Τη δεύτερη θέση ως προς την παραγωγή ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πίσω από την Ισπανία, αναμένεται να ανακτήσει φέτος η Ελλάδα, ξεπερνώντας την Ιταλία, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2020-2021.
Όπως φαίνεται από στοιχεία από το International Olive Council, η Ισπανία παραμένει απόλυτη κυρίαρχος στην παραγωγή ελαιολάδου, αγγίζοντας τα 1,6 εκατομμύρια τόνους, ενώ στη δεύτερη θέση περνάει η Ελλάδα με 265.000 τόνους, έναντι 255.000 τόνων της Ιταλίας.
Κι αυτό γιατί μπορεί η ελληνική παραγωγή να προβλέπεται πως θα είναι μειωμένη κατά 4% συγκριτικά με την προηγούμενη χρονιά, όμως η αντίστοιχη μείωση για την Ιταλία είναι πολύ μεγαλύτερη, φτάνοντας το 30%. Αντίθετα, η Ισπανία θα κινηθεί στο +42%, με την άνοδο αυτή να ανεβάζει και τη συνολική παραγωγή της ΕΕ στα 2,23 εκατομμύρια τόνους.
Την ίδια στιγμή, η παραγωγή σε χώρες εκτός ΕΕ (Τυνησία, Μαρόκο, Τουρκία κ.α.) θα μειωθεί φέτος στους 999.000 τόνους, από 1,28 εκατ. τόνους το 2019-2020.
Πιο ακριβό το ιταλικό ελαιόλαδο
Όσον αφορά πάντως στις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, το ιταλικό ελαιόλαδο εξακολουθεί να διατηρεί με διαφορά την πρωτοκαθεδρία, καθώς τον Ιανουάριο η τιμή του κινείτο στα 4,75 ευρώ ανά κιλό (+44,4% σε ετήσια βάση), με το ελληνικό να κινείται στα 2,57 ευρώ ανά κιλό (+17,7%) και το ισπανικό στα 2,54 ευρώ ανά κιλό (+21%). Ωστόσο, τόσο το ελληνικό όσο και το ισπανικό ελαιόλαδο βρίσκονται αρκετά κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας (-13,2% και -17,2% αντίστοιχα).
Δεύτερη η Ελλάδα στις επιτραπέζιες ελιές
Τη δεύτερη θέση διατηρεί η Ελλάδα και στην παραγωγή επιτραπέζιων ελαιών, με την προβλεπόμενη παραγωγή για την περίοδο 2020-2021 να υπολογίζεται σε 230.000 τόνους, αυξημένη κατά 4% σε ετήσια βάση, μικρότερη μόνο από αυτήν της Ισπανίας, που εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε 590.000 τόνους (+29%),