Αυξημένη τιμή για το ελληνικό λαβράκι έφερε το 2ο lockdown, ενω η καταιγίδα Gloria σώζει τις τιμές της ιχθυοκαλλιέργειας, γράφει το ειδικό σάιτ FOODReporter.
Να σημειωθεί ότι η ετήσια εγκεκριμένη δυναμικότητα των υδατοκαλλιεργειών στη Στερεά Ελλάδα (Εύβοια, Φθιώτιδα, Βοιωτία, Φωκίδα και Ευρυτανία). είναι 44.000 τον/έτος για τις ιχθυοκαλλιέργειες και 3.000 τον/έτος για τις οστρακοκαλλιέργειες.Οι ιχθυογεννητικοί σταθμοί που λειτουργούν στην Στερεά Ελλάδα έχουν εγκεκριμένη ετήσια δυναμικότητα 318.000.000 ιχθύδια.
Σύμφωνα λοιπόν με σημερινό δημοσίευμα του “FOODReporter” :
Μείωση τιμών για τα ευρωπαϊκά ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας έφερε η ανακοίνωση των μέτρων για τον περιορισμό του δεύτερου κύματος της Covid-19, κατά πώς καταγράφει το παράρτημα του Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO), Globefish για τον Νοέμβριο. Εξαίρεση αποτελεί το ελληνικό λαβράκι, καθώς η περιορισμένη προσφορά επέδρασε σημαντικά στις τιμές. Συγκεκριμένα, οι τιμές πώλησης του ελληνικού προϊόντος – βάρους 340 – 400 γραμμαρίων – προς τις αγορές της Ιταλίας διαμορφώθηκε τον Νοέμβριο σε 4,30 ευρώ/κιλό, ανατιμημένο κατά 0,70 ευρώ σε σχέση με τον περσινό Νοέμβριο.
Τη δυναμική της συγκεκριμένης κατηγορίας έναντι άλλων, όπως η τσιπούρα, είχε εξάλλου διακρίνει ήδη από τον Οκτώβριο το Globefish. Πάντως, και σε ό,τι αφορά τις τιμές των υπόλοιπων κατηγοριών ιχθυοκαλλιέργειας, ο αντίκτυπος της μειωμένης προσφοράς από την απώλεια ενός μεγάλου μέρους της βιομάζας σε ισπανικές εκμεταλλεύσεις εξαιτίας της καταιγίδας Gloria συνεχίζει να υποστηρίζει τις τιμές σε λογικά επίπεδα παρά τις επιβλαβείς επιπτώσεις της πανδημίας στη ζήτηση κυρίως από το κανάλι του HoReCa. Ενδεικτικά, η τιμή της ελληνικής τσιπούρας βάρους 350 – 400 γραμμαρίων έφτασε το Νοέμβριο τα 4,30 ευρώ ανά κιλό, σε σύγκριση με 4,40 ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2019.-