Είναι από τα παράξενα -ιδίως αυτή την εποχή! Στην μακρινή Καμπότζη λειτουργούν 3 ελληνικά εστιατόρια με το όνομα Elia Greek Kitchen και όψη …Σαντορίνης, που όμως έχουν … Τούρκο ιδιοκτήτη, μας πληροφορεί το FOODReporter !
Όλο το ρεπορτάζ ακολουθεί:
Ένα ελληνικό εστιατόριο άνοιξε τις πύλες του τον περασμένο Σεπτέμβριο στην πρωτεύουσα της Καμπότζης, Πνομ Πενχ, και ήδη γνωρίζει αξιοσημείωτη επιτυχία, παρά το μικρό πληθυσμό της εκεί ελληνικής κοινότητας. Πίσω από το Elia Greek Kitchen βρίσκεται ο Yigit Altug, ένας Τούρκος επιχειρηματίας που έχει ακόμα δύο επιτυχημένα ελληνικά εστιατόρια με το ίδιο όνομα στη βορειοδυτική επαρχία Siem Reap.
Τα εστιατόρια του Altug θυμίζουν… Σαντορίνη, με το λευκό και το γαλάζιο να κυριαρχούν σε όλους τους χώρους. «Επειδή προσπαθήσαμε να μιμηθούμε τη διακόσμηση και τα πάντα στην Ελλάδα, πιστεύω ότι το εστιατόριο μπορεί να τους κάνει να ταυτιστούν σε όλα – από την ελληνική μουσική μέχρι το λευκό-γαλάζιο concept. Οι ελληνικές φωτογραφίες στους τοίχους, ειδικά η μεγάλη φωτογραφία της Σαντορίνης τοποθετημένη σε σημείο όπου τη βλέπεις με την πρώτη ματιά, θυμίζει στους Έλληνες την πατρίδα τους», δήλωσε σε τοπικό μέσο.
Μουσακάς, χωριάτικη και …φραπέ!
Σπεσιαλιτέ του Elia Greek Kitchen είναι ο μουσακάς, το μιξ γκριλ και η μακαρονάδα με θαλασσινά, ενώ από τα τραπέζια δε λείπει και η χωριάτικη σαλάτα. Οι πελάτες των εστιατορίων μπορούν επίσης να δοκιμάσουν κλασικό ελληνικό φραπέ.
Ήδη ο Τούρκος επιχειρηματίας σχεδιάζει να επεκτείνει το εστιατόριο της Πνομ Πενχ, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει περισσότερα τραπέζια, καθώς και να ανοίξει και ένα δεύτερο εστιατόριο στην πρωτεύουσα της χώρας.Σύμφωνα με τον Altug, αν και στα πρώτα δύο εστιατόριά του οι περισσότεροι πελάτες είναι ξένοι, στην Πνομ Πενχ έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των ντόπιων, παρότι η ελληνική κουζίνα γι’ αυτούς είναι αρκετά εξωτική.Αξίζει να σημειωθεί ότι η Καμπότζη δεν έχει επηρεαστεί σημαντικά από τ ην πανδημία του κορονοϊού, καταγράφοντας λιγότερα από 10 κρούσματα ημερησίως από τα μέσα Αυγούστου και μετά.