Νέα δήλωση υπογράφεται από τις εθνικές κυνηγετικές ενώσεις στη Λετονία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία
Δημοσιεύθηκε στις 19 Οκτωβρίου του 2023 στην face.eu
Υπάρχει αυξανόμενη συζήτηση σε ολόκληρη την ΕΕ για αλλαγή στην εφαρμογή της Οδηγίας της ΕΕ για τους Οικοτόπους. Η ραγδαία επέκταση του λύκου – τόσο σε αριθμό όσο και σε γεωγραφική έκταση – απαιτεί διαχείριση των πληθυσμών. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα που πρέπει να βρεθούν λύσεις. Χρειαζόμαστε επείγοντα μέτρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που να επιτρέπουν μια βιώσιμη διαχείριση του λύκου.
Οργανώσεις κυνηγών από τη Λετονία, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Σουηδία συναντήθηκαν στο Värmland της Σουηδίας, αυτή την εβδομάδα,το κύριο μήνυμά τους είναι σαφές και υπάρχει ισχυρή υποστήριξη από πολλούς άλλους.
Ο πληθυσμός των λύκων αυξάνεται ραγδαία σε όλη την Ευρώπη.
Αυτό οδηγεί σε ανησυχία και ζημιές που μαστίζουν τις κοινωνίες, ιδίως τους κτηνοτρόφους και τους κυνηγούς.
Αν και προβλέπονται στην οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους, τα παραρτήματα δεν έχουν αναθεωρηθεί από τότε που εγκρίθηκε το 1992. Ωστόσο, η φύση δεν παρέμεινε στατική. Ορισμένα είδη που απειλούνταν το 1992 τα πάνε τώρα καλά. Ο λύκος είναι ένας από αυτούς.
Η αυστηρή ερμηνεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της Οδηγίας για τους Οικοτόπους έχει εμποδίσει τη διαχείριση του λύκου. Παρά το γεγονός ότι είναι απαραίτητο, το κυνήγι διαχείρισης λύκων παραμένει σπάνιο στα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, χαιρετίζουμε τη σαφήνεια από την Πρόεδρο της Επιτροπής Ursula von der Leyen. Σε δήλωσή της:
“… κάλεσε τα κράτη μέλη να χρησιμοποιήσουν τις υφιστάμενες παρεκκλίσεις και άνοιξε τη μετακίνηση του λύκου από αυστηρά προστατευόμενο σε αντικείμενο διαχείρισης.”
Απαιτούνται τέσσερα συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία θα δίνουν σε κάθε κράτος μέλος τη δυνατότητα να ρυθμίζει και να διαχειρίζεται τον πληθυσμό των λύκων, και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρέπει να ενεργήσει επειγόντως. Πρέπει να λάβουμε νέα μέτρα ήδη από το επόμενο έτος που θα διευκολύνουν τη διατήρηση και τη διαχείριση των μεγάλων σαρκοφάγων.
Η επιτυχής συνύπαρξη μεταξύ σαρκοφάγων και του αγροτικού πληθυσμού απαιτεί συνθήκες που λαμβάνουν πραγματικά υπόψη κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτιστικούς παράγοντες. Όπου λειτουργούν τα πλαίσια διαχείρισης, η συνύπαρξη είναι καλή μεταξύ κυνηγών και μεγάλων σαρκοφάγων. Για να γίνει αυτό πραγματικότητα, κάθε κράτος μέλος πρέπει να έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται τους μεγάλους πληθυσμούς σαρκοφάγων που έχουν επιτύχει πλέον και δεν βρίσκονται υπό εξαφάνιση.
Οι κάτωθι υπογεγραμμένοι οργανισμοί προτρέπουν την ΕΕ και τους εθνικούς φορείς λήψης αποφάσεων:
- Την επείγουσα αλλαγή του καθεστώτος νομικής προστασίας μεγάλων πληθυσμών σαρκοφάγων με ευνοϊκό καθεστώς διατήρησης από το παράρτημα IV στο παράρτημα V της Οδηγίας της ΕΕ για τους οικοτόπους·
- Την ενεργοποίησης αξιολόγησης της κατάστασης του μεγάλου σαρκοφάγου, όπου χρειάζεται, με βάση το επίπεδο πληθυσμού όπως γίνεται στο πλαίσιο της αξιολόγησης της IUCN.
- Αυτή η προσέγγιση θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τη διασυνοριακή φύση αυτών των ειδών, ενώ αναγνωρίζει τις μοναδικές συνθήκες απομονωμένων πληθυσμών και ορισμένων υποπληθυσμών.Που θα αναγνωρίζουν τις συνέπειες της ταχείας αύξησης των μεγάλων πληθυσμών των σαρκοφάγων και θα χρησιμοποιούν τα πιο πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα κατά τη δημιουργία ή την ενημέρωση πολιτικών·
- Επιτρέψτε ευέλικτες παρεκκλίσεις στο άρθρο 16 της οδηγίας της ΕΕ για τους οικοτόπους για μεγάλους πληθυσμούς σαρκοφάγων, ώστε να ληφθούν δεόντως υπόψη οι οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές απαιτήσεις των τοπικών πληθυσμών που πλήττονται περισσότερο από τα μεγάλα σαρκοφάγα, όπως απαιτείται από το άρθρο 2.3 της οδηγίας.
Υπογράφεται απο:
Latvian Hunters’ Association – www.latma.lv
Swedish Association For Hunting – www.jagareforbundet.se
French National Hunters’ Federation – www.chasseurdefrance.com
Royal Spanish Hunting Federation – www.fecaza.com