Προβλέπονται πρόσθετες μόνιμες θέσεις, η διεκδίκηση των οποίων είναι συνάρτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του δήμου. Αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, εσωτερικός έλεγχος, επιτελικός ρόλος και έμφαση στην τουριστική ανάπτυξη τα κύρια χαρακτηριστικά του
Με ομόφωνη, πλην Λαϊκής Συσπείρωσης, απόφασή του το δημοτικό συμβούλιο Δωρίδος ψήφισε το νέο Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ) στη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μια αναδιάρθρωση των υπηρεσιών με φόντο τον εξορθολογισμό και την ευθυγράμμιση της λειτουργίας του δήμου και των υπηρεσιών του με τα νέα δεδομένα και τις απαιτήσεις της εποχής ενώ παράλληλα συνιστά και ένα “όχημα” διεκδίκησης περισσότερων προσλήψεων για τη στελέχωση των διευθύνσεων και των τμημάτων που προβλέπει ο καινούριος οργανισμός.
Η διαδικασία για την εκπόνηση του ΟΕΥ μέχρι και την κατάληξή του, την υιοθέτησή του από το δημοτικό συμβούλιο, ξεκίνησε πριν από περίπου ένα χρόνο και χαρακτηρίστηκε από πολλά στάδια διαβούλευσης με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, είτε επρόκειτο για τα στελέχη και τους εργαζόμενους στο Δήμο Δωρίδος είτε με τους αιρετούς και τα μέλη της δημοτικής αντιπροσωπείας, ενώ βασίστηκε, όπως έγινε παραδεκτό από όλους, σε έναν ιδιαίτερα παραγωγικό διάλογο. Στοιχείο που σύμφωνα με τον Δήμαρχο προσδίδει μεγαλύτερο κύρος στον Οργανισμό.
Ο ΟΕΥ προβλέπει αύξηση των θέσεων ευθύνης στο δήμο, γεγονός που εδράζεται αφενός στο ότι η εποχή έχει ξεπεράσει την παλιά οργανωσιακή λογική του δήμου και αφετέρου στο ότι η νέα νομοθεσία που εν τω μεταξύ έχει προκύψει απαιτεί αλλαγές και αξιώνει προσαρμογές στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας.
Μεταξύ πολλών άλλων, σημαντικά νέα στοιχεία που υιοθετούνται, είτε κατ ανάγκην απορρέοντα από τη νομοθεσία είτε κατ επιλογή, είναι κατ αρχάς η πλήρης αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, της οποίας την ευθύνη παίρνει ο ίδιος ο Δήμαρχος, ενώ αναβαθμίζεται σε αυτοτελές Τμήμα. Επιπλέον, η σύσταση Γραφείου Εσωτερικού Ελέγχου, όπως σας είχαμε ενημερώσει σε παλιότερο ρεπορτάζ που είχαμε δημοσιεύσει το καλοκαίρι, που αναλαμβάνει αρμοδιότητες που μέχρι τώρα είχε ο Επίτροπος στη Λιβαδειά, το οποίο και αυτό καθίσταται αυτοτελές μαζί με μια νέα ρύθμιση, τον υπεύθυνο προσωπικών δεδομένων του Δήμου Δωρίδος.
Παράλληλα, θεσπίζονται νέα γραφεία εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και εθελοντισμού, καθώς και καινούριες υποδιευθύνσεις, με στόχευση να προσδώσουν στο δήμο επιτελική λειτουργία, σύμφωνα με τις υποδείξεις της νέας νομοθεσίας. Για τη σύνταξή του λήφθηκαν υπόψη μια σειρά πραγματολογικών δεδομένων, όπως πρωτίστως η πολυκεντρική ιδιαιτερότητα, καθώς απουσιάζει το βασικό και κυρίαρχο αστικό κέντρο στη Δωρίδα.
“Ο νέος Οργανισμός είναι ρεαλιστικός στην εφαρμογή του, καθώς το κόστος αύξησης στη λειτουργία του δήμου που θα προκύψει έχει προβλεφθεί από τη Διεύθυνση Οικονομικών”, σημείωσε στην ανάλυσή του ο Παναγιώτης Γρηγοράκος, σύμβουλος δήμων και ο “ιθύνων νους” με τον οποίο συνεργάστηκε η δημοτική Αρχή για τον σχεδιασμό και την εκπόνηση του ΕΥΣ.
Πρόσθετα, ο ίδιος τόνισε ότι οι νέες προσλήψεις που προβλέπει το οργανόγραμμα είναι συνάρτηση των οικονομικών αποτελεσμάτων του Δήμου, ενώ επισήμανε ότι οι νέες διευθύνσεις και υποδιευθύνσεις που συστήνονται είναι έτοιμες να ξεκινήσουν. “Για ορισμένες, ωστόσο, όπως ο τομέας της Δόμησης, υφίσταται νομοθετική πρόβλεψη για τη σύστασή τους σε μεταγενέστερη φάση”, ανέφερε σχετικά.
Χαρακτήρισε επίσης τον ΟΕΥ οραματικό, καθώς δίνει κίνητρα εξέλιξης σε υπηρεσιακά στελέχη και υπογράμμισε πως οι νέες δομές που δημιουργούνται δεν χαρακτηρίζονται από αλληλοεπικαλύψεις. Τέλος, συμπλήρωσε πως απαιτείται συνέργεια ανάμεσα σε δομές και υπαλλήλους, ώστε να αποδώσει αποτελεσματικά και σημείωσε παράλληλα πως υπάρχει πρόνοια τροποποίησής του μετά από έξι μήνες λειτουργίας και εφαρμογής του στην πράξη.
Ο Γιώργος Καπεντζώνης ευχαρίστησε όλους όσοι συμμετείχαν στο διάλογο και στα στάδια της διαβούλευσης, και ιδιαίτερα τους αντιδημάρχους Σταύρο Πολίτη και Γιώργο Γλυμίτσα, και χαρακτήρισε το σχέδιο που παρουσιάστηκε ως καλά συγκροτημένο, ενώ τόνισε πως οι νέες θέσεις που προβλέπει ο ΟΕΥ θα διεκδικηθούν. Επιπλέον, ζήτησε ευρεία συναίνεση στην ψήφισή του “όπως ευρεία ήταν και η διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
“Συμμετείχαμε ως Σύλλογος σε πολλές συσκέψεις. Ο Οργανισμός είναι ένα σημαντικό εργαλείο και είναι πολύ θετικό ότι εισακούστηκαν οι προτάσεις μας”, σημείωσε από την πλευρά της η Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Ναυπακτίας και Δωρίδος, Βασιλική Νταουσάνη, τονίζοντας ότι η πρόοδος είναι συνάρτηση της συνεργασίας όλων.
Να είναι πιο ευέλικτος και καθετοποιημένος ο ΟΕΥ, ήταν η κύρια επισήμανση του Τάσου Φλώρου. Την αντίθεσή του, ωστόσο, εξέφρασε ο Γιάννης Λάιος με το νέο οργανόγραμμα. “Χρειαζόμαστε πολύ περισσότερο προσωπικό από όσο διαθέτουμε. Είμαστε σίγουροι ότι οι θέσεις αυτές θα εγκριθούν από το Υπουργείο των Εσωτερικών;”, σημείωσε αρχικά ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης. “Ο δήμος προσαρμόζει τη λειτουργία του στα κριτήρια λειτουργίας των ιδιωτικών υπηρεσιών. Έχουμε στο υπάρχον οργανόγραμμα 96 θέσεις για εργαζομένους και στην πράξη έχουμε μόνο 61. Πώς γίνεται να ζητάμε κι άλλους, ενώ υπολειπόμαστε ήδη κατά 35 υπηρεσιακά στελέχη; Οι συμβασιούχοι είναι περισσότεροι από τους μόνιμους”, πρόσθεσε και ζήτησε μαζικές προσλήψεις, ιδίως στον τομέα των τεχνικών υπηρεσιών, μέσα και εξοπλισμό στις διευθύνσεις και καμία εκχώρηση υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα.
Δημιουργία Τμήματος Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης
Το νέο στοιχείο που προστέθηκε μετά την κατάθεση γνωμών και τοποθετήσεων από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου στο σχέδιο που παρουσίασε στη δημοτική αντιπροσωπεία ο Παναγιώτης Γρηγοράκος ήταν η σύσταση αυτοτελούς Τμήματος Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης, δείχνοντας ότι το Σώμα έχει αντιληφθεί τη σημασία της επένδυσης στον τουρισμό ως ένα από τα μέσα για την ανάσχεση και την άρση του αναπτυξιακού βαλτώματος που χαρακτηρίζει τη Δωρίδα.
Την έλλειψη αυτή επισήμανε πρώτος ο Δημήτρης Καραχάλιος. “Βλέπω διαβάζοντας το σχέδιο ότι απουσιάζει η έμφαση στον τουρισμό και τον πολιτισμό”, σημείωσε ο τέως Πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου και ζήτησε τη δημιουργία ξεχωριστής διεύθυνσης. Στην άποψη Καραχάλιου υπερθεμάτισε και ο Δήμος Ταράτσας. “Η αλήθεια είναι ότι πράγματι αποδυναμώνεται ο τουριστικός τομέας στο νέο οργανόγραμμα. Συμφωνω με τον Δ. Καραχάλιο να γίνει αυτοτελές Τμήμα, ενώ θα ήθελα να δω και αυτοτελές Τμήμα Ψηφιοποίησης”, υπογράμμισε ο εντεταλμένος για τον τουρισμό σύμβουλος. Στις θέσεις αυτές συνηγόρησε και ο Κώστας Παλασκώνης.
“Είμαι θετικός στη δημιουργία του, αν και πρόνοια για τον τουρισμό υφίσταται, καθώς προβλέπεται το αυτοτελές Τμήμα Επικοινωνίας, Διοικητικής Βοήθειας και Τουριστικής Ανάπτυξης”, τόνισε ο Γ. Καπεντζώνης. “Αρμοδιότητα για την ψηφιοποίηση υπάρχει και υπάγεται στο Τμήμα Μηχανοργάνωσης, σύμφωνα με όσα ορίζει η κείμενη νομοθεσία. Για τον Τουρισμό ειδικότερα, μιας και το τονίζετε όλοι, συμφωνώ κι εγώ να συσταθεί αυτόνομο Τμήμα Τουριστικής Προβολής και Ανάπτυξης”, τοποθετήθηκε σχετικά ο Π. Γρηγοράκος.
Με την προσθήκη αυτή για τον τουρισμό, ο νέος Οργανισμός Εσωτερικής Υπηρεσίας του Δήμου Δωρίδος έγινε ομόφωνα δεκτός και υπερψηφίστηκε από τη δημοτική αντιπροσωπεία, εκτός, όπως προείπαμε, από τους συμβούλους της Λαϊκής Συσπείρωσης, των οποίων η καταψήφιση βασίστηκε στην επιχειρηματολογία που είχε αναπτύξει νωρίτερα ο Γ. Λάιος κατά την τοποθέτησή του.