τρίτη λύση που προτείνεται είναι η ακόλουθη :
Όταν ολοκληρώσουμε τον Α’ κύκλο σπουδών μας (πτυχιακή και πρακτική) στο ΤΕΙ να μπορούμε να πάρουμε Πανεπιστημιακό πτυχίο μέσω κάποιων άλλων Ιδρυμάτων που έχουν σχέση με το γνωστικό αντικείμενο του Δ.Ο.Ε.Π.Τ.Μ.
Ακολουθεί ένα σχεδιάγραμμα με τις κατευθύνσεις του Δ.Ο.Ε.Π.Τ.Μ. και τα αντίστοιχα τμήματα, όπως επίσης ενδεικτικά Σχολές και Τμήματα που μπορούν να μας δεχθούν σε όλη την χώρα.
1) Κατεύθυνση: Διοίκησης Πολιτιστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας
Τμήματα: Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών | Τμήματα: Τουρισμού Τουριστικών Σπουδών |
2) Κατεύθυνση: Επικοινωνίας Πολιτιστικών Μονάδων
Τμήματα: Οργάνωσης-Διοίκησης Μάρκετινγκ |
3) Κατεύθυνση: Μουσικολογίας
Τμήματα: Μουσικολογίας |
Ενδεικτικά αναφέρονται οι Σχολές και τα Τμήματα τα οποία έχουν συναφές αντικείμενο με το δικό μας :
- ïΔιεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδας
Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης
Τμήμα: Διοίκησης Οργανισμών, Μάρκετινγκ και Τουρισμού
- ïΌσον αφορά τα παραπάνω Εκπαιδευτικό Ίδρυμα έχουμε εξετάσει το πρόγραμμα σπουδών μαζί με τους καθηγητές του τμήματος μας και έχουμε διασταυρώσει ότι είναι σχεδόν ίδιο με απόκλιση κάποιων μαθημάτων. 7-8 (1 ακαδημαϊκό έτος)
- ïΠανεπιστήμιο Πατρών
Σχολή Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών
Τμήμα Μουσικολογίας
- ïΠανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής
Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών
Τμήμα : Διοίκησης Τουρισμού
- ïΕΚΠΑ
Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών
Τμήμα: Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών
- ïΕλληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο
Σχολή Επιστημών Διοίκησης και Οικονομίας
Τμήμα: Διοίκησης Επιχειρήσεων Τουρισμού
- ïΠανεπιστήμιο Πατρών
Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Τμήμα: Διοίκησης Τουρισμού
- ïΠανεπιστήμιο Πειραιώς
Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών
Τμήμα: Τουριστικών Σπουδών
- ïΠανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Σχολή Διοίκησης
Τμήμα: Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οργανισμών,
- ïΠανεπιστήμια Αιγαίου
Σχολή Επιστημών της Διοίκησης
Τμήμα: Οικονομικής και Διοίκησης Τουρισμού
- ïΠανεπιστήμιο Ιονίου
Σχολή Οικονομικών Επιστημών
Τμήμα: Τουρισμού
Ενδεχομένως να υπάρχουν και άλλα συναφή τμήματα που δεν αναφέρονται στα οποία θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τις σπουδές μας.
Θεωρούμε άδικη και πρόχειρη την πρόταση του Υπουργείου Παιδείας που δεν έδωσε τη δυνατότητα στο εν λόγω Τμήμα μας με το ν.4589/2019, να μετεξελιχτεί σε Πανεπιστημιακό και δυστυχώς συγκαταλέγεται στα ελάχιστα Τμήματα που δεν έχουν Πανεπιστημιακό αντίκρισμα το πτυχίο τους.
Όλα τα προαναφερόμενα θα έχουν μεγαλύτερη ισχύ, εφόσον συμφωνήσει η Πρυτανεία και η Σύγκλητος του ΓΠΑ, η οποία οφείλει να τοποθετηθεί δημόσια, πως σκοπεύει να κινηθεί στην Ακαδημαϊκή κοινότητα της Άμφισσας.