Το Συμβούλιο της Επικρατείας ανέτρεψε τη θέση της φορολογικής διοίκησης για τα τέλη κυκλοφορίας την περίοδο από το 2015 και πριν.
Δεν θα πληρώσουν ποτέ το αντίτιμο στο κράτος και η παραγραφή αυτών των χρεών είναι 20ετής και όρισε τη διάρκειά της στα πέντε χρόνια!
Οι δικαστές κινήθηκαν στο πλαίσιο που έθεσε παλαιότερη απόφαση του 2017, κρίνοντας αντισυνταγματικές τις αλλεπάλληλες παρατάσεις παραγραφής για τις φορολογικές αξιώσεις του Δημοσίου.
Το Δ’ τμήμα του ΣτΕ με την 1611 απόφασή του έκρινε ότι «η πενταετής προθεσμία για τη βεβαίωση των τελών κυκλοφορίας παρίσταται επαρκής για την άσκηση της εν λόγω εξουσίας της φορολογικής Αρχής, περαιτέρω δε και εύλογη».
Η υπόθεση έφτασε στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έπειτα από αίτηση αναίρεσης του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής, ο οποίος διαχειρίζεται τα στερεά απόβλητα του νομού.
Οι δικαστές επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «η εικοσαετία δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι συνιστά εύλογη, συνάδουσα προς την αρχή της αναλογικότητας, διάρκεια του κατά κανόνα χρόνου παραγραφής φορολογικών αξιώσεων».
Mπήκαν στο αρχείο οι έλεγχοι
Τον δρόμο άνοιξε η απόφαση 1738/2017 της Ολομέλειας του ΣτΕ, με την οποία παραγράφηκαν δεκάδες φορολογικά πρόστιμα και μπήκαν στο αρχείο οι έλεγχοι για γνωστές φορολογικές λίστες (π.χ. Λαγκάρντ), καθώς οι δικαστές είχαν κρίνει ομόφωνα ότι η παραγραφή πρέπει να έχει εύλογη διάρκεια.
Τότε είχαν επισημάνει τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα που έχει στη διάθεσή της η φορολογική διοίκηση ώστε να διενεργεί ταχύτατα τους σχετικούς ελέγχους, καλώντας, ουσιαστικά, τα στελέχη της να κάνουν τη δουλειά τους και θέτοντας, πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο, το όριο παραγραφής στα πέντε χρόνια.