(Πώς κάνει ανακύκλωση η Περιφέρεια Βοιωτίας)
Η ανακύκλωση είναι πλέον το ζητούμενο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά και του πόσο ευαίσθητοι είμαστε απέναντι στην ρύπανση του περιβάλλοντος και οι φορείς θα πρέπει να πρωτοστατούν με πράξεις και με έργα προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που δυστυχώς δεν βλέπουμε στην περιοχή μας.
Πέμπτη 12 Οκτωβρίου μετά από τις αναρίθμητες εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων μηνών, έξω από την Περιφέρεια Βοιωτίας τρεις μπλε κάδοι σκουπιδιών γεμάτοι από βιβλία που δεν χρειάζονται πια. Μέχρι εδώ όλα καλά. Αν βρισκόσουν σε άλλη πόλη ίσως και να το θεωρούσες φυσιολογικό, αν και τόσο πολύ υλικό δεν μεταφέρετε στους κάδους αλλά ζητάς να σου το αποσύρουν μαζικά και γλιτώνεις και τον κόπο της μεταφοράς.
Την προηγούμενη ημέρα, την Τετάρτη είχε παραλάβει από το Υπ. Συγκοινωνιών της περιφέρειας Βοιωτίας ιδιωτική εταιρεία ΚΟΙΝΣΕΠ της περιοχής.Η μόνη που παρέχει αυτή την υπηρεσία στην Λιβαδειά και έχει απαλλάξει από το χαρτί της ανακύκλωσης πολλά σχολεία, εκλογικά κέντρα και όποιον άλλο φορέα ή ιδιώτη την καλέσει, απλώς θέλει να συγκεντρωθεί μεγάλος όγκος υλικού για να μειώσει το κόστος της μεταφοράς.
Η Λιβαδειά ως πόλη δεν διαθέτει ανακύκλωση, πλείστα είναι τα παράπονα κατοίκων που βλέπουν τους μπλε κάδους να αδειάζονται στα κανονικά απορριμματοφόρα με την αιτιολογία και ορθώς, ότι μέσα στον κάδο μπορεί και να είναι και ακάθαρτα ανακυκλώσιμα υλικά, ή άλλα υλικά που δεν προορίζονται για ανακύκλωση και δεν υπάρχει σημείο διαλογής στην περιοχή, με αποτέλεσμα να στέλνονται όλα ,αναγκαστικά κατά την δημοτική αρχή, στην χωματερή.
Οι μπλε κάδοι γεμάτοι από χαρτί στις 12:30 οι οποίοι μέσα σε δύο ώρες γέμισαν και από ακαθαρσίες και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανακυκλωθούν. Αναρωτιέται κάποιος λοιπόν ,γιατί να μην υπάρξει συνεννόηση, έστω με τον δήμο ή άλλο φορέα για την αποκομιδή τους και την διοχέτευσή τους στην ανακύκλωση .
Το αποτέλεσμα συνιστά ένα θλιβερό γεγονός και παράδειγμα προς αποφυγή,
Από την Χρύσα Τσεπραηλίδου