Ένα βήμα πριν από την ολοκλήρωση βρίσκεται το «πρώτο κύμα» δημοπρατήσεων της ΔΕΔΑκαι στη Στερεά Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας insider.gr έχουν ήδη ανακηρυχθεί προσωρινοί ανάδοχοι στους διαγωνισμούς για την κατασκευή δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε Χαλκίδα, Θήβα και Λαμία.
Έτσι, αφού ελεγχθούν τα δικαιολογητικά των τεχνικών εταιρειών που επικράτησαν, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπογραφούν οι συμβάσεις, ώστε να υποβληθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο.
Χρονικός ορίζοντας ολοκλήρωσης των έργων και στις τρεις πόλεις είναι το τέλος του 2023, με δεδομένο ότι είναι ενταγμένα στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Ειδικότερα, οι δύο συμβάσεις θα χρηματοδοτηθούν κατά 44,84% από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης-ΕΤΠΑ) και κατά 55,16% από τη ΔΕΔΑ, η οποία είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ Υποδομών, μέσω ίδιων πόρων και δανεισμού.
Στην περίπτωση της Λαμίας, προσωρινός ανάδοχος είναι κοινοπραξία δύο εταιρειών, η οποία θα αναλάβει την επέκταση των υφιστάμενων υποδομών, ώστε να καλυφθεί το σύνολο του αστικού ιστού. Έτσι, πρόκειται να κατασκευαστούν περίπου 100 χιλιόμετρα νέου δικτύου, ώστε σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της εταιρείας να συνδεθούν τουλάχιστον 4.600 καταναλωτές όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί).
Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε όλες τις πόλεις, η ΔΕΔΑ πρόκειται να καλύψει όλη τη ζήτηση που θα υπάρξει για σύνδεση στο αέριο, με συνέπεια ο τελικός αριθμός συνδέσεων να είναι σημαντικά μεγαλύτερος από την εκτίμηση στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης. Στη Λαμία, η εταιρεία έχει προϋπολογίσει το κόστος των υποδομών και των συνδέσεων στα 12,5 εκατ. ευρώ.
Τα έργα σε Χαλκίδα και Θήβα δημοπρατήθηκαν μέσω ενός διαγωνισμού, με την τεχνική εταιρεία που επικράτησε να αναλαμβάνει την κατασκευή 100 χιλιομέτρων περίπου αγωγών μέσης και χαμηλής πίεσης. Στα δίκτυα αυτά, αναμένεται και στις δύο πόλεις να συνδεθούν κατ’ ελάχιστο 7.600 καταναλωτές όλων των κατηγοριών. Σύμφωνα με το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ, το ύψος των κεφαλαίων για τα δίκτυα και τις διασυνδέσεις θα ανέλθει στα 18,6 εκατ. ευρώ περίπου.
Στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη» της ΔΕΔΑ για επέκταση της πρόσβασης στο φυσικού αερίου σε νέες περιοχές στη χώρα, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας προβλέπεται επίσης η «άφιξη» του φυσικού αερίου και στην Λιβαδειά, την Άμφισσα και το Καρπενήσι. Έτσι, αναμένεται η δημοπράτηση των έργων για τη Λιβαδειά, ενώ θα ακολουθήσουν η Άμφισσα και το Καρπενήσι, τα δίκτυα των οποίων προβλέπεται να τροφοδοτούνται με καύσιμο μέσω της μεταφοράς συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG).
Για το σύνολο των έξι πόλεων στη Στερεά Ελλάδα, η εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις 48 εκατ. ευρώ, ώστε να κατασκευασθούν δίκτυα διανομής συνολικού μήκους 328 χιλιομέτρων. Μέσω αυτών των έργων, θα αποκτήσουν πρόσβαση στο καύσιμο τουλάχιστον 14.500 καταναλωτές.