Με αφορμή πρόσφατες αναρτήσεις για έργα που εκτελεί σε διάφορες περιοχές του Δήμου η Τεχνική του Υπηρεσία, θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ την δική μου οπτική. Κατ’αρχήν θέλω να δηλώσω οτι με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός της εκτέλεσης έργων σε οποιοδήποτε χωριό του τόπου μας ! Αυτό σημαίνει ενα λιγότερο πρόβλημα για τον δημότη και μια περισσότερη ευκολία στην καθημερινότητά του!
Από την άλλη, κοιτάζοντας τα πράγματα απο “ψηλά” και βλέποντας στην ολότητά του το ψηφισμένο τεχνικό πρόγραμμα 2020 παρατηρώ το εξής: ξεφυλλίζω δέκα σελίδες Α4 με όλα τα προγραμματισμένα εργα χωρις αυτά πχ. να είναι χωρισμένα στις 4 δημοτικές ενότητες και σε μια διαδημοτική. Για παράδειγμα, το εργο διευθέτησης ομβρίων της Πεντάπολης να εντάσσεται στην υποκατηγορία της ΔΕ Λιδωρικίου και η αγορά φωτιστικών σωμάτων led να εντάσσεται στην υποκατηγορία της διαδημοτικής δαπάνης. Ετσι θα φαίνονται εναργέστερα τα εργα ανά ενότητα και θα είναι δυνατόν να παρακολουθείται ευχερέστερα η υλοποίησή τους!
Αναφερόμενος λοιπόν για υλοποίηση, βλέπω οτι μέχρι σήμερα έχει υλοποιηθεί πχ. στη ΔΕ Λιδωρίκου το 17,59% του προγραμματισθέντος σε χρήμα έργου, στη ΔΕ Ευπαλίου το 28,67% κλπ. Φαντάζομαι οτι υπάρχουν δικαιολογίες για το πτωχό ποσοστό υλοποίησης! Ο κορωνοιός, η στενότης χρήματος, η στενότης προσωπικού, η πληθώρα υποσχέσεων, η εκφρασμένη βούληση να μην στενοχωρούμε κανέναν πρόεδρο κοινότητος , η εντέχνως υποκρυπτόμενη τακτική μας να εξυπηρετούμε παραταξιακή “πελατεία” κλπ.
Ενας αρχαίος συμπατριώτης μας, ο Φιλήμων ( 361πΧ – 263 πΧ), έλεγε: “χαλεπόν το ποιείν , το δε κελεύσαι ράδιον”, που σε απλά νεοελληνικά είναι: “τα λόγια είναι εύκολα , η πράξη είναι δύσκολη”!
Παρακολουθώ λοιπόν την υλοποίηση μέσω Διαύγειας και αφού αφαιρέσω τις πάσης φύσεως διαδημοτικές δαπάνες, αυτό που μένει με θλίβει! Ο ρυθμός υλοποίησης στο 9μηνο είναι χαμηλός! Με θλίβει επίσης ο τρόπος που μπαίνουν τα εργα στο πρόγραμμα! Είπε ο Δήμαρχος κάποια στιγμή: “αυτό είναι το τεχνικό πρόγραμμα που πρότειναν οι πρόεδροι των χωριών” ! Ε… και;
Αναρωτήθηκε η δημοτική αρχή αν υπάρχουν διαθέσιμα τα σχετικά κονδύλια πρός υλοποίηση; Είμαι σίγουρος οτι αναρωτήθηκε! Αλλά προτίμησε την οδό του παραμυθιάσματος του δημότη!
Αναρωτιέμαι, είναι αυτή σωστή διαχείριση μιάς τόσο σημαντικής δράσης του Δήμου;
Οι αγγλοσάξωνες λένε : “if you can’t measure it, you can’t manage it“. Με άλλα λόγια : “αν δεν μπορείς να μετρήσεις κάτι , δεν μπορείς να το διοικήσεις“. Πιστεύω λοιπόν οτι μπορούν να τα μετρήσουν τα πράγματα στον Δήμο, απλά επιλέγουν τον εύκολο δρόμο του προαναφερόμενου παραμυθιάσματος!
Θα χαρώ, στο τέλος του έτους, η Δημοτική Αρχή Δωρίδος να παρουσιάσει στοιχεία που θα εχουν ανατρέψει ολοκληρωτικά την παρούσα εικόνα! Αλλωστε απομένει ενα ολόκληρο τρίμηνο και γνωρίζω οτι το προσωπικό της Τεχνικής Υπηρεσίας “τα δίνει όλα” !