Με ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα αποφάσισε να καλωσορίσει το νέο έτος η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αποφασίζοντας τη μετονομασία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας σε… Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας!
Πρόκειται για μια ακόμη «εξέχουσας σημασίας πολιτική παρέμβαση» μετά τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων για την Έρευνα στο Υπουργείο Ανάπτυξης από το Υπουργείο Παιδείας, εν αντιθέσει με ό,τι ισχύει στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Όπως μας ενημέρωσε ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Δήμας, προτεραιότητα δίνεται στην «ενίσχυση του εγχώριου οικοσυστήματος καινοτομίας», αλλά στην πορεία «ξέχασε»:
– Να περιγράψει τα συγκεκριμένα μέτρα του Υπουργείου προς αυτή την κατεύθυνση πέραν των επικοινωνιακών τεχνασμάτων, όπως εκείνο της μάταια πολυδιαφημισμένης εκδήλωσης για το “Elevate Greece”.
– Να εξηγήσει γιατί το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. εγκαταλείπεται υποχρηματοδοτούμενο στην τύχη του, το οποίο ιδρύθηκε το 2016 από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και εν μέσω ασφυκτικής δημοσιονομικής πίεσης διέθεσε 180 εκ. € σε 1.000 υποτροφίες για υποψήφιους διδάκτορες και προκήρυξε 300 ερευνητικά έργα μεταδιδακτορικών ερευνητών σε περισσότερα από 260 ερευνητικά έργα μελών Δ.Ε.Π. και Ερευνητών που υλοποιούνται στα Πανεπιστήμια και σε Ερευνητικά Κέντρα της χώρας.
– Να αναγνωρίσει τις επιτυχίες των προηγούμενων ετών στο χώρο της Καινοτομίας, συνεχίζοντας δράσεις και πρωτοβουλίες που είχαν αναληφθεί επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και να μη θεωρεί ότι «κομίζει γλαύκας εις Αθήνας». Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ποσοστό των καινοτόμων επιχειρήσεων αυξήθηκε από το 51% του 2014 στο 60,3% τη διετία 2016-2018, ενώ η εν λόγω θετική πορεία άγγιξε το σύνολο σχεδόν των κλάδων της πραγματικής οικονομίας (μεταποίηση, βιομηχανία, ορυχεία και λατομεία, παροχή ενέργειας, ενημέρωση και επικοινωνία, μεταφορές και αποθήκευση, χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, διάφορα τεχνικά επαγγέλματα κ.α.).
– Υπενθυμίζουμε επιπλέον στην ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης ότι δημιουργήσαμε το μεγαλύτερο Ταμείο Συμμετοχών στην Ευρώπη (EquiFund), με 500 εκατ. ευρώ για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις και αυξήσαμε για πρώτη φορά τις δαπάνες για την έρευνα και την καινοτομία σε άνω του 1% του ΑΕΠ.
Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. για μια ακόμη φορά και σε έναν ακόμη τομέα δείχνει να λησμονεί την ουσία και να εστιάζει στην άνευ ουσίας επικοινωνία. Προκειμένου να δικαιολογήσει την καταφανή αδιαφορία της για τους κρίσιμους τομείς της Έρευνας, της Τεχνολογίας και της Καινοτομίας επιλέγει δυστυχώς να «παίζει με τις λέξεις» επί ζημία των ανθρώπων, οι οποίοι (έπρεπε να) βρίσκονται στην αιχμή της εξέλιξης της ελληνικής οικονομίας.