Το Δέλτα του Έβρου είναι ένας σπουδαίος υδροβιότοπος που προστατεύεται από τη συνθήκη Ramsar. Πριν την ανθρώπινη παρέμβαση, υπήρχαν πολλές πλημμυρισμένες εκτάσεις. Πυκνά δάση με πανύψηλα δέντρα και πολύχρωμες εκτάσεις με λουλούδια και υδρόβια φυτά κάλυπταν μια απροσπέλαστη περιοχή. Και παντού πουλιά, εκατομμύρια πουλιά, αναρίθμητων ειδών, που αναπαράγονταν στο Δέλτα του Έβρου και αφθονούσαν στις επιφάνειες των λιμνών. Άφθονα ψάρια συγκεντρώνονταν στα υπόγλυκα νερά του Δέλτα και τα πολυάριθμα θηλαστικά βοσκούσαν στα λιβάδια του βιότοπου. Ένας πραγματικός παράδεισος στη γη.
Στο κέντρο του υγροβιότοπου υπάρχει σήμερα ένα εγκαταλελειμμένο κτήριο που έχει μετατραπεί σε στάβλο. Ήταν το καταφύγιο- βίλα όπου διέμεναν τα μέλη της βασιλικής οικογένειας όταν ανέβαιναν στον Έβρο για να κυνηγήσουν.
Σήμερα αυτή τη βίλα τη διαδέχθηκαν εκατοντάδες κτήρια και παράγκες που έχουν κτισθεί παράνομα στις όχθες των αμέτρητων καναλιών, χωρίς οικοδομική άδεια, χωρίς αισθητική, με αταίριαστα υλικά. Όλες αυτές οι κατασκευές συνιστούν έναν ανάλγητο «βιασμό» του υγροβιότοπου από ανθρώπους που αυτοπροβάλλονται ως προστάτες του. Όχι βέβαια ως προστάτες της βιοποικιλότητας, αλλά ως αυτόκλητοι «προασπιστές» της … ακεραιότητάς του, απέναντι στην επικείμενη κατάκτησή του από τον προαιώνιο εχθρό. Έτσι μετέτρεψαν τον ειρηνικό βιότοπο σε απειλούμενη περιοχή με τους ίδιους να παρελαύνουν στις εθνικές επετείους στην Αλεξανδρούπολη ως «ιδιωτικός στρατός» που ανέλαβε να υποκαταστήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Δυστυχώς με την ανοχή της Πολιτείας.
Χαρακτηριστικό είναι το από 10/8/2005 έγγραφο του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα προς το ΥΠΕΧΩΔΕ, στο οποίο περιγράφονται όλες οι αυθαιρεσίες αλλά και οι κολάσιμες δραστηριότητες εντός του βιότοπου. Ο τότε υπουργός της Ν.Δ. ουδέποτε απάντησε σε αυτό , ούτε πήρε μέτρα. Τα περισσότερα δημοτικά ψηφοδέλτια δε «κοσμούνται» και από έναν εκπρόσωπο του «Αινήσιου Δέλτα»
Το ερώτημα είναι γιατί δεν εκτελέστηκαν ποτέ οι αποφάσεις του δασαρχείου για την αποβολή τους από την αυστηρά προστατευόμενη περιοχή του βιότοπου. Και γιατί αναβάλλεται εδώ και χρόνια η έκδοση του προεδρικού διατάγματος για την επίλυση του προβλήματος των αυθαίρετων κατασκευών.
Κατά καιρούς πολιτικοί τους επισκέπτονται, τους βραβεύουν για το «πατριωτικό» τους έργο και «αναβαπτίζονται στα εθνικά ιδεώδη», όπως του λένε.
Μεχρι Πρωθυπουργός και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας τους επισκεφτηκαν!
Και όμως το Δέλτα του Έβρου θα μπορούσε να γίνει ο ειρηνικός κρίκος με το μέλλον. Δυτικά και ανατολικά του Δέλτα βρίσκονται δύο ιστορικές πόλεις: Η Αλεξανδρούπολη (Δεδέαγατς) και η Εnez (Αίνος), οι οποίες έχουν κοινή Ιστορία. Απόγονοι προσφύγων Αινιτών είναι οι περισσότεροι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης. Τα φώτα της παλιάς πατρίδας τους βλέπουν τα βράδια από την πλατεία του ιστορικού Φάρου. Το Δέλτα, Αινήσιο αποκαλείται. Η μεγάλη λίμνη Dalyan του υγροβιότοπου, σε τουρκικό έδαφος βρίσκεται. Τα πουλιά του ελληνικού Δέλτα τρέφονται από τους τουρκικούς ορυζώνες.
Ένας οραματιστής Δήμαρχος θα αναλάμβανε πρωτοβουλία για την αδελφοποίηση των δύο πόλεων. Οι δύο δήμαρχοι θα ζητούσαν να ανακηρυχθεί το Δέλτα «παγκόσμιο οικολογικό πάρκο ειρηνικής συμβίωσης». Με τη συμφωνία των κυβερνήσεων Ελλάδος και Τουρκίας και με την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα εξασφαλιζόταν ο σεβασμός των υγρών συνόρων, η αποκήρυξη κάθε κακόβουλης ενέργειας και η διασφάλιση της ειρήνης. Έτσι μόνο θα μείνουν άνεργοι οι κατ’ επάγγελμα πατριώτες. Για να ακολουθήσει η ανάπτυξη, με τη σύνδεση του υγροβιότοπου με τη τοπική οικονομία. Ο οικολογικός τουρισμός θα αναπτυχθεί, τα τοπικά προϊόντα θα αναδειχθούν, διεθνείς συνεργασίες , συνέδρια και έρευνες θα πραγματοποιηθούν για τη βιοποικιλότητα του Δέλτα. Κυρίως όμως οι νέες ιδέες θα σαρώσουν την αυθαιρεσία, την τσαπατσουλιά, την πατριδοκαπηλία και τους επαγγελματίες της εθνικοφροσύνης.
Για την αντιγραφή
Από
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
Γιαννης Λασκαρακης