Προκύπτουν καταφανείς αντιφάσεις και ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο που η Κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α
Ο Γιάννης Σαρακιώτης και οι 42 βουλευτές στο δελτίο τύπου θέτουν ερωτήματα στον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, αναφορικά με τον τρόπο που η Κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία καταγγέλλουν βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.
Για ποιο λόγο, ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης δηλώνει ότι, τα ερευνητικά κέντρα της χώρας έχουν τη δυνατότητα να διενεργούν 8.000 tests ημερησίως, σε χαμηλότερες τιμές, αυτά υπο-αξιοποιούνται επί μακρόν, κάνοντας κατά μέσο όρο, μόλις 1.306 tests ημερησίως, ενώ παράλληλα, ο αριθμός των εκτελούμενων tests διαφοροποιείται σημαντικά κάθε μέρα, με αποτέλεσμα την πιθανώς λανθασμένη αποτύπωση των νέων κρουσμάτων και με ποια κριτήρια προτάσσει το αρμόδιο Υπουργείο τα ιδιωτικά συμφέροντα, στα οποία και κοστίζουν περισσότερο οι διαγνωστικοί έλεγχοι για τον κορονοϊό, ρωτά τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αν. Τομεάρχης, αρμόδιος για την Έρευνα & Τεχνολογία, Γιάννης Σαρακιώτης και σαράντα δύο (42) Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία.
Η αφορμή για τη νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση του κ. Σαρακιώτη και των 42 Βουλευτών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, δόθηκε από την απάντηση του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων (17-11-2020), σε προηγούμενη ερώτηση του ιδίου, για το ρόλο και την αξιοποίηση των ερευνητικών κέντρων και άλλων επιστημονικών φορέων στη διαχείριση της πανδημίας, στην οποία και μεταξύ άλλων δηλώνεται ξεκάθαρα ότι: «έχουν τη δυνατότητα ελέγχου 6.000 δειγμάτων ημερησίως (ΕΚΠΑ: 1000, ΙΙΒΕΑΑ: 2.500, ΙΝ.Ε.Β. του ΕΚΕΤΑ: 2.500) με προοπτική αύξησης στις 8.000 δείγματα ημερησίως, εφόσον προκύψει ανάγκη» καθώς και ότι: «το σύνολο εξετάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από 28/08/2020 – 02/11/2020 είναι 86.224 (μέσος ημερήσιος αριθμός: 1.306)».
Από τα παραπάνω, είναι προφανές ότι, προκύπτουν καταφανείς αντιφάσεις και ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο που η Κυβέρνηση διαχειρίζεται την πανδημία, όταν μάλιστα η χώρα βρίσκεται στην κορύφωση του δεύτερου κύματος, με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, αυξημένο ρυθμό εισαγωγών στα νοσοκομεία, αλλά και σημαντικού αριθμού απωλειών ανθρώπινων ζωών, σε καθημερινή βάση. Τέλος, όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους, οι ερωτώντες Βουλευτές, οι τωρινοί χειρισμοί της Κυβέρνησης και των συναρμόδιων Υπουργείων, κινούνται στον αντίποδα όσων συνιστούν κορυφαίοι διεθνείς επιστημονικοί οργανισμοί για τα θέματα δημόσιας υγείας, όταν και από την άνοιξη καλούν τις Κυβερνήσεις να προχωρήσουν σε μαζική διενέργεια tests, προτάσσοντας το ως ένα αποτελεσματικό μέσο ανάσχεσης της πανδημικής κρίσης, ενώ καταδεικνύουν ταυτόχρονα, την υποκριτική στάση του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης απέναντι στον επιστημονικό κόσμο της χώρας, τον οποίο και παρά τις ψευδεπίγραφες ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια, απαξιώνουν συνεχώς.
Το κείμενο της ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων.
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Θέμα: «Αβάσιμες, ανεπαρκείς και μη πειστικές απαντήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σχετικά με τη διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων (tests) για τον COVID-19»
Σύμφωνα, με τις εκθέσεις όλων των διεθνών επιστημονικών οργανισμών του χώρου και όχι μόνον ο βέλτιστος τρόπος για τη διαχείριση της πανδημικής κρίσης είναι η διενέργεια μαζικών διαγνωστικών ελέγχων (tests) τόσο στις κρίσιμης σημασίας μονάδες υγείας και κοινωνικής φροντίδας, όσο και στην κοινότητα. Ενδεικτικά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναφέρει από το Μάρτιο του τρέχοντος στέλνει ένα και μόνο μήνυμα προς τις Κυβερνήσεις: «Τεστ, τεστ, τεστ».
Στις 26 Οκτωβρίου, υπεβλήθη κοινοβουλευτική ερώτηση (αρ. πρωτ. 1017/26-10-2020) προς τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, καθώς και προς τον Υπουργό Υγείας, αναφορικά με την πορεία διενέργειας των διαγνωστικών ελέγχων ανά την επικράτεια για την ανίχνευση του κορονοϊού. Όσον αφορά το σκέλος της αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ζητήθηκαν απαντήσεις για την υπο-αξιοποίηση των ερευνητικών κέντρων στο πλαίσιο των διαγνωστικών ελέγχων.
Μεταξύ άλλων τέθηκαν τα ερωτήματα: (α) ποιος είναι ο εξυπηρετούμενος αριθμός δειγμάτων καθημερινά από τα ερευνητικά κέντρα και ποια είναι τα περιθώρια ανάληψης εκ μέρους τους επιπλέον ελέγχων; Και (β) ποιες είναι οι δυνατότητες των ερευνητικών κέντρων και πώς αυτές αξιοποιούνται από το Ελληνικό Δημόσιο; Εντός της απάντησης του ερωτώμενου Υπουργείου Ανάπτυξης και συγκεκριμένα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (αρ. πρωτ.: 121933 – 17-11-2020), με έκπληξη διαπιστώνεται μια καταφανής αντίφαση.
Από τη μία, υπογραμμίζεται ότι, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης, με απόφαση του Πρωθυπουργού προχώρησε στην εμβληματική δράση με τίτλο: «Επιδημιολογική μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και αντισωμάτων, αλληλούχησης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών», χρηματοδότησης ύψους 2.475.000€ για ερευνητικές πρωτοβουλίες με στόχο την αντιμετώπιση της πανδημίας και μάλιστα, με συμμετέχοντες κορυφαίους ερευνητικούς φορείς της χώρας (ενδεικτικά: Ιατρική ΕΚΠΑ, Ινστιτούτο Παστέρ, «Δημόκριτος», ΕΚΕΤΑ κ.α.). Από την άλλη, ωστόσο, ομολογείται ότι όντως αυτοί οι φορείς υπο-αξιοποιούνται, καθώς «έχουν τη δυνατότητα ελέγχου 6.000 δειγμάτων ημερησίως (ΕΚΠΑ: 1000 | ΙΙΒΕΑΑ: 2.500 | ΙΝ.Ε.Β. του ΕΚΕΤΑ: 2.500) με προοπτική αύξησης στις 8.000 δείγματα ημερησίως, εφόσον προκύψει ανάγκη» αλλά «το σύνολο εξετάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από 28/08/2020 – 02/11/2020 είναι 86.224 (μέσος ημερήσιος αριθμός: 1.306)».
Επειδή, στη μάχη κατά της πανδημίας οι ερευνητικοί φορείς πρέπει να αξιοποιούνται.
Επειδή, οι ανάγκες της χώρας σε tests δεν εξυπηρετούνται, και οι αριθμοί των εκτελουμενων tests δεν επαρκουν και διαφοροποιούνται σημαντικά κάθε μέρα.
Επειδή, ο εν λόγω δύσκολος αγώνας οφείλεται να δίνεται χωρίς επικοινωνιακούς τακτικισμούς και μικροπολιτικές σκοπιμότητες.
Ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:
- Γιατί οι ανωτέρω ερευνητικοί φορείς, ενώ εντός της ως άνω εκτιθέμενης απάντησης δηλώνεται ότι έχουν διαγνωστικές δυνατότητες διενέργειας 8.000 tests ημερησίως, αυτοί υπο-αξιοποιούνται διενεργώντας, όπως και αναφέρετε, κατά μέσο όρο, μόλις 1.306 tests ημερησίως;
- Γιατι οι ανωτέρω ερευνητικοί φορείς υπο-αξιοποίουνται όταν και ενώ η ανάγκη της χώρας για περισσότερα tests είναι καταφανής και ο αριθμός των εκτελούμενων tests διαφοροποιείται σημαντικά κάθε μέρα με αποτέλεσμα τη λανθασμένη αποτύπωση των νέων κρουσμάτων;
- Ποια είναι τα εκ μέρους του αρμοδίου Υπουργείου, κριτήρια πρόταξης των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων του χώρου της υγείας έναντι δημοσίων φορέων εγνωσμένης αξίας, παρά το γεγονός ότι οι ερευνητικοί φορείς διενεργούν διαγνωστικούς ελέγχους με μεγάλη ταχύτητα εξαγωγής αποτελεσμάτων, με υψηλή ποιότητα σε ότι αφορά την εξέταση των δειγμάτων και με σημαντικά χαμηλότερο κόστος;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Σαρακιώτης Ιωάννης
Αλεξιάδης Τρύφων
Αναγνωστοπούλου Σία
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Δραγασάκης Ιωάννης
Δρίτσας Θεόδωρος
Ελευθεριάδου Σουλτάνα
Ζαχαριάδης Κωνσταντίνος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Καλαματιανός Διονύσιος
Καρασαρλίδου Φρόσω
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρά
Κόκκαλης Βασίλειος
Λάππας Σπυρίδων
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κώστας
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Μπουρνούς Ιωάννης
Μωραΐτης Θάνος
Νοτοπούλου Αικατερίνη
Παπαδόπουλος Σάκης
Παπαηλιού Γεώργιος
Παππάς Νικόλαος
Πούλου Παναγιού
Ραγκούσης Ιωάννης
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρολιάκος Παναγιώτης
Σκούφα Ελισσάβετ
Τζάκρη Θεοδώρα
Τζούφη Μερόπη
Φάμελλος Σωκράτης
Φίλης Νικόλαος
Φωτίου Θεανώ
Χαρίτου Δημήτριος
Χαρίτσης Αλέξης
Χατζηγιαννάκης Μίλτος
Χρηστίδου Ραλλία
Ψυχογιός Γεώργιος
Η εντός των ανωτέρω, αναφερόμενη απάντηση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας & Τεχνολογίας, σε προηγούμενη ερώτηση του ιδίου.
ΘΕΜΑ: «Ερώτηση με αριθμό πρωτ. 1017/26-10-2020»
Σε απάντηση της με αρ. 1017/26-10-2020 ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή
των Ελλήνων, με θέμα «Διαγνωστικοί έλεγχοι για την πανδημία του κορονοϊού», σας
ενημερώνουμε ότι:
Η εξελισσόμενη πανδημία από τον νέο κορονοϊό SARS-CoV-2 συνιστά μείζον παγκόσμιο
πρόβλημα δημόσιας υγείας. Η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας προϋποθέτει, μεταξύ
άλλων, αξιόπιστη μοριακή και ανοσολογική ταυτοποίηση και χαρακτηρισμό του ιού, καλή
περιγραφή των επιδημιολογικών χαρακτηριστικών της νόσου, κατανόηση της παθοφυσιολογίας
της λοίμωξης, αναγνώριση θεραπευτικών στόχων, ανάπτυξη εμβολίου και αποτελεσματικών
αντιϊκών φαρμάκων.
Σε αυτό το πλαίσιο, με απόφαση του Πρωθυπουργού, η ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης
και Επενδύσεων προχώρησε, μέσω της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας κι έπειτα
από σχετική γνωμοδότηση και υποστήριξη από το Εθνικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Έρευνας,
Τεχνολογίας και Καινοτομίας (Ε.Σ.Ε.ΤΕ.Κ), στην Εμβληματική Δράση με τίτλο: «Επιδημιολογική
μελέτη του SARS-CoV-2 στην Ελλάδα μέσω εκτεταμένων εξετάσεων ανίχνευσης του ιού και
αντισωμάτων, αλληλούχησης ιικών γονιδιωμάτων και γενετικής ανάλυσης ασθενών»
(SARS-Cov-2-GR). Η Δράση αυτή χρηματοδοτείται από το ΠΔΕ του Υπ. Ανάπτυξης και
Επενδύσεων με χρηματοδότηση ύψους 2.475.000 € στο πλαίσιο της πολιτικής των
Εμβληματικών Πρωτοβουλιών του Υπουργείου για ερευνητικές δράσεις σε αναδυόμενους
επιστημονικούς τομείς με άμεσο κοινωνικό όφελος και ενδιαφέρον. Η δράση αυτή εντάσσεται
και στην ευρύτερη στρατηγική που αναπτύσσει η χώρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας του
SARS-CoV-2, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Την εποπτεία της Εμβληματικής Δράσης έχει η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.
Οι φορείς που υλοποιούν τη δράση, είναι οι εξής:
1.Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών | Τμήμα Ιατρικής
- Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών
- Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης | Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων
Βιοεπιστημών
4.Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ - Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης | Τμήμα Ιατρικής
- Πανεπιστήμιο Κρήτης | Τμήμα Ιατρικής
- Ερευνητικό Κέντρο Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμιγκ»
- Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας
- Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών “Δημόκριτος”
10.Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Η Εμβληματική Δράση διοικείται από Επιτροπή Εποπτείας μέλη της οποίας είναι οι εξής
επιστήμονες:
Βασίλης Γοργούλης Καθηγητής και Διευθυντής στο Εργαστήριο Ιστολογίας –
Εμβρυολογίας, της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και επικεφαλής της Ομάδας Μοριακής
Καρκινογένεσης ως Συντονιστής
Δημήτρης Θάνος είναι Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών και Πρόεδρος του
Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της
Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), Αναπλ. Συντονιστής
Κώστας Σταματόπουλος, Διευθυντής του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένων
Βιοεπιστημών στο ΕΚΕΤΑ,
Παγώνα Δ. Λάγιου Καθηγήτρια Υγιεινής – Επιδημιολογίας και Διευθύντρια του
Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής στην Ιατρική
Σχολή του ΕΚΠΑ κα Πρόεδρος Καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο
Harvard των ΗΠΑ.
Σωτ.Τσιόδρας, τακτικός Καθηγητής Παθολογίας και Λοιμώξεων της Ιατρικής
Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και
Επικεφαλής Επιστήμονας του ΕΟΔΥ.
Αναστασία Κοτανίδου, Καθηγήτρια Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής
Σχολής ΕΚΠΑ, Α΄ Κλινική Εντατικής Θεραπείας ΠΓΝΑ «Ο Ευαγγελισμός»
Χρήστος Κίττας, ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ
Η κα Φ. Στυλιανοπούλου η οποία αναφέρεται, επίσης, στην ανωτέρω ερώτηση εκπροσωπεί το Ε.Ι
Παστέρ.
Βασικοί στόχοι της Εμβληματικής δράσης
Η ανάπτυξη αξιόπιστων μεθόδων για τη μοριακή και ανοσολογική ταυτοποίηση του
ιού με δυνατότητα ευρείας διαγνωστικής εφαρμογής
Η κατανόηση της σχέσης μεταξύ του ιού και του ξενιστή με τεχνολογίες next
generation sequencing
Η Οργάνωση συλλογών βιολογικού υλικού από ασυμπτωματικούς φορείς του
SARS-CoV-2 και πάσχοντες από τη νόσο COVID-19
Η Aνάπτυξη βάσεων κλινικών και βιολογικών δεδομένων σχετικών με την επιδημία
COVID-19 στην Ελλάδα
Το πρωτόκολλο το οποίο έχει αναπτυχθεί από ερευνητικά κέντρα, εφαρμόζεται από
τους εξής φορείς:
α) Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας
Εργαστήριο Επιδημιολογίας
β) Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ)
γ) Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)
Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝ.Ε.Β.)
Επισημαίνεται ότι το διαγνωστικό πρωτόκολλο μοριακής διαγνωστικής που
αναπτύχθηκε από τα ερευνητικά κέντρα έχει κοινοποιηθεί από τον Συντονιστή της
Εμβληματικής Δράσης σε εργαστήρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ακαδημαϊκά,
ερευνητικά, ΕΣΥ) με απαραίτητες υποδομές (μηχανήματα μοριακής ανάλυσης) – 15
εργαστήρια έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να δραστηριοποιηθούν εφαρμόζοντας το
πρωτόκολλο, εφόσον υπάρξει σχετική ανάγκη.
Ως προς τον εξυπηρετούμενο αριθμό δειγμάτων από τα ερευνητικά κέντρα, ισχύουν τα
εξής: Έλεγχοι που έχουν πραγματοποιηθεί:
- ΕΚΠΑ/Εργαστήριο Ιστολογίας και Εμβρυολογίας: στο διάστημα 28/08/2020-02/11/2020
έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε 6.601 δείγματα από τον ΕΟΔΥ και σε 7.196 δείγματα
από άλλους φορείς (Ιδιώτες, Δημόσιους Φορείς, Ιδρύματα). - ΙΙΒΕΑΑ: στο διάστημα από 10/09/2020-02/11/2020 έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε
2.948 δείγματα από τον ΕΟΔΥ και έλεγχοι σε 32.464 δείγματα από την 1η ΥΠΕ. - ΙΝ.Ε.Β. του ΕΚΕΤΑ: στο διάστημα από 28/08/2020-02/11/2020 έχουν πραγματοποιηθεί
έλεγχοι σε 32.165 δείγματα από τον ΕΟΔΥ και σε 4.850 δείγματα από φορείς (ΑΠΘ,
ΕΚΕΤΑ, Τελωνείο Αερολιμένα Θεσσαλονίκης) και ιδρύματα (κέντρα διημέρευσης ΑΜΕΑ,
οικοτροφεία) της Κεντρικής Μακεδονίας.
Σύνολο εξετάσεων που έχουν πραγματοποιηθεί από 28/08/2020 – 02/11/2020: 86.224
( μέσος ημερήσιος αριθμός: 1306)
Διαγνωστικές δυνατότητες
Τα παραπάνω ερευνητικά κέντρα/ινστιτούτα και ακαδημαϊκά εργαστήρια έχουν τη
δυνατότητα ελέγχου 6.000 δειγμάτων ημερησίως (ΕΚΠΑ: 1000 | ΙΙΒΕΑΑ: 2.500 | ΙΝ.Ε.Β.
του ΕΚΕΤΑ: 2.500) με προοπτική αύξησης στις 8.000 δείγματα ημερησίως, εφόσον
προκύψει ανάγκη.
Ως προς τις δυνατότητες των ερευνητικών κέντρων και την αξιοποίησή τους από
το Ελληνικό Δημόσιο:
Τα ερευνητικά/ακαδημαϊκά κέντρα της Εμβληματικής Δράσης έχουν τις εξής δυνατότητες:
- παροχή υπηρεσιών μοριακής διαγνωστικής στο Υπουργείο Υγείας και τους
εποπτευόμενους από αυτό φορείς (ΕΟΔΥ, ΥΠΕ, Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας) - ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων ταχείας ανίχνευσης (rapid test) του SARS-CoV-2 με
ανοσολογικές μεθόδους – η σχετική δραστηριότητα βρίσκεται σε φάσης
επικύρωσης (validation) - διεξαγωγή μελετών μοριακής επιδημιολογίας για την πανδημία από τον SARS-CoV-2
- διεξαγωγή μελετών για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ ιού και ξενιστή
(άνθρωπος) με προηγμένες τεχνολογίες αλληλούχησης (next generation sequencing) - διεξαγωγή μελετών κλινικοβιολογικών συσχετίσεων.
Ως προς τις υπογραφείσες συμβάσεις του ΕΟΔΥ με τους εν λόγω φορείς, στο
διάστημα από 28-8-2020 έως σήμερα, αναφέρονται τα εξής: - ΕΚΠΑ: έχει υπογραφεί μια σύμβαση με τον ΕΟΔΥ
- ΙΙΒΕΑΑ: έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τον ΕΟΔΥ και νοσοκομεία/μονάδες της 1ης
ΥΠΕ - ΙΝ.Ε.Β. | ΕΚΕΤΑ: έχουν υπογραφεί δύο συμβάσεις με τον ΕΟΔΥ. Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ