Δ ιαξιφισμούς μεταξύ του νυν Βουλευτή Φωκίδας, και επίσης Βουλευτή την περίοδο 2004-2009, Γιάννη Μπούγα και της πρώην Βουλευτή την περίοδο 2009-2012, Αφροδίτης Παπαθανάση, προξενεί μεταξύ άλλων η υπόθεση των τμημάτων στην Άμφισσα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου καθώς και του ιστορικού κατασκευής των εγκαταστάσεων στη φωκική πρωτεύουσα.
Οι τοποθετήσεις των δύο πρωταγωνιστών αναλυτικά έχουν ως εξής
Γιάννης Μπούγας
Η πρώην βουλευτής κα. Αφροδίτη Παπαθανάση, δημοσίευσε προ ημερών δύο φωτογραφίες του κτηρίου του ΤΕΙ Άμφισσας. Στην πρώτη ισχυρίζεται ότι εμφανίζεται το κτήριο πριν τις εκλογές του 2009, που ανέλαβε την κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ υπό τον Γεώργιο Α. Παπανδρέου και την βουλευτική έδρα της Φωκίδας η ίδια και στην δεύτερη το κτήριο λίγους μήνες μετά.
Από την κα Παπαθανάση, περίμενα περισσότερη ειλικρίνεια και λιγότερο λαϊκισμό.
Στην πραγματικότητα η πρώτη φωτογραφία από αυτές που δημοσίευσε και αναδημοσιεύω, απεικονίζει πώς το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το κτήριο του τει το 2004-2005. Η αλήθεια αποτυπώνεται όταν κανείς τις αντιστρέψει.
Η Κυβέρνηση Σημίτη (1996-2004) είχε εντάξει την κατασκευή του κτηρίου για χρηματοδότηση στο Γ΄ΚΠΣ, όπως άλλωστε γράφει και η πινακίδα στο γιαπί.
Όταν ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του κτηρίου, διαπιστώθηκε από την τότε Κυβέρνηση της ΝΔ ότι ήταν αδύνατο να εφαρμοστεί η μελέτη, βάσει της οποίας είχε αρχίσει η κατασκευή, επειδή, αν και εμφανιζόταν σαν μελέτη για την κατασκευή του κτηρίου του τει της Άμφισσας και ως τέτοια είχε εξοφληθεί από την Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, στην πραγματικότητα αφορούσε άλλο κτήριο. Επρόκειτο για θέμα που έλαβε τότε μεγάλες νομικές και πολιτικές διαστάσεις.
Αποτέλεσμα ήταν να διακοπούν οι εργασίες, να μην είναι δυνατή η χρηματοδότηση του έργου από το Γ΄ΚΠΣ και να χαθούν πολύτιμοι πόροι που είχαν δεσμευθεί γι΄ αυτό.
Είναι επίσης γνωστό ότι μόλις διαπιστώθηκε η αδυναμία συνέχισης κατασκευής του κτηρίου, λόγω αδυναμίας εφαρμογής της μελέτης, ζήτησα ως βουλευτής Φωκίδας από τον τότε Υφυπουργό Παιδείας κ. Ταλιαδούρο την απένταξη του έργου από το Γ΄ΚΠΣ, την εκπόνηση νέας μελέτης και την ένταξή του στο Δ΄ΚΠΣ, αναλαμβάνοντας πλήρως την ευθύνη και το πολιτικό κόστος από τον κίνδυνο ματαίωσης κατασκευής του.
Τον Οκτώβριο του 2009, που έγιναν πρόωρα οι εθνικές εκλογές και έπεσε στο μέσον της θητείας της η Κυβέρνηση της ΝΔ, είχε ήδη εκπονηθεί η νέα μελέτη, είχε ενταχθεί το έργο στο Δ΄ΚΠΣ και είχε δρομολογηθεί η κατασκευή του κτηρίου, το οποίο κατασκευάστηκε λίγους μήνες αργότερα, όχι βέβαια επειδή ανέλαβε πρωθυπουργός της Χώρας ο κ. Γεώργιος Α. Παπανδρέου και βουλευτής Φωκίδας η κα Αφροδίτη Παπαθανάση, αλλά επειδή είχαν ληφθεί δύσκολες αποφάσεις, με κόστος για όσους τις έλαβαν και είχε προηγηθεί σκληρή δουλειά πολλών, που οφείλουμε να σεβόμαστε και ν΄αναγνωρίζουμε.
Για όλα όσα συνοπτικά ΡΩΤΟΠαναφέρω παραπάνω υπάρχουν ασφαλώς δημόσια έγγραφα, που τα τεκμηριώνουν, αλλά και οι σχετικές ανακοινώσεις και τα φύλλα των εφημερίδων της εποχής.
Σε τέτοιες περιπτώσεις επαναλαμβάνω για ν΄ακούω πρώτος εγώ ότι η πολιτική πρέπει να είναι μαραθώνιος κοινωνικής προσφοράς, ν΄ασκείται με ειλικρίνεια και να μην γίνεται με τις πλάτες άλλων ή στις πλάτες των άλλων.
Αφροδίτη Παπαθανάση
Σε άλλα νέα, τα δεξιά επιτελεία και ο κ. Βουλευτης μας κατηγορούν για λαϊκισμό και έλλειψη ειλικρίνειας.
Ok κατανοητή η αμηχανία οταν το σύστημα έχε συνηθίσει μόνο σε “μπράβο”.
Κρίμα είναι που η συζήτηση εδω γίνεται με αναφορά στο παρελθόν και όχι για αυτα που τώρα μας απασχολούν.
2004 – 2009 ο κ. Μπουγας ήταν Βουλευτης στη Φωκίδα. Θυμάται σίγουρα τις διαμαρτυρίες συνολικά, του Δήμου, του Νομαρχιακού Συμβουλίου, των Φορέων των Συλλόγων για την τύχη του κτιρίου του ΤΕΙ. Τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που καταθέσαμε
5 χρόνια, 5 εύκολα χρόνια χωρίς κρίση- κριση που κληροδότησαν στους επόμενους – δεν ειναι μια στιγμή, λιγοι μηνες, που δεν “προκανε” να βρει λύσεις στα πλαίσια του Γ ΚΠΣ.
Αποτέλεσμα να χρειαστεί να περάσει η κατασκευή του κτιριου στο Δ ΚΠΣ, με τις δικές μας προσπαθείες, εν μεσω κρίσης για τη Χώρα. Δεν προσπαθήσαμε στις ίδιες συνθήκες.
Το ίδιο ακριβώς σενάριο για το δρόμο Αγ. Ευθυμία Βουνιχωρα. Χρόνια χωματόδρομος. Και για αυτό “λαικιζουμε”;;
Ο δρόμος Αγ. Ευθυμία Μαλανδρινο έγινε γιατί κάθε μέρα έπρεπε να πηγαίνουμε στο Υποδομών αναζητώντας λύσεις.
Τέλος θυμίζω και όποιος θέλει ανατρέχει.
Δεν υπάρχει δική μου ανακοίνωση, για οποιο ζήτημα, ως Βουλευτης, χωρίς :
1. Σαφής αναφορά στο ποιος έκανε και τι σε κάθε θέμα, 2. Παρουσίαση της εξέλιξης στα πράγματα, συναντήσεις, βήματα και όλα τα σχετικά.
Δεν στεναχωριέμαι για τα γραφόμενα του κ. Μπούγα, με αφορμή 2 φωτογραφίες.
Αυτός να εξηγήσει τι έκανε μια εύκολη πενταετία.
Πόσο μάλλον ΤΩΡΑ να πει- και αν προσπαθήσει ουσιαστικά όλοι θα βοηθήσουμε- τι θα κάνει με την τύχη του Γεωπονικού.
Γιατί, εκτός αν δεν το γνωρίζουμε, οι Αιρετοί του Νόμου δεν συζητούν για λύσεις ανάπτυξης με την Πρυτανεία του Γεωπονικού και το Υπουργείο.
Και ενα δύο ακόμη θέματα:
Γιατί ο κ. Βουλευτης ανέχεται αυτό το χάλι με το δικαίωμα μεγάλων εταιρειών ΑΠΕ σε σχέση με τη βούληση των κοινωνιών για την εγκατάσταση τους;
Γιατί δεν στηρίζει ουσιαστικά με πίεση κ κοινοβουλευτικό έλεγχο το δικαίωμα των Δήμων να πάρουν μεγαλύτερο ποσοστό απο το ισχύον 20% για ανταποδοτικά για μεταλλεία;;
Θα μιλήσουμε ξανά και ξανά.
Εγώ πήρα πάνω μου τεράστιο βάρος.
Δεν μου αναλογούσε
Δεν κρύφτηκα ομως ουτε μέρα.
Καλή συνέχεια και Υγεία