Το πού θα οδηγήσει η κατάσταση με τον εμπαιγμό των αγροτών από τους εκκοκκιστές αναρωτιούνται οι βαμβακοπαραγωγοί της Βοιωτίας, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας, αφού η τιμή ανά κιλό του προϊόντος, για άλλη μια χρονιά ήταν άγνωστη ακόμη και ΕΝΑ ΜΗΝΑ ΜΕΤΑ το πέρας της συγκομιστικής περιόδου!
Το βάρος των εκκοκκιστών αναλαμβάνουν να σηκώσουν κάθε χρόνο οι αγρότες, αφού το ρίσκο της τιμής πώλησης του προϊόντος μεταφέρεται κάθε χρόνο στον πρωτογενή τομέα.
Οι παραγωγοί παραδίδουν το προϊόν τους στις αυλές των εργοστασίων χωρίς να γνωρίζουν την τιμή ανά κιλό που ΘΑ ορίσει η <ομάδα> εκκοκκιστών, η οποία και θα είναι σύμφωνη με το επιθυμητό κέρδος τους, αδιαφορώντας ωστόσο, για το υψηλό κόστος παραγωγής!
Οι εκκοκκιστές έχοντας την πλήρη υποστήριξη της κρατικής μηχανής, ανακοινώνουν την τιμή ανά κιλό σύμφωνα με το προσδοκώμενο προσωπικό τους όφελος, απέχοντας πολύ όμως από την διεθνή τιμή. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η παγκόσμια τιμή του προϊόντος βρίσκεται συνήθως σε επίπεδα των 6 έως 7 λεπτά υψηλότερα από την τιμή που ορίζουν οι βιομηχανίες. Από την άλλη, η αδράνεια των κρατικών μηχανισμών αυξάνει όλο και περισσότερο το ήδη υψηλό κόστος παραγωγής, το οποίο καθιστά την καλλιέργεια κάθε χρόνο δυσκολότερη και οδηγεί τους παραγωγούς στην εγκατάλειψη των αγρών τους.
Οι βαμβακοπαραγωγοί ζητούν την κατανόηση και την στήριξη της πολιτείας για να συνεχίσουν να υπάρχουν και να καλλιεργούν το εθνικό προϊόν μας.
Ζητούν να οριστεί μία τιμή ασφαλείας ώστε να μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Να ανακοινώνεται η τιμή/κιλό στους παραγωγούς εγκαίρως, σε συμφωνία με τις παγκόσμιες τιμές του προϊόντος, κατά την παράδοση στα εκκοκκιστήρια, ώστε να λειτουργεί ο υγιής ανταγωνισμός ανάμεσα στους βιομηχάνους, και από την άλλη, οι παραγωγοί να τις γνωρίζουν εγκαίρως ώστε να μπορούν να πραγματοποιούν τον προγραμματισμό των υποχρεώσεών τους.
Να ανακοινωθεί επιτέλους από τον αρμόδιο υπουργό, μία σαφή απάντηση στο ερώτημα της έκτακτης ειδικής ενίσχυσης, αφού είναι ξεκάθαρο πως η τιμή του βάμβακος έχει επηρεασθεί αρνητικά από την πανδημία του κορονοϊού.
Τέλος, ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ ζητά την έμπρακτη στήριξη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς και τον ορισμό συνάντησης με τον κ. Βορίδη, για να αναπτύξουν τα προβλήματα του κλάδου τους, αλλά και τις λύσεις που προτείνουν, για να μπορέσουν, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους και αύριο να καλλιεργούν τα κτήματά μας.
Δηλώνουν δε πως θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι: ΄΄οι αγρότες ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ αλλά ο βασικότερος μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας μας!΄΄