Ολα αυτά είναι η μια – η γνωστή στο ευρύ κοινό – πλευρά των ελληνικών φυλακών. Κάθε νόμισμα όμως έχει δυο όψεις. Ετσι και το «νόμισμα» με τα καταστήματα κράτησης.
Η άλλη, άγνωστη για πολλούς, πλευρά είναι πως αρκετά κτίρια που στεγάζονται φυλακές σε όλη τη χώρα είναι… αυθαίρετα. Μια κατάσταση ντροπής που αντί να λυνόταν διαιωνιζόταν. Αν και τα στελέχη των αρμόδιων υπηρεσιών γνώριζαν επί χρόνια ότι τα κτίρια ήταν αυθαίρετα αδιαφορούσαν και δεν προχωρούσαν σε σχετική ρύθμιση. Το αποτέλεσμα ήταν να μην είναι εφικτό να γίνει αναβάθμιση των σωφρονιστικών υποδομών επειδή ακριβώς είναι αυθαίρετα και δεν μπορούσαν να βγάλουν άδειες εργασιών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα συνολικά 34 καταστήματα κράτησης και το ΙΑΑΑ. Βόλου (Ιδρυμα Αγωγής Ανήλικων Αρρένων), τα 26 είναι αυθαίρετα!
Ακόμα και οι φυλακές Κορυδαλλού θεωρούνται αυθαίρετη κατασκευή. Ενδεικτικά, τα οκτώ νόμιμα καταστήματα κράτησης είναι στο Μαλανδρίνο που λειτούργησε τον Ιούλιο του 2001, στα Τρίκαλα που άνοιξε τις πύλες του τον Ιούλιο του 2006, στον Δομοκό με έτος λειτουργίας το 2007, οι γυναικείες φυλακές στον Ελεώνα Θήβας που ξεκίνησαν τον Μάιο του 2008, στα Γρεβενά που λειτούργησαν τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Επίσης στις νόμιμες – ως κτίρια – φυλακές συμπεριλαμβάνονται το Κέντρο Κράτησης Νιγρίτας (πρώην Κ.Κ. Κεντρική Μακεδονία ΙΙ) που λειτούργησε τον Οκτώβριο του 2010, το Κέντρο Κράτησης Χανίων (πρώην Κ.Κ. Κρήτη Ι) που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2012 και η νέα πτέρυγα στο Κέντρο Κράτησης Λάρισας που ξεκίνησε να λειτουργεί μεταξύ 2010 και 2011.
Αρμόδια για την αλλαγή «προσώπου» των καταστημάτων κράτησης είναι η νέα διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της γενικής γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής. Τα στελέχη της συγκεκριμένης υπηρεσίας θα πραγματοποιήσουν όλες τις απαραίτητες τεχνικές μελέτες για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σωφρονιστικών καταστημάτων σε όλη τη χώρα, με στόχο να καλυφθούν οι πολυάριθμες ανάγκες των φυλακών σχετικά με ζητήματα που ανάγονται στην εκτέλεση τεχνικών έργων, την παρακολούθηση των μελετών, καθώς και την παροχή τεχνικών συμβούλων.
Η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας αναμένεται να γίνει εντός του πρώτου τρίμηνου του 2021.
Με πληροφορίες από την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”