Ημερίδα στο ΕΠΚεΔ απο την Μονάδα Διαχείρίσης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού,Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Α.Στερεάς
Υπάλληλοι υπό ορισμένου χρόνου συμβάσεις, λύκοι που καταδυναστεύουν τους βοσκούς και μειώνουν την βιοποικιλότητα του δάσους, δήμοι που δεν εμπεριέχουν και δεν προβάλουν στα site τους τα συγκριτικά φυσικά πλεονεκτήματα του Παρνασσού,,ούτε τα είδη που έχουν πάρει το όνομα τους από το βουνό και έτσι είναι γνωστά σε όλον τον κόσμο .Όπως η πεταλούδα Parnassius Apollo η Paeonia parnassica και πάρα πολλά άλλα είδη, αντιμετωπίζει την κρίση περισσότερο από ποτέ καθώς και μία μελέτη Γεωπάρκου που δεν ξέρουμε που βρίσκεται.
Θα έπρεπε να αναλογιστούμε όλοι,ότι αν συμβεί κάτι πολύ άσχημο σε αυτό το βουνό και όλα αυτά που προσφέρει στην κοινωνία μας, από την κορυφή του ως τον κάμπο και ως την θάλασσα ,τότε θα αναστραφεί πλήρως η εικόνα της κοινωνίας μας και της φύσης γύρω μας, σε πολύ μεγάλη ακτίνα.
Της Χρύσας Τσεπραηλίδου
Στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, είδαμε την μόνη προσπάθεια που γίνεται για την καταγραφή και την σημαντικότητα αυτού του δρυμού τα τελευταία χρόνια, με συμπεράσματα, διατριβές δημοσιεύσεις και δράσεις οι οποίες όμως δεν χρησιμοποιούνται από δήμους ή φορείς ,με σκοπό την ανάδειξη της άλλης πλευράς του Παρνασσού ,συλλογικά και οργανωμένα χρόνια τώρα.
Από την “Καλλιστώ”-Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Αγρια Ζωή ανάδοχο της προκαταρτικής έρευνας που έγινε μέσα σε εναν μήνα για τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. παρουσίασε τα ακόλουθα αποτελέσματα για τους λύκους του Παρνασσού:
Συγκεκριμένα για το θέμα των λύκων αμοδιότητας της Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας στην Κτηνοτροφία και στη Δασική Πολιτική η κ.Καλαντζή,που παρέστη στην ημερίδα, δήλωσε:
Η πρόεδρος του πρώην Φορέα Διαχείρισης του Δρυμού Παρνασσού η κ.Θέκλα Τσιτσώνη, επι δώδεκα χρόνια ,από το Νοέμβριο του 2010 εως και τον Φεβρουάριο του 2022 ,διατύπωσε το παράπονο της μη αξιοποίησης όλων των μελετών των προηγούμενων χρόνων του φορέα, από τους δήμους με σκοπό την αξιοποίηση ενός μοναδικού κάλλους Αλπικού τοπίου και την συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων για την ανάπτυξη του οικοτουρισμού στον Παρνασσό που δεν είναι μόνο το χιονοδρομικό. Καθώς και την ανασφάλεια των εργαζομένων που με την υπαγωγή στον ΟΦΥΠΕΚΑ και των μονάδων διαχείρισης, το προσωπικό που δουλεύει με τεράστια εμπειρία, βρίσκεται σε εργασιακό καθεστώς με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου.
«Είναι απαραίτητη η άμεση και οριστική ένταξη τους στις οργανικές θέσεις της μονάδας διαχείρισης που υπηρετούν για να μπορέσουν να προσφέρουν ακόμη περισσότερα στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος των προστατευόμενων περιοχών και στην αειφόρο ανάπτυξη τους. Ειδικότερα για την προστατευόμενη περιοχή του Παρνασσού θα πρέπει να γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια να αναδειχθεί, ο οποίος διαθέτει πλούσια ιστορία, προϊστορία, σημαντικά οικοσυστήματα και ιδιαίτερης ομορφιάς τοπία και να αναδειχθεί έτσι ο Παρνασσός ως τόπος επίσκεψης για 12 μήνες τον χρόνο και όχι μόνο ως χειμερινός προορισμός ,συμβάλλοντας έτσι στην αειφόρα ανάπτυξη όλης της περιοχής.»
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε και σε συγκεκριμένα παραδείγματα:
“Η τοπική κοινωνία δεν έσκυψε πάνω σε όλες αυτές τις γνώσεις τις οποίες πρόβαλλε ο φορέας και τις τόνισε και δεν επένδυσε σε αυτές. Βλέπουμε πάλι ότι η επιβάρυνση που υπάρχει είναι πάλι γύρω από το χιονοδρομικό ,ακόμη και εμείς ,ως φορέας, πριν από μερικά χρόνια δεν ξέραμε ότι τουριστικό γραφείο της Βρετανίας φέρνει βρετανούς τουρίστες για την βιοποικιλότητα των πεταλούδων στον Παρνασσό.
Νομίζω ότι όλα αυτά ,όσον αφορά το «πλούτο» της περιοχής θα πρέπει να γραφτούν στα site της Περιφέρειας και των Δήμων ,το τι δηλαδή διαθέτει ο Παρνασσός που βιοποικιλότητα, από τοπία ιδιαίτερου κάλλους. Εγώ ειδικά έχω δώσει μεταπτυχιακό για τα τοπία του Παρνασσού τα οποία μελετήθηκαν από δασοκομική και αρχιτεκτονική τοπίου και τα οποία ήταν αναρτημένα στον φορέα και δεν ξέρω με την αλλαγή του ΟΦΥΠΕΚΑ αν υπάρχουν ακόμη αναρτημένα .Πουθενά δεν είναι αυτά προβεβλημένα.
Μαζί και με τα μνημεία που προβάλλουν οι δήμοι στην ιστοσελίδα τους θα πρέπει να προβάλλονται και αυτά την βιοποικιλότητας των τοπιών και της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής, για να το καταλάβουν επιτέλους και η τοπική κοινωνία.»
Επίσης έκανε αναφορά στο σχέδιο του κ.Μπακογιάννη που χρηματοδότησε, όταν ήταν Περιφερειάρχης, την έρευνα και την μελέτη για να γίνει Γεωπάρκο ο Παρνασσός και συνέχισε λέγοντας «…που δεν ξέρω σε ποια φάση βρίσκεται και αν μπορεί να προχωρήσει αυτό μέσα στις διαχειριστικές δράσεις, τότε είχαμε μιλήσει και με τον υπεύθυνο καθηγητή στην Λέσβο και σε επίπεδο Ελλάδος να αναδειχθεί. Θεωρώ ότι πρέπει και οι τοπικοί άρχοντες να προβάλλουν όλα αυτά που έχει ο Παρνασσός»
Να σημειώσουμε ότι ουδείς εκ των τριών δημάρχων δεν παραβρέθηκε στην συγκεκριμένη ημερίδα.Μόνο από τον δήμου Αμφίκλειας Ελάτειας παρέστη ο νεοεκλεγής πρόεδρος την κοινότητας Αμφίκλειας κ.Αγγέλης Δημήτρης.