Η ιδέα για την κατασκευή αυτού του οδικού άξονα χρονολογείται από παλιά στις αρχές της δεκαετίας του ́70.
Το έργο εντάσσεται στον άξονα της Ε.Ο. Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο που αποτελεί τμήμα του διεθνούς οδικού δικτύου «Ε-65» ενώνει την ΠΑΘΕ με την Ιόνια Οδό, αφορά δε την βελτίωση της υφιστάμενης οδού και νέα χάραξη. Προβλέπεται αναβάθμιση της υφιστάμενης Ε.Ο. με ταχύτητα σχεδίασης Ve= 80 km/h και περιλαμβάνει παράπλευρο δίκτυο, ισόπεδους κόμβους, τεχνικά έργα (γέφυρες, τοίχους αντιστήριξης, σήραγγες, Άνω και Κάτω Διαβάσεις, οχετούς).
Ο Διαγώνιος άξονας «ΛΑΜΙΑ – ΙΤΕΑ – ΑΝΤΙΡΡΙΟ» αποτελεί μείζον έργο υποδομής και ανάπτυξης.
Σήμερα, η απόσταση Πάτρας – Λαμίας είναι 185 χλμ και με την κατασκευή του διαγώνιου άξονα, θα μειωθεί στα 160 χλμ., ενώ το ταξίδι θα μειωθεί από 3 ώρες σήμερα σε 1,5 ώρα στο μέλλον. Μια τέτοια σύνδεση μεταξύ ανατολικού και δυτικού άξονα, θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που διεξάγονται οι οδικές μεταφορές της χώρας καθώς θα λειτουργούσε ως ένα τεράστιο bypass απορροφώντας κίνηση από τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία απευθείας προς την Δυτική Ελλάδα, δημιουργώντας νέα περιθώρια ανάπτυξης της κίνησης ακόμα και για την Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου που πλέον θα λειτουργούσε ως είσοδος/έξοδος σε 3 οδικούς άξονες.
Η υφιστάμενη Ε.Ο. Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο εξυπηρετεί μεγάλο φόρτο τοπικών μετακινήσεων αλλά και διερχόμενων μετακινήσεων από την κεντρική και Βόρεια Ελλάδα προς περιοχές της δυτικής και νότιας χώρας καθώς αποτελεί συνδετήριο άξονα μεταξύ των αυτοκινητοδρόμων ΠΑΘΕ και Ιόνιας οδού.
Με την αναβάθμιση αυτή επιτυγχάνεται :
Η βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Επισημαίνεται ότι στο τμήμα Μπράλος –Άμφισσα – Ιτέα, κινείται ιδιαίτερα μεγάλο ποσοστό βαρέων οχημάτων λόγω των μεταλλείων του βωξίτη στον Παρνασσό.
Σημαντική μείωση του απαιτούμενου χρόνου της διαδρομής από Πάτρα και το Αντίρριο έως τη Λαμία, αλλά και σημαντική μείωση της απόστασης και του χρόνου διαδρομής για τους χρήστες με προέλευση της Νοτιοδυτική Ελλάδα και προορισμό την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα (Κεντρική Στερεά, Θεσσαλία, Κεντρική Μακεδονία) και αντίστροφα.
Η παράκαμψη των υφιστάμενων πόλεων και οικισμών.
Η οικονομική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής από την οποία διέρχεται ο άξονας.
Η διασύνδεση του λιμανιού της Πάτρας με εκείνο του Βόλου σε χρόνους που σήμερα μοιάζουν απαγορευτικοί.
Η τουριστική ανάπτυξη των βόρειων παραλιών του Κορινθιακού και του Πατραϊκού Κόλπου.
Η Μελέτη του έργου με τίτλο “Μελέτη βελτίωσης οδικού άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο”, αναφέρεται σε δύο αυτοτελή τμήματα παρέμβασης :
Το πρώτο τμήμα Μπράλος – Άμφισσα, αποτελεί τμήμα του διεθνούς οδικού δικτύου «Ε- 65», και αφορά βελτίωση της υφιστάμενης οδού και νέα χάραξη. Έχει αφετηρία που βρίσκεται επί της υφιστάμενης Ε.Ο. πριν τον οικισμό του Μπράλου και πέρας επί της υφιστάμενης οδού μετά την Τ.Κ. Ελαιώνα. Επιπλέον, περιλαμβάνει παράπλευρο δίκτυο, ισόπεδους κόμβους, τεχνικά έργα (γέφυρες, τοίχους αντιστήριξης, σήραγγες, Άνω και Κάτω Διαβάσεις, οχετούς).
‘Έχει ολοκληρωμένες, εγκεκριμένες και παραληφθείσες από το Υπουργείο μελέτες και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) με ΑΔΑ: ΒΙΕΕΟ-ΑΕΠ σε ισχύ (από 21/02/2014).
Το δεύτερο τμήμα Ιτέα-Αντίρριο, του οποίου το συνολικό μήκος είναι 47,39 χλμ. αντί 55 χλμ, της υφιστάμενης οδού και το πλάτος οδοστρώματος 11 μ., με ΛΕΑ. Χωρίζεται σε τρία υποτμήματα α) «Άμφισσα (ισόπεδος κόμβος προς Δελφούς), ισόπεδοι κόμβοι Ιτέα – Γαλαξίδι – Άγιοι Πάντες – Ερατεινή – Άγιος Νικόλαος», μήκους 47,39 χλμ. β) Το τμήμα «Ιτέα – Γαλαξίδι» μήκους 13 χλμ. και εκτιμώμενου κόστους κατασκευής περίπου 60 εκατ. ευρώ (με Φ.Π.Α., απαλλοτριώσεις) και γ) το τμήμα « Άγιος Νικόλαος – Αντίρριο».
Έχει ολοκληρωμένες, εγκεκριμένες και παραληφθείσες από το Υπουργείο μελέτες και Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (Α.Ε.Π.Ο) με ΑΔΑ: Β4340-ΞΒΨ σε ισχύ (από 05/10/2012)