Στις 30.12.2020 η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εξέδωσε Άδεια Παραγωγής (ΒΕΒ-1724/2020) για φωτοβολταϊκό σταθμό συνολικού εμβαδού 5,5 τετρ. χλμ., έκτασης μεγαλύτερης από τη γειτονική πόλη της Άμφισσας, εντός του ευρύτερου προστατευόμενου Δελφικού τοπίου (Εικόνα 1).
Και ενώ η νοτιοανατολική πλευρά του σταθμού συμπίπτει τυπικά με το όριο (!!!) της Ζώνης Προστασίας Β’ του ευρύτερου Δελφικού τοπίου, πρόκειται ουσιαστικά για κατ’ όνομα προστασία:
Στην Εικόνα 2 παρουσιάζεται ένα μοντέλο ορατότητας του σταθμού από τη γύρω περιοχή, αν και στην πραγματικότητα η ορατότητα θα είναι πολύ μεγαλύτερη, καθώς το μοντέλο υπολογίζεται βάσει ενός μόνο σημείου, ενώ ο σταθμός καταλαμβάνει την έκταση μιας πόλης.
Φυσικά, ακόμα μεγαλύτερη βεβήλωση του Δελφικού τοπίου θα αποτελέσει η εγκατάσταση των ήδη αδειοδοτημένων ανεμογεννητριών ύψους 150 μ. στην κορυφογραμμή της Κίρφης, ακριβώς απέναντι από τον αρχαιολογικό χώρο. Επίσης ορατές από τους Δελφούς είναι ανεμογεννήτριες ύψους 100 μ. σε ορεινή περιοχή Natura επάνω από το Γαλαξείδι, η εγκατάσταση των οποίων έχει προχωρήσει ήδη (Εικόνα 3).
Παρ’ ότι το Δελφικό τοπίο προστατεύεται από το 1981, έχει επιβαρυνθεί διαχρονικά από πολλές βιομηχανικές δραστηριότητες, όπως εξορύξεις βωξίτη, ιχθυοκαλλιέργειες και αδειοδότηση ανεμογεννητριών.
Επί πλέον, το ίδιο το Ελληνικό Κράτος, που υποτίθεται ότι προστατεύει το Δελφικό τοπίο, ενέκρινε, το Δεκέμβριο 2018, με Υπουργική Απόφαση του ΥΠΕΝ, την αναθεώρηση του Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Στερεάς Ελλάδας, βάσει του οποίου οριοθετούνται γύρω από το Μνημείο των Δελφών ζώνες αποδιδόμενες στην «αποκλειστική μεταλλευτική δραστηριότητα», στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ανεμογεννήτριες) και στην εντατική ιχθυοκαλλιέργεια. Η ΕΛΛΕΤ (ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού) έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Απόφασης αυτής, με Αίτηση Ακύρωσης, ενώ έχει προσφύγει και στην UNESCO για την εγγραφή του Μνημείου των Δελφών στον κατάλογο της παγκόσμιας κληρονομιάς σε κίνδυνο.
Καθώς η βιομηχανοποίηση του Δελφικού τοπίου προχωρά με ταχείς ρυθμούς, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και άλλοι φορείς θα καταθέσουν ενδικοφανή προσφυγή εντός 30 ημερών ενάντια στη συγκεκριμένη αδειοδότηση;