Σ τη Βουλή έφερε το ζήτημα της οχύρωσης της Αρχαίας Λιλαίας ο Κυριάκος Βελόπουλος.
Με ερώτηση που απευθύνει προς την Υπουργό Πολιτισμού ο επικεφαλής της “Ελληνικής Λύσης” παραθέτει την παρέμβαση του Εκπολιτιστικού-Αθλητικού Συλλόγου Λιλαίας, που έγινε μέσα από την Εν Δελφοίς, σχετικά με την αναγκαιότητα της τελικής ένταξης της αναστήλωσης και της ανάδειξης της αρχαίας οχύρωσης σε χρηματοδοτικά προγράμματα.
Επιπλέον, ο Κ. Βελόπουλος ρωτά τη Λ. Μενδώνη αν προτίθεται να προβεί το επόμενο διάστημα στις αναγκαίες σχετικά ενέργειες για την αναστήλωση και με σκοπό την αποφυγή μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης των μνημείων.
Η ερώτηση αναλυτικά έχει ως εξής
Κυρία Υπουργέ,
Σύμφωνα με ενημέρωση από κατοίκους της Φωκίδας, ο Εκπολιτιστικός – Αθλητικός Σύλλογος Λιλαίας (Κάτω Αγόριανη) σε κείμενό του, εκθέτει την αναγκαιότητα της τελικής ένταξης της αναστήλωσης και της ανάδειξης της αρχαίας οχύρωσης και των δύο κάστρων της αρχαίας Λιλαίας σε χρηματοδοτικά προγράμματα. Η εν λόγω οχύρωση, καθώς και τα δύο κάστρα που συνθέτουν την αρχαία Λιλαία, βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση με σοβαρό κίνδυνο κατάρρευσης του αρχαίου τείχους μήκους 500 μέτρων. Η απόγνωση των κατοίκων είναι μεγάλη και δηλώνουν ότι, αν άμεσα δεν αποκατασταθεί το σύνολο της οχύρωσης, τα ιστορικά αυτά μνημεία θα φθαρούν ανεπανόρθωτα και μη αναστρέψιμα. Η αρχαία πόλη της Λιλαίας, ως γνωστόν, γνώρισε την ακμή μεταξύ 7ου και 10ου αιώνα π.Χ. Τα τείχη της είχαν σχήμα τετράγωνο και εκτείνονταν από τον κάμπο μέχρι τους πρόποδες του Παρνασσού.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
Προτίθεσθε να λάβετε τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, προκειμένου για την ένταξη, το επόμενο χρονικό διάστημα, σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα του έργου της αναστήλωσης και της ανάδειξης της οχύρωσης της αρχαίας Λιλαίας, αλλά και να επιταχύνετε τις σχετικές εργασίες της ως άνω αναστήλωσης, προς αποφυγή μιας ενδεχόμενης κατάρρευσης των παραπάνω μνημείων της;



© 2020 - 2021 | Designed with 💗 by