Στην απαξίωση των Ελληνικών Πανεπιστημίων από την Κυβέρνηση της Ν.Δ. και στις θλιβερές μεθοδεύσεις της, ούτως ώστε να ευνοηθούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί όμιλοι, στάθηκε ο Βουλευτής Φθιώτιδας και Αναπληρωτής Τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Προοδευτική Συμμαχία Γιάννης Σαρακιώτης, κατά την ομιλία του στη Βουλή για το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Όπως αρχικά επεσήμανε ο κ. Σαρακιώτης απευθυνόμενος στην ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας:
«Από πού πηγάζει το μένος σας για το μέλλον αυτού του τόπου, για το πιο υγιές κύτταρο της ελληνικής κοινωνίας; Επιτίθεστε καθημερινά κατά της ελληνικής πανεπιστημιακής κοινότητας και αναρωτιέμαι με αφορμή το φαινόμενο του “brain drain”: Όλα αυτά τα κορυφαία μυαλά, που διαπρέπουν στο εξωτερικό, πού εκπαιδεύτηκαν; Σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ή στο ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο, που λοιδορείτε συνεχώς;
Είναι πλέον αντιληπτό ότι το Υπουργείο Παιδείας έχει καταστεί “Ανώνυμη Εταιρεία” και πρέπει να ικανοποιήσει τους επιχειρηματικούς ομίλους της εκπαίδευσης. Το απέδειξε περίτρανα με την αύξηση, εν μέσω μιας φονικής πανδημίας, των μαθητών ανά αίθουσα γιατί αυτό ζήτησαν τα ιδιωτικά σχολεία. Το επιβεβαίωσε με την εξίσωση των πτυχίων των Α.Ε.Ι. με εκείνα των κολεγίων και το επιβεβαιώνει εκ νέου, και σήμερα με τη μείωση των εισακτέων και τη δημιουργία πελατείας για τους φίλους σας των κολεγίων.
Είναι φανερό πλέον ότι το Υπουργείο Παιδείας Α.Ε. βλέπει τους φοιτητές αποκλειστικά ως πελάτες».
Εν συνεχεία, ο Βουλευτής Φθιώτιδας υπενθύμισε το κεκτημένο του κ. Μητσοτάκη ως Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, όταν απέλυσε εν μία νυκτί 1.349 διοικητικούς υπαλλήλους των πανεπιστημίων, συμπεριλαμβανομένων πολλών φυλάκων παρά το γεγονός ότι σήμερα η Κυβέρνηση της Ν.Δ. ομνύει για την ασφάλεια στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Παράλληλα, ο κ. Σαρακιώτης διερωτήθηκε:
«Έχετε επισκεφτεί πρόσφατα κάποιο πανεπιστήμιο; Έχετε δει τις εγκαταστάσεις στις οποίες κάνουν μάθημα οι φοιτητές; Γνωρίζετε ότι λειτουργούν τμήματα με ελάχιστα μέλη ΔΕΠ και επιβιώνουν χάρη σε καθηγητές, οι οποίοι εργάζονται με μπλοκάκι και ανανεώνουν τις συμβάσεις κάθε 6 μήνες; Δεν είναι αυτά πραγματικά προβλήματα; Τα προβλήματα στις υλικοτεχνικές υποδομές και την υποστελέχωση, δεν τα θεωρεί προτεραιότητα η Κυβέρνηση της Ν.Δ.».
Ο Βουλευτής Φθιώτιδας αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Στερεά Ελλάδα:
«Έχετε μια μακρά παράδοση να καταργείτε και να καταστρέφετε. Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε το “Σχέδιο Αθηνά” και την κατάργηση του Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, όπως και την πρόσφατη απόφαση της “CEO” του Υπουργείου Παιδείας Α.Ε. για την κατάργηση 36 τμημάτων ανά την επικράτεια, 4 εκ των οποίων στη Στερεά Ελλάδα και 1 στη Λαμία, αυτό της Λογοθεραπείας».
Τέλος, εξηγώντας «τι σημαίνει μεταρρύθμιση», ο κ. Σαρακιώτης παρέπεμψε σε σχετική Έκθεση του Σ.Ε.Β. για τη σημασία του – ιδρυθέντος από την Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., εντός της οποίας σημειώνεται ότι «στην αντιμετώπιση του brain drain, τόσο με την ανάσχεση των εκροών επιστημονικού δυναμικού, όσο και για την επιστροφή των επιστημόνων του εξωτερικού, συμβάλει το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.) μέσω των υποτροφιών και επιχορηγήσεων που παρέχει για τη διεξαγωγή ερευνητικών δραστηριοτήτων και των τεχνολογικών εφαρμογών στην Ελλάδα. Βάσει των πρώτων αξιολογήσεων από τα δύο πρώτα χρόνια λειτουργίας, φαίνεται ότι το εγχείρημα απέδωσε καρπούς, καθώς οι μισοί δικαιούχοι (45% των υποψηφίων διδακτόρων και 49% των μεταδιδακτόρων) δήλωσαν ότι θα έφευγαν από τη χώρα αν δεν ελάμβαναν την υποτροφία του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.».
Όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ολοκληρώνοντας την ομιλία του:
«Αυτή είναι μεταρρύθμιση.
Δεν είναι μεταρρύθμιση ο προγραμματισμός 1.000 νέων ρουσφετολογικών προσλήψεων ειδικών φρουρών για τα πανεπιστήμια».