Τα αρχαιολογικά μνημεία καθως και η γαστρονομία και τα κρασιά μας είναι οι δύο σημαντικότεροι τομείς που συμβάλλουν πάρα πολύ στην ανάδειξη της εικόνας της Ελλάδας στο εξωτερικό για την προώθηση του τουρισμού.
Αυτό προκύπτει από τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας της MRB σε δείγμα μελών του <<Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων>> ( ΣΕΤΕ) και θέμα την προβολή της Ελλάδας την επόμενη μέρα της πανδημίας. Οι επόμενοι τομείς που αναδείχθηκαν ως επιβαλλόμενοι να προβληθούν σε μια καμπάνια είναι η ελληνική φύση, οι εμπειρίες-βιώματα και ο πολιτισμός-πολιτιστική κληρονομιά.
Οι επισημάνσεις αυτες περιέχονται σε άρθρο του<<Hotel & Restaurant Daily>> για σχετικο online συνέδριο των ΣΕΤΕ και Marketing Greece και θεωρούμε ότι η ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ είναι η κατεξοχήν περιφέρεια της χώρας που καλύπτει πλήρως όλα αυτα στα οποία οι ανθρωποι του Τουρισμού πιστεύουν ότι μπορούν να στηρίξουν την εικόνα της Ελλάδας! Για το λόγο αυτό παραθέτουμε ολόκληρο το άρθρο της Μαρίας Γκουρτσιλίδου:
<<Στην προώθηση της έννοιας της ελληνικότητας μέσω διαφημίσεων και καμπανιών εστίασαν οι συμ-μετέχοντες του διαδικτυακού συ-νεδρίου που διοργάνωσαν χθες ο ΣΕΤΕ και η Marketing Greece με τίτλο «Destination Greece: Communication in challenging times» με αντικείμενο την επικοινωνία του τουρισμού στην μετά -covid εποχή.
Έρευνα της MRB για την προβολή της Ελλάδας στη μετά- Covid εποχή.
Στο πνεύμα αυτό συμβαδίζουν και τα συμπεράσματα της πρόσφατης έρευνας της MRB σε δείγμα μελών του ΣΕΤΕ και θέμα την προβολή της Ελλάδας την επόμενη μέρα, στην οποία οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 71,3% απάντησαν ότι η πολιτιστική ταυτότητα της χώρας όπως αναδεικνύεται από τα αρχαιολογικά μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους συμβάλει πάρα πολύ στην ανάδειξη της εικόνας της στο εξωτερικό. Την ίδια στιγμή, το 62,9% απάντησε ότι στον ίδιο στόχο συμβάλει η ανάδειξη της γαστρονομίας και των κρασιών μας. Επιπλέον, αναλύοντας το Unique Selling Proposition της χώρας το 58% απάντησε ότι καθορίζεται από την ελληνική φύση, το 49% από τις εμπειρίες-βιώματα και το 33,6% από τον πολιτισμό και την πολιτιστική κληρονομιά.
Η πανδημία δεν επηρέασε αρνητικά την εικόνα της Ελλάδας
Ο Simon Anholt, ιδρυτής και εκδότης του The Good Country Index, στην τοποθέτησή του ανέφερε ότι η πανδημία δεν έχει οποιαδήποτε επίδραση στο πώς βλέπει κάποιος την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι «για να αλλάξει την εικόνα της μια χώρα πρέπει να κάνει κάτι μεγάλο για να ακουστεί». Σημείωσε πάντως ότι τα τελευταία 10 χρόνια, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί… Από την πλευρά του ο Αντώνης Κόχειλας, Executive Partner, Global Brand Strategy Lead της Ogilvy αναφερόμενος στην πρόσφατη καμπάνια της Ελλάδας «Greek summer is a state of mind» σχολίασε ότι «είναι μία σωστή καμπάνια γιατί ενισχύει θετικούς συνειρμούς στο μυαλό των ανθρώπων γύρω από αυτό που η Ελλάδα αποπνέει, εγείροντας συναισθήματα και όχι μεταφέροντας πληροφορίες».
Η διαφήμιση να αντανακλά την ελληνικότητα
Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του Θανάση Παπαθανασίου, Προέδρου και Eπικεφαλής Δημιουργικού της Frank & Fame ο οποίος σημείωσε σχετικά: «όταν κάνεις καμπάνιες δεν επικοινωνείς την Ελλάδα αλλά την ελληνικότητα. Η διαφήμιση οφείλει να αντανακλά όποιο ψήγμα ελληνικότητας υπάρχει. Αν συνεχίσουμε να δουλεύουμε έτσι, θα δημιουργήσουμε μία έννοια ελληνικότητας που μόνο θετικά μπορεί να φέρει». Ο brand strategist, Peter Economides επεσήμανε ότι «ένα brand βασίζεται στη γνώμη και στις εμπειρίες που έχει ο κόσμος. Κάντε πράγματα για τα οποία θα συζητάει ο κόσμος».
Κλείνοντας τη συζήτηση η CEO της Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα συνόψισε τα όσα ειπώθηκαν στο συνέδριο στη φράση ότι «η επικοινωνία θα πρέπει να είναι αυτή που μεγιστοποιεί τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι ξένοι μια χώρα»>>. –