Μ ε κοινοβουλευτική παρέμβαση – ερώτηση προς τον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, ζητείται αναθεώρηση της κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στις Ενεργειακές Κοινότητες και καταθέτοντας τις προτάσεις της για τον εκδημοκρατισμό της ενέργειας και την ενεργειακή φτώχεια.
Στην ερώτηση, επισημαίνεται, ότι το Κίνημα Αλλαγής έχει κατ’ επανάληψη επισημάνει στο παρελθόν, την ανάγκη να στηριχθεί ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων με μεγαλύτερη συμμετοχή τους στην προσπάθεια ενεργειακής μετάβασης της χώρας μας. Σε κάθε ευκαιρία, είτε νομοθετικής διαδικασίας, είτε διοικητικής, που αφορούσε τις Ενεργειακές Κοινότητες, έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη Ενεργειακών Κοινοτήτων ευρείας βάσης και την ενεργειακή αυτονομία των αγροτών, τόσο στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και Μεγαλόπολης, όσο και στην υπόλοιπη χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στη νησιωτική για ενεργειακούς αλλά και ύψιστους εθνικούς λόγους, για την προώθηση της Δίκαιης Μετάβασης των περιοχών αυτών.
Τονίζεται επίσης ότι ο λαός που κατοικεί στα νησιά πρέπει να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση, γνωστής ούσης της σημασίας της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας.
Κατόπιν αυτών, ζητείται από αρμόδιο υπουργό η αναθεώρηση της μέχρι τώρα κυβερνητικής πολιτικής απέναντι στις Ενεργειακές Κοινότητες ώστε να πρωταγωνιστήσουν στην Ενεργειακή Δημοκρατία και να αντιμετωπίσουν την Ενεργειακή Φτώχεια στη χώρας. Επιπλέον, να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στήριξης και ιδιαίτερα για την ενίσχυση των ενεργειακών κοινοτήτων ευρείας βάσης και με συμμετοχή Ο.Τ.Α και Ν.Π.Δ.Δ καθώς για τα έργα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.
Τέλος, ερωτάται ο υπουργός αν συμμερίζεται τις ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων που υποστηρίζουν σε πρόσφατη σχετική ανακοίνωσή τους ότι «…αν δεν αλλάξει άμεσα το θεσμικό πλαίσιο, θα σταματήσει πλήρως η ανάπτυξη των Ενεργειακών Κοινοτήτων στην Ελλάδα από το 2022» και ζητούν την άρση των εμποδίων και την προώθηση της ανάπτυξής τους.