Στην ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής, η βουλευτής Βοιωτίας Γιώτα Πούλου, για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, αναφέρθηκα στα πολλαπλά χτυπήματα που νομοθετεί η κυβέρνηση ενάντια στη δημόσια εκπαίδευση.
Ο αποκλεισμός του 25% των υποψηφίων από τα Πανεπιστήμια, λόγω αλλαγής της ελάχιστης βάσης εισαγωγής, θα αφήσει το 1/3 των υποψηφίων εκτός! Αυτούς τους «αποκλεισμένους» κατευθύνουν και χαρίζουν στην ιδιωτική εκπαίδευση οι κ.κ. Μητσοτάκης και Κεραμέως!
Η είσοδος των παιδιών στο Πανεπιστήμιο, η μόνη ελπίδα της ελληνικής οικογένειας για ένα καλύτερο μέλλον των παιδιών τους, δυσκολεύει απελπιστικά.
Οι οικογένειες με χαμηλό εισόδημα είναι και πάλι οι μεγάλοι χαμένοι…
Και βέβαια ο «κόφτης» της κ. Κεραμέως πλήττει κυρίως τα Πανεπιστήμια της Περιφέρειας. Το 62% των σχολών στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα χάσουν φοιτητές, και πολλές θα κλείσουν.
Η ανεργία καλπάζει, τα λουκέτα στις επιχειρήσεις πολλαπλασιάζονται, τα Νοσοκομεία ασφυκτιούν, τα Πανεπιστήμια μένουν χωρίς καθηγητές και υποδομές, αλλά η Κυβέρνηση βρήκε 30 εκατομμύρια ευρώ για αστυνομικές δυνάμεις μέσα στις σχολές!
Νομοσχέδιο ΥΠΑΙΘ «Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος & άλλες διατάξεις», 9/2/2021.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η ελληνική κοινωνία σήμερα βρίσκεται αντιμέτωπη όχι με μία, αλλά με δύο πανδημίες. Δύο πανδημίες που εξελίσσονται ταυτόχρονα και η μία τροφοδοτεί την άλλη.
Η πρώτη είναι φυσικά η πανδημία του κορωνοϊού που απειλεί την υγεία και το εισόδημα των πολιτών.
Η δεύτερη, και πιο επικίνδυνη, είναι η πανδημία των καταστροφικών πολιτικών της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που αδιαφορεί για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την αποξηλώνει από ένα εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό απαραίτητο στην καινοτομία και την τηλεργασία, με το παρόν Νομοσχέδιο.
Μία πολιτική που απειλεί να ξηλώσει και να διαλύσει οριστικά τους 4 εκείνους βασικούς πυλώνες που στήριξαν διαχρονικά την ελληνική οικογένεια και την βοήθησαν να βγει από τη φτώχεια και να προοδεύσει.
Αναφέρομαι στην ιδιόκτητη κατοικία, στην μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, στην δημόσια υγεία και στην δημόσια εκπαίδευση.
Η κυβέρνηση αξιοποιεί ως ευκαιρία την υγειονομική κρίση και πριονίζει με μανία, υποσκάπτει συστηματικά, κάθε έναν από αυτούς τους 4 πυλώνες.
Με τον νέο πτωχευτικό κώδικα οι τράπεζες και τα ξένα funds βάζουν χέρι στη λαϊκή ιδιόκτητη κατοικία…
Με τα αλλοπρόσαλλα «άνοιξε-κλείσε» στο λιανεμπόριο, στα καταστήματα και τις επιχειρήσεις, χωρίς κανέναν σοβαρό σχεδιασμό, χωρίς καμία λογική, και με την απουσία ουσιαστικής οικονομικής στήριξης των πληττόμενων κλάδων, έχει διαλύσει τους μικρομεσαίους και ξεπουλά την παραγωγική βάση της χώρας σε λίγα μεγάλα συμφέροντα…
Με την εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας χωρίς προσωπικό, χωρίς εξοπλισμό, χωρίς υποδομές, σκοπεύει, αμέσως μετά τη λήξη της υγειονομικής κρίσης, να παραδώσει στα ιδιωτικά συμφέροντα την υγεία του Έλληνα πολίτη…
Η πανδημία καθυστερεί λίγο τα αρχικά της σχέδια.
Και τώρα, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας, βάζει στο στόχαστρο τον βασικό μοχλό κοινωνικής κινητικότητας και ανόδου, τον θεσμό εκείνο που έβγαλε την ελληνική οικογένεια από την ανέχεια: το δημόσιο πανεπιστήμιο…
Το δόγμα που υπηρετεί η κυβέρνηση είναι: εκπαίδευση πολλών ταχυτήτων για μια κοινωνία πολλών ταχυτήτων… και στερεί από χιλιάδες νέους το αγαθό της δημόσιας και δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η κυρία Κεραμέως ρωτά τους Έλληνες γονείς:
«Μα, γιατί θέλετε σώνει και καλά τα παιδιά σας να σπουδάσουν;».
Το πανεπιστήμιο δεν είναι για όλους… Όσο λιγότεροι, τόσο το καλύτερο… Καλύτερο για ποιους όμως;
Μα, για τους προνομιούχους φυσικά! Για αυτούς, δηλαδή, που εκπροσωπεί με αφοσίωση εξ΄αρχής η κυρία Υπουργός.
Οι υπόλοιποι έχουν δύο επιλογές.
Ή να στερηθούν οριστικά την πανεπιστημιακή εκπαίδευση και να οδηγηθούν στα ΙΕΚ, όπου θα λάβουν κατάρτιση –και όχι εκπαίδευση– για να ασκήσουν αύριο επαγγέλματα με τα οποία θα εξυπηρετούν τους προνομιούχους, ή, αν έχουν τα χρήματα, να εγγραφούν στα ιδιωτικά κολλέγια.
Στα κολλέγια που με πάθος διαφήμιζε ο κύριος Γεωργιάδης το 2013 ως ανώτερα των δημόσιων πανεπιστημίων…!
Στα Κολλέγια που θα παράγουν πλέον απόφοιτους με ίσα επαγγελματικά δικαιώματα με τους απόφοιτους των Πανεπιστημίων – αφού μερίμνησε η κυβέρνηση να νομοθετήσει ήδη την ισοτιμία των πτυχίων, προκαλώντας την αντίδραση των Επιμελητηρίων και των επαγγελματικών φορέων.Για να εφαρμόσει, λοιπόν, το σχέδιό της για πανεπιστήμιο των λίγων και των προνομιούχων, η κ. Υπουργός ξεκινά, από τη φετινή κιόλας χρονιά, με τον αποκλεισμό του 25% των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΑΕΙ. Με την εισαγωγή της «Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής», ένας στους τέσσερις υποψήφιους θα μείνει εκτός! Κι αυτό για αρχή, βέβαια… Γιατί ποιος μπορεί να ξέρει πού θα φτάσει, την επόμενη ή τη μεθεπόμενη χρονιά, το ποσοστό των αποκλεισμένων;
Οι μεγάλοι χαμένοι αυτής της ρύθμισης θα είναι, φυσικά, οι μαθητές που προέρχονται από οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, οι οποίες δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν εντατική προετοιμασία για τις εισαγωγικές εξετάσεις στα ΑΕΙ, καθώς οι μειωμένες θέσεις θα εκτινάσσουν τον ανταγωνισμό.
Επιπλέον, σε πολύ δυσκολότερη θέση θα βρεθούν και οι υποψήφιοι που φοιτούν σε εσπερινά Λύκεια και ΕΠΑΛ, αφού, για τη διαμόρφωση της «Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής», η εξεταστέα ύλη θα είναι ίδια σε Ημερήσια και Εσπερινά, Γενικά & Επαγγελματικά Λύκεια… Καμία πρόβλεψη για προσαρμογή της ύλης στις ιδιαίτερες συνθήκες των ΕΠΑΛ και των Εσπερινών…
Αλλά περιμέναμε από εσάς κυρία Υπουργέ να μεριμνήσετε για αυτά τα παιδιά του κατώτερου θεού που αναγκάζονται να εργάζονται για να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους, όταν για την κάστα που εκπροσωπείτε αποτελεί είδηση ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι μισθοσυντήρητη;
Γνωρίζετε ή και αυτό αποτελεί είδηση για εσάς, ότι με ένα μισθό των 500, των 1000 ή έστω των 1500 ευρώ οι ελληνικές οικογένειες προσπαθούν να καλύπτουν τις ανάγκες διαβίωσής τους και να σπουδάζουν ταυτόχρονα τα παιδιά τους, τα οποία εσείς αποκαλείτε αιώνιους φοιτητές;
Μάλιστα, φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά τιμωρητικό για την Κυβέρνηση το ότι η φετινή Τρίτη Λυκείου, μετράει κιόλας δύο σχολικές χρονιές τηλεκπαίδευσης, μακριά από τις σχολικές αίθουσες.
Της τηλεκπαίδευσης τύπου «Κεραμέως και Πιερρακάκη», δηλαδή της τηλεκπαίδευσης χωρίς τον ανάλογο εξοπλισμό που ενώ υποσχεθήκατε μετά …λησμονήσατε, με αδιάκοπα λειτουργικά προβλήματα στη σύνδεση, αλλά και προβλήματα στην ποιότητα διδασκαλίας.
Όχι, αυτά δεν ήταν αρκετά! Η φετινή Τρίτη Λυκείου, η πιο άτυχη «φουρνιά» μαθητών των τελευταίων δεκαετιών, δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την πανδημία, αλλά και την πρωτοφανή αδικία από τις αλλαγές, στο και πέντε, της κυρίας Κεραμέως…
Αλλά η εφευρετικότητα της κυρίας Υπουργού δεν εξαντλείται στον «κόφτη» του 25%. Συνεχίζεται με την κατάργηση της προσμέτρησης του βαθμού απολυτηρίου! Η εξέλιξη αυτή απαξιώνει το απολυτήριο πλήρως, ενώ καταργεί την αυτοτέλεια της Τρίτης τάξης του Λυκείου και την μετατρέπει αποκλειστικά σε έτος προετοιμασίας.
Η συνολική παιδαγωγική αποστολή του Λυκείου πάει περίπατο…
Τέλος, το πλήγμα που θα δεχτούν τα πανεπιστημιακά τμήματα της Περιφέρειας από αυτές τις καταστροφικές ρυθμίσεις θα είναι, επίσης, βαρύτατο. Ο περιορισμός του αριθμού των φοιτητών λόγω της «Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής», καθώς και η καθιέρωση υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου σε 2 φάσεις, θα δημιουργήσει σχολές 2 «ταχυτήτων» που θα απαξιώσουν τις Σχολές της Περιφέρειας αφού θα τις «αποψιλώσουν» από φοιτητές.
Οι συνέπειες στις τοπικές οικονομίες θα είναι δραματικές… Για παράδειγμα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το 62% των Τμημάτων αναμένεται να υποστούν σοβαρές απώλειες στον αριθμό των νεοεισερχομένων φοιτητών… και μοιραία θα κλείσουν ως μη βιώσιμες.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Δυστυχώς, η απαξίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πάει χέρι-χέρι με την ενίσχυση της καταστολής. Σε τέτοιο, μάλιστα, βαθμό που θα προτείναμε στην κυρία Υπουργό να μετονομάσει το Υπουργείο της σε «Παιδείας, Θρησκευμάτων, Αστυνόμευσης και Καταστολής»…
Πρώτος ο κύριος Χρυσοχοΐδης ο πολυπράγμων υπουργός που χώνεται παντού ..ακόμη και στα σπίτια των πολιτών, που όλα τα καταφέρνει… εκτός από την σύλληψη των καταδικασθέντων Λαγού και Παππά, θα χειροκροτούσε αυτή την αλλαγή.
Ο κύριος Χρυσοχοΐδης, ο οποίος αν και τον Νοέμβριο του 2019 δήλωνε ότι «η Αστυνομία δεν έχει δουλειά στα πανεπιστήμια», ετοιμάζεται τώρα, με την αγαστή συνεργασία της κυρίας Κεραμέως, να περάσει χειροπέδες τόσο στην ακαδημαϊκή ελευθερία, όσο και στην αυτοδιοίκηση των πανεπιστημίων, που αμφότερα κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα.
Έτσι, στη συστηματική υποβάθμιση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης που επιχειρεί η Κυβέρνηση έρχεται να προσθέσει και τη μόνιμη παρουσία αστυνομικών μέσα στα Πανεπιστήμια. Εξοπλισμένων μάλιστα με γκλομπ, χειροπέδες, αλλά και με σύγχρονο κέντρο επιχειρήσεων….room control! εφοδιασμένο με όλα τα συστήματα παρακολούθησης!
Προχωρούν ακάθεκτοι στους καταστροφικούς πειραματισμούς τους, οι δύο μοιραίοι Υπουργοί, παρά την καθολική άρνηση της πανεπιστημιακής κοινότητας, παρά την άρνηση των αστυνομικών υπαλλήλων να εμπλακούν και παρά τις «νουθεσίες» πολλών ιστορικών στελεχών του Κόμματός τους! (Σουφλιάς, Σπηλιωτόπουλος, Φορτσάκης, Κύρτσος κ.ά.)
Η καταστολή, μάλιστα, της ακαδημαϊκής ελευθερίας θα στοιχίσει 30 εκατομμύρια ευρώ στους φορολογούμενους πολίτες. Η περικοπή στον προϋπολογισμό του 2021 κατά 7,7%, για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, δηλαδή κατά 20 εκατομμύρια ευρώ –ή κατά μία «λίστα Πέτσα»– δεν ήταν τυχαία… Φαίνεται ότι είχαν σχέδιο για το πού και πως θα «επενδύσουν» τις περικοπές!
Ακούστε το καλά, κύριοι της Κυβέρνησης: Δεν λείπουν αστυνομικοί από τα Πανεπιστήμια! Λείπουν υποδομές, που αρνείστε να κατασκευάσετε, λείπουν χρήματα που περικόψατε, λείπουν καθηγητές που αναλογικά έχουμε τους λιγότερος στην Ευρώπη!
Και επειδή θα υπερψηφίσετε κι αυτό το ταξικό νομοσχέδιο, με το σύνδρομο της αλαζονείας του αλάθητου των αρίστων που σας διακατέχει, σας διαβεβαιώνουμε ότι: πρώτον δεν θα καταφέρετε να το εφαρμόσετε και θα παραμείνει ένας νόμος που θα γεμίζει τις βιβλιοθήκες της διακυβέρνησής σας και δεύτερον ότι η κατάργησή του θα είναι πρώτη προτεραιότητα της προοδευτικής κυβέρνησης που σύντομα θα κυβερνήσει την χώρα μας.
Γιατί όπως έλεγε και ο Μπρέχτ στις ιστορίες του κ. Κόϋνερ απευθυνόμενος στους αρχιτέκτονες: «να βάζετε τις κολόνες σας με τέτοιο τρόπο που να μπορεί ο λαός εύκολα να τις γκρεμίζει».
Κι αυτά που νομοθετείτε κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης είναι σαθρά και εύκολα θα κατεδαφιστούν.