Η Περιφέρεια Αττικής στην πρόσκληση που ήδη έτρεχε για την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρόσθεσε 50 εκατ. ευρώ επιπλέον τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για τις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 0-9 άτομα και αυτοαπασχολούμενους.
Στην αρχική μορφή του προγράμματος της Περιφέρειας Αττικής και άλλες περιφέρειες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι επιχειρήσεις με προσωπικό λίγων ατόμων πρακτικά αποκλείονταν από τη χρηματοδότηση, αφού προκρίνονταν (λάμβαναν υψηλότερη βαθμολογία) οι επιχειρήσεις που απασχολούσαν πολλά άτομα.
Αυτή την αδικία διόρθωσε η Περιφέρεια Αττικής με την προσθήκη των επιπλέον 50 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για τους αυτοαπασχολούμενους και τις επιχειρήσεις με προσωπικό ως 9 άτομα, ώστε να λάβουν και αυτές κάποια ενίσχυση, από τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων με 800 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του 2021.
Μάλιστα, στους δικαιούχους συμπεριλήφθηκαν επιχειρήσεις όπως περίπτερα, ασφαλιστικοί σύμβουλοι, μεσιτικά γραφεία, έμποροι χονδρικής (τρόφιμα-ζαχαρώδη-κρέατα) που είχαν αποκλειστεί από την αρχική προκήρυξη.
Την δυνατότητα αλλαγής των κριτηρίων επιλεξιμότητας σας την είχαμε επισημάνει έτσι ώστε να διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων για τη μη επιστρεπτέα προκαταβολή.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από την μη επιστρεπτέα επιχορήγηση της Περιφέρειας Στερεάς αποκλείστηκαν πάρα πολλές επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου επειδή δεν πληρούσαν τα κριτήρια που όρισε η Περιφερειακή Αρχή. Κοινό αίτημα των εμπόρων είναι να αρθεί αυτή η αδικία και η Περιφέρεια να ενισχύσει τον προϋπολογισμό της ώστε να αποζημιωθούν όλες αυτές οι επιχειρήσεις.
Εδώ και καιρό σας και βάση ανακοινώσεων μας, σας έχουμε προτείνει να συμπεριληφθούν οι αυτοαπασχολούμενοι και να μειωθεί αριθμός των απασχολούμενων στις επιχειρήσεις ενώ σας επαναλαμβάνουμε το ειδικό πρόγραμμα εστίασης που πρέπει άμεσα να σχεδιαστεί και να προωθηθεί.
Προφανώς καμία Περιφέρεια δεν μπορεί να αντιμετωπίσει από μόνη της τις καταστροφικές επιπτώσεις της πανδημίας στην αγορά της. Πρέπει όμως να αναδιατάξει τις χρηματοδοτήσεις της για τα επόμενα χρόνια ώστε να στηριχθούν οι μικρές επιχειρήσεις και η αλυσίδα της αγορά.
Ο εμπορικός κόσμος, οι επαγγελματίες και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας βρίσκονται σε απόγνωση, μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για τις ‘’click-away’’ αγορές από τους πολίτες.
Μόλις το 17% του λιανικού εμπορίου διαθέτει e-shop, με αποτέλεσμα το συντριπτικό ποσοστό του τζίρου ως τις 31 Δεκεμβρίου (20 δις ευρώ) να καταλήξει στις αλυσίδες καταστημάτων, οι οποίες, καθόλου τυχαία, ξεκίνησαν επιθετική διαφημιστική καμπάνια.
Ο τζίρος των εορτών αποτελεί το 25% του ετήσιου τζίρου για τα καταστήματα του λιανεμπορίου, τα οποία είναι άγνωστο πότε θα ανοίξουν, ενώ έχουν ήδη υποστεί απώλεια τζίρου από το πρώτο lockdown. Η συνολική απώλεια τζίρου το 2020 στην αγορά υπολογίζεται σε 50-52 δις ευρώ.
Ταυτόχρονα με το κλείσιμο της αγοράς και πλην της επιστρεπτέας προκαταβολής και της μείωσης ενοικίου κατά 40% κανένα ουσιαστικό μέτρο στήριξης δεν ελήφθη από την κυβέρνηση για την ενίσχυση της ρευστότητας των μικρών επιχειρήσεων και την ανακούφισή τους από υποχρεώσεις του παρελθόντος (δεκαετής κρίση, 2 lockdown, πτώση τουρισμού 80% κ.α.). Τι περιμένει τους ανθρώπους της αγοράς μετά την 1η Μαϊου του 2021: Οι παλαιές υποχρεώσεις της 1ης καραντίνας, οι υποχρεώσεις της 2ης καραντίνας (αναστολές που θα ξεπαγώσουν 1,57 δις), οι τρέχουσες καταβολές, το ξεπάγωμα των τραπεζικών δόσεων.
Κατερίνα Μπατζελή, επικεφαλής παράταξης και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
Νίκος Μπέτσιος, Μάνος Γέμελος, Μπάμπης Φάκος, Κώστας Σωτηρόπουλος, Τάσος Βελισσαρίου.